Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Προϋπολογισμός: Ανοίγει «χώρος» και για έξτρα παροχές σε 1 μήνα

 


Να διαψεύσουν (ευχάριστα όμως) τις προβλέψεις του νέου Κρατικού Προϋπολογισμού για την Ανάπτυξη, “απειλούν” τα νεώτερα στοιχεία για την πορεία της αγοράς και των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Μέχρι να φτάσει στην Ολομέλεια της Βουλής για να συζητηθεί τον Δεκέμβριο, το άλμα Ανάπτυξης το 2021 φαίνεται ότι μπορεί και να έχει ήδη υπερβεί το 7% ή και το 7,5%.

Ο Κρατικός Προϋπολογισμός, όπως κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα, στηρίζεται στην εκτίμηση για Ανάπτυξη 6,9% το 2021 και 4,5% το 2022. Αυτό σημαίνει ότι ήδη ανακτήθηκε το 69,5% των απωλειών του Κορωνοϊού από το 2020. Σωρευτικά στην διετία 2021-2022 η ανάπτυξη θα φτάσει στο 11,7% και θα είναι τύπου “V”, δηλαδή το ΑΕΠ ανεβαίνει σχεδόν όσο γρήγορα έπεσε και πριν τελειώσει το 2022 θα υπερκαλύψει πλήρως την ύφεση 9% του 2020.

Πριν στεγνώσει όμως η μελάνη με την οποία γράφτηκαν, οι προβλέψεις αυτές φαντάζουν έως και συντηρηρητικές. Και αυτό διότι μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου φαίνεται να συνεχίζεται η ζωηρή άνοδος της κατανάλωσης που διατηρήθηκε και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Τουρισμός, ιδιωτική κατανάλωση και Επενδύσεις συντηρούν ως τώρα την ανάκαμψη, παρά μάλιστα τις πολύ μεγάλες αβεβαιότητες που προκαλεί διεθνώς η έκρηξη του κόστους ενέργειας, η οποία απειλεί να επισκιάσει ακόμα και τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Υπό τις συνθήκες αυτές και με δημόσιο έλλειμμα 7,3% εφέτος, δεν προκύπτει περίσσευμα προς διανομή σαν «κοινωνικό μέρισμα» εφέτος. Ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν «μέτρα ανάγκης» που θα καθοριστούν τον Δεκέμβριο. Ήδη διαφαίνεται να ανοίγει ένα περιθώριο περίπου 65 εκατ. ευρώ για παροχές, που ανάλογα με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν στο προσεχές δεκαπενθήμερο, μπορεί να μοιραστούν (διαζευτικά ή συνδυαστικά αλλά όχι σε όλους μαζί) για:

– νέα μεγαλύτερη επιδότηση λογαριασμών ρεύματος, καθώς οι τιμές χονδρεμπορικής μέσα τον Νοέμβριο έχουν ανέβει πιο ψηλά και από όσο ήταν τον Οκτώβριο.

– οικονομικό “πριμ” παραγωγικότητος σε (εμβολιασμένους) υγειονομικούς που σήκωσαν στις πλάτες τους το ΕΣΥ μέσα στην πανδημία στο 4ο κύμα της πανδημίας

– εφάπαξ βοήθημα, στοχευμένο σε χαμηλοσυνταξιούχους, πρώην δικαιούχους ΕΚΑΣ, ΑΜΕΑ ή μακροχρόνια άνεργους.

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ

Πηγή: newmoney.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις