Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021

Οι νέες «σταυροφορίες» του Μ.Γκέιτς: Αγοράζει χιλιάδες στρέμματα στην Θράκη της Τουρκίας και μιλά για βιοτρομοκρατία

 


Ο Μπιλ Γκέιτς φαίνεται ότι εμπλέκεται σε νέες δικές του "σταυροφορίες" με ορίζοντα το... μέλλον τόσο των τροφίμων όσο και νέων ασθενειών οι οποίες ακόμα δεν υπάρχουν αλλά θα πρέπει από τώρα να ξοδεύουμε δισεκατομμύρια για να τις αντιμετωπίσουμε!

Συμμάχους φαίνεται να βρίσκει στην Τουρκία όπου εκεί ψάχνει αγροτικές εκτάσεις με στόχο να βοηθήσει στη... διάσωση του περιβάλλοντος. Την ίδια ώρα ζητά και να καλυφθεί η ανάγκη μιας παγκόσμιας ερευνητικής προσπάθειας με στόχο τη βέλτιστη προετοιμασία της ανθρωπότητας για την επόμενη πανδημία, που μπορεί να είναι πολύ χειρότερη από την Covid-19, όπως επεσήμανε ο Μπιλ Γκέιτς.

Ο ιδρυτής της Microsoft, που έχει κρούσει κι άλλες φορές στο παρελθόν τον κώδωνα του κινδύνου για μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις, τόνισε ότι ο «τρομακτικός» απολογισμός των θυμάτων του κορωνοϊού και η οικονομική καταστροφή που προκάλεσε, θα πρέπει να δώσουν ώθηση στη χρηματοδότηση προγραμμάτων που αποσκοπούν στη βελτίωση των εμβολίων, των θεραπειών και των διαγνωστικών τεστ για την αποτελεσματικότερη ανάσχεση της επόμενης πανδημίας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δεξαμενή σκέψης Policy Exchange και τον πρώην υπουργό Υγείας της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ, ο Γκέιτς σημείωσε ότι οι προϋπολογισμοί ερευνητικών αναπτυξιακών προγραμμάτων θα πρέπει να εστιάσουν στις αδυναμίες που έφερε στο φως η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού ανά την υφήλιο. «Ξέρετε, δεν είχαμε εμβόλια που να εμποδίσουν τη μετάδοση του ιού.

Είχαμε εμβόλια που βοηθούν στην υγεία μας, αλλά έβαζαν μικρό μόνον φρένο στη μετάδοση. Χρειαζόμαστε ένα νέο τρόπο ανάπτυξης εμβολίων», είπε. Τα εμβόλια για την Covid-19 μπλοκάρουν μερικώς μόνον τη μετάδοση του κορωνοϊού αλλά είναι αποτελεσματικότερα στην πρόληψη σοβαρής εξέλιξης της νόσου.

Ο Γκέιτς συνέχισε διατυπώνοντας την απογοήτευσή του για την έλλειψη αποτελεσματικών θεραπειών για την Covid-19 σημειώνοντας ότι μολονότι η δεξαμεθαζόνη και το νέο αντιϊικό φάρμακο molnupiravir (πλέον στη λίστα μπαίνει και το φάρμακο της Pfizer) μπορούν να συμβάλλουν στη μάχη κατά της νόσου, ο αντίκτυπος των θεραπευτικών μέσων «ήταν πολύ μικρότερος απ’ ό,τι θα έπρεπε».

Κι επέκρινε την αποτυχία στην αξιοποίηση των διαγνωστικών εξετάσεων σε βαθμό που θα μπορούσε να συγκρατήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα τα ποσοστά θνησιμότητας.

Καλύτερα και φθηνότερα εμβόλια και θεραπείες, επαγρύπνηση για τη βιοτρομοκρατία

Ο Γκέιτς, που είχε προειδοποιήσει από το 2014  ότι η ανθρωπότητα δεν ήταν έτοιμη για την επόμενη πανδημία, εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει να γράψει σε πέντε χρόνια ένα βιβλίο για το πώς προετοιμάστηκε ο κόσμος γι’ αυτό το ενδεχόμενο.

«Θα χρειαστεί να διατεθούν δεκάδες δισ. δολάρια σε έρευνα και ανάπτυξη και πιθανώς ένα δισ. ετησίως για μια ομάδα κρούσης στον ΟΗΕ για πανδημίες», είπε.

Η ομάδα αυτή θα πρέπει κατά τον Γκέιτς να παρακολουθεί άγρυπνα για πιθανές εστίες νέας πανδημίας και να βοηθά τις κυβερνήσεις να ετοιμάζουν απαντήσεις για γεγονότα που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν την επόμενη κρίση, όμως π.χ. μια επίθεση βιοτρομοκρατίας με τον ιό της ευλογιάς σε δέκα αεροδρόμια.

«Υπάρχουν επιδημίες που προκύπτουν φυσικά και άλλες που προκαλούνται από βιοτρομοκρατία και θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερες από αυτήν που βιώνουμε σήμερα. Ωστόσο, η πρόοδος της Ιατρικής θα πρέπει να μας παρέχει τα εργαλεία να τα πάμε πολύ καλύτερα», είπε.

Υπογράμμισε δε την ανάγκη να καταστούν φθηνότερα τα εμβόλια με την ανάθεση της παραγωγής τους σε μεγάλα εργοστάσια, αλλά και την «εκρίζωση» της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος.

Τα εμβόλια θα μπορούσαν να γίνουν «ένα απλό τσιρότο που βάζεις στο μπράτσο σου» και θα είχαν τεράστια οφέλη ακόμη και εκτός μιας πανδημίας, τόνισε. «Χάσαμε εκατομμύρια ζωές και τρισ. δολάρια κι οι πολίτες περιμένουν από τις κυβερνήσεις τους να μην επιτρέψουν να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο».

Αγοράζει συνεχώς εκτάσεις

Λίγο πριν την εμφάνισή του στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ στη Σκωτία, ο δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος εμφανίστηκε με υπερπολυτελή superyachts στην τουρκική ακτογραμμή, γιορτάζοντας τα γενέθλιά του και αγοράζοντας «εκατοντάδες στρέμματα αγροτικής γης», όπως δήλωσε μια πηγή στη ΝΥ Post.

«Θέλει να δημιουργήσει μια μεγάλη βιώσιμη φάρμα στην Τουρκία» για το Bill & Melinda Gates Foundation, το... φιλανθρωπικό ίδρυμα των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων που διαχειρίζεται μαζί με την πρώην σύζυγό του.

Ο Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος έγινε 66 ετών την Πέμπτη και γιόρτασε τα γενέθλιά του με ένα πάρτι στην παραλία, στο οποίο παραβρέθηκε και ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος, υποσχέθηκε 315 εκατομμύρια δολάρια στη διάσκεψη COP26 για το κλίμα στη Γλασκώβη την Τρίτη προκειμένου να βοηθήσει τους αγρότες να αναπτύξουν καλλιέργειες, οι οποίες είναι ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με τον Γκέιτς, τα χρήματα που υποσχέθηκε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός του στη Γλασκώβη θα πάνε σε μια κοινοπραξία σπόρων που θα βοηθήσει τους αγρότες να προσαρμοστούν στα κλιματικά πρότυπα που αλλάζουν. «Αν οι μικροκαλλιεργητές δεν προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή, θα χάσουμε την παγκόσμια μάχη κατά της πείνας και της φτώχειας», έγραψε σε ένα tweet του την Τρίτη.

Η δεύτερη επίσκεψη του Γκέιτς στην Τουρκία σε 4 μήνες

Επρόκειτο για τη δεύτερη επίσκεψη του Mr Microsoft στην Τουρκία σε διάστημα τεσσάρων μηνών, σύμφωνα με ΜΜΕ της Τουρκίας, καθώς αναζητά επιχειρηματικές και φιλανθρωπικές ευκαιρίες στη χώρα. Ήδη του ανήκουν 22.000 στρέμματα στη δυτική Τουρκία, κοντά στη Θράκη, αναφέρουν πληροφορίες τοπικών ΜΜΕ.

Ο Γκέιτς, ο οποίος οριστικοποίησε το διαζύγιό του με τη Μελίντα, την επί 27 χρόνια σύζυγό του, τον περασμένο Αύγουστο, έφυγε για την Τουρκία λίγο μετά τον γάμο της μεγαλύτερης κόρης του τον περασμένο μήνα.

Σημειώνεται πως ο Μπιλ Γκέιτς είναι ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας των ΗΠΑ, όπου διαθέτει πάνω από 1 εκατ. στρέμματα γης σε συνολικά 19 πολιτείες.

Μπιλ Γκέιτς: Η περιβαλλοντική «σταυροφορία» πάνω σε ένα superyacht

Όπως γράφει η NY Post, ο Μπιλ Γκέιτς ξεκίνησε για την περιβαλλοντική του σταυροφορία πάνω σε ένα superyacht, το οποίο – σύμφωνα με τους περιβαλλοντολόγους – αποτελεί έναν από τους χειρότερους περιβαλλοντικούς παραβάτες στον κόσμο.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ταξίδεψε στα νερά του Αιγαίου με το LANA, ένα σκάφος 354 ποδιών, το οποίο περιγράφεται ως «ένα από τα πιο πολυτελή superyachts στον κόσμο». Περιλαμβάνει 8 καμπίνες, γήπεδο γκολφ, αίθουσα κινηματογράφου και χώρους για μασάζ. Φιλοξενεί 12 επισκέπτες και 31 μέλη πληρώματος και νοικιάζεται για περισσότερα από 2 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα.

Το LANA ακολουθούσε το Wayfinder — ένα σκάφος «εφοδιασμού» 223 ποδιών που πιστεύεται ότι ανήκει στον δισεκατομμυριούχο και χρησιμοποιήθηκε για να φιλοξενήσει τους 30 σωματοφύλακές του για το ταξίδι διάρκειας μίας εβδομάδας, σύμφωνα με αναφορές στα τουρκικά ΜΜΕ.

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις