Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Ψυχρός Πόλεμος: Οι ΗΠΑ ανακάλεσαν την απόφαση για Nord Stream II & επέβαλαν κυρώσεις στους κατασκευαστές του


 Νέος Ψυχρός  Πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας με θύμα όμως την Ευρώπη (και μαζί της και η Ελλάδα) η οποία θα βιώσει τις συνέπειες του πολέμου αυτού μέσα από τον βαρύ χειμώνα που ήδη έχει ξεκινήσει.

Οι συνέπειες αυτές για τις απολύτως εξαρτώμενες χώρες, όπως η Ελλάδα, σε εισαγωγές φυσικού αερίου θα είναι πολύ δυσάρεστες.

Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις σε δύο πλοία και μία εταιρεία που συμμετέχουν στο έργο της κατασκευής του Nord Stream ΙΙ όπως αναφέρει το defencenet.ru.

Η Μόσχα σχολίασε εξαιρετικά αρνητικά την επιβολή περιορισμών: Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον Ανατόλι Αντόνοφ την περιέγραψε ως «έκδηλο αθέμιτο ανταγωνισμό» που υπονομεύει τις αρχές της ελεύθερης αγοράς.

Ωστόσο, χθες το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο πηγές του, δημοσίευσε πληροφορίες ότι δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στο γερμανικό Blue Ship που συμμετέχει στην κατασκευή του Nord Stream ΙΙ.

Είναι σαφές πως οι Αμερικανοί δεν θέλουν ούτε κατά διάνοια να «αγγίξουν» τους Γερμανούς καθώς αυτό θα σήμαινε ότι μετά την Ρωσία και την Κίνα θα έστρεφαν εναντίον τους και το Βερολίνο.

Κι αυτό γιατί το πλοίο ανήκει σε οργανισμό που συνδέεται με τη γερμανική κυβέρνηση.

«Το πλοίο που είναι γνωστό ως Blue Ship αναφέρθηκε σε έκθεση του Κογκρέσου για το έργο του σε έναν σχεδόν ολοκληρωμένο αγωγό, αλλά δεν του επιβλήθηκαν κυρώσεις επειδή ανήκει σε μια οργάνωση που συνδέεται με τη γερμανική κυβέρνηση», σύμφωνα με το Ria Novosti.

O Nord Stream II εκτείνεται από τις ρωσικές ακτές μέσω της Βαλτικής Θάλασσας έως τη Γερμανία. Αποτελείται από δύο κλάδους δυναμικότητας μεταφοράς 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες πολιτείες προσπάθησαν επανειλημμένα να επιβάλουν περιορισμούς στην κατασκευή του έργου, αλλά τον Σεπτέμβριο του 2021 οι εργασίες ολοκληρώθηκαν.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι ολοκληρώθηκαν γιατί το ήθελαν οι Γερμανοί οι οποίοι έχουν ανάγκη από το φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο και να διαθέτουν ενεργειακή επάρκεια αλλά και ενεργειακή ανεξαρτησία από τις ΗΠΑ.

Ανεστάλη προσωρινά όπως είναι ήδη γνωστό η διαδικασία πιστοποίησης του Nord Stream ΙΙ. Κύριος φορέας εκμετάλλευσης του αγωγού είναι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των αντιπάλων του έργου, αυτό έρχεται σε αντίθεση με την επικαιροποιημένη Οδηγία της ΕΕ για το φυσικό αέριο, σύμφωνα με την οποία διαφορετικές εταιρείες θα πρέπει να ασχολούνται με την παραγωγή και την προμήθεια.

Η Μόσχα επιμένει ότι μέχρι τη στιγμή που άλλαξαν οι κανόνες, είχαν πραγματοποιηθεί επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων στο έργο με βάση την προηγούμενη νομική κατάσταση.

Οι σημερινές κυρώσεις από τις ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τα δημοσιεύματα του defencenet.gr τα οποία αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν την δημιουργία κρίσης στην Ουκρανία για να πετύχουν την οριστική αναστολή του ρωσικού αγωγού.

Θέλουν έτσι να χτυπήσουν οικονομικά και γεωπολιτικά την Μόσχα αλλά και να αναγκάσουν την Γερμανία να αγοράσει το πανάκριβο αμερικανικό φυσικό αέριο και να επιστρέψει σε καθεστώς ενεργειακής εξάρτησης από τις ΗΠΑ.

Συν τοις άλλοις εάν ο αγωγός δεν λειτουργήσει τότε όλα τα δισεκατομμύρια ευρώ που ξοδεύτηκαν από την Μόσχα για την κατασκευή του θα πεταχτούν από το «παράθυρο».

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις