Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Tο “Μάρμαρο” το πληρώνουν πάντα τα “εύκολα θύματα” : Πολίτες & Επαγγελματίες “ .


Φώτης Αλεξόπουλος 

Η αύξηση των δημοτικών τελών  σημαίνει αυτόματα ότι ένας  Δήμος έχει πρόβλημα ρευστότητας και χρειάζεται άμεση εισροή κεφαλαίων.

Από τους πιο γνωστούς τρόπους των Δημοτικών αρχών να αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα,  είναι η “εύκολη” διαδικασία που λέγεται : Αύξηση Δημοτικών Τελών .    

Δεν θα αναλύσω την προγενέστερη κατάσταση και τι μπορεί να έφταιξε για την κακή οικονομική κατάσταση ενός  Δήμου, ποιοι παράμετροι και ποια σημεία ήταν αυτά,  που οδήγησαν έναν δήμο σε οικονομική αδυναμία ,  αλλά θα αναλύσω τι θα μπορούσε να  είχε κάνει μια δημοτική αρχή ώστε να μην είχε βρεθεί σε αυτήν την δύσκολη θέση . 

Σε κάθε δημοτική αρχή υπάρχει ένας Αιρετός , η ένας υψηλόβαθμος  Υπάλληλος ,   που είναι υπεύθυνος να παρακολουθεί τα οικονομικά του Δήμου  και να ενημερώνει τον Επικεφαλή  του Δήμου( Δήμαρχο)  ότι μακροπρόθεσμα ο Δήμος θα βρεθεί σε αδυναμία να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του. 

Όταν ενημερωθεί ο Δήμαρχος για την σοβαρότητα της  κατάστασης , θα πρέπει άμεσα  ο Δήμος να μπει σε κατάσταση Alarm . 

Έτσι ξεκινούν να εφαρμόζουν την SWOT Ανάλυση η οποία θα  τους επιτρέψει να αναλύσουν τα έσοδα &  έξοδα όπως :   

Eπαναδιαπραγμάτευση των  ενοικίων που καταβάλει ο Δήμος σε ιδιώτες για την στέγαση υπηρεσιών του, 

περικοπές των δαπανών σε μελέτες , προμελέτες και οριστικές μελέτες , 

Διεύρυνση και παρακολούθηση σε όλες τις εισπράξεις του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων για τυχόν “διαρροές ”,  

Άμεση εγκατάσταση ηλεκτρονικής παρακολούθησης όλων των εσόδων ( Εργαστήρια Τέχνης , αθλητισμός , προγράμματα , ωδεία, παιδικοί σταθμοί( Τροφεία) ,κ.λ.π,  

Άμεση αξιοποίηση της Ακίνητης  Δημοτικής περιουσίας είτε για εισροή κεφαλαίων στον Δήμο , είτε για εξυπηρέτηση ιδίων αναγκών και απεγκλωβισμό του Δήμου από υπέρογκα ενοίκια , 

  Εξυπηρέτηση του συνόλου  των αναγκών του Δήμου ΜΟΝΟ από   εργαζόμενους   που ανήκουν στο προσωπικό του Δήμου και άμεση ανάκληση εντολών  για απευθείας αναθέσεως  έργων  σε ιδιώτες ,  

Επαναδιαπραγμάτευση των  μηνιαίων ετήσιων  δόσεων σε δάνεια & τοκοχρεολύσια,     

Τέλος , οτιδήποτε επηρεάζει την κακή οικονομική κατάσταση του Δήμου και θα πρέπει να περικοπεί  , ερευνάται ως  επιλογή.        

Δυστυχώς όμως αντί μια δημοτική αρχή να προχωρήσει στην διερεύνηση της οικονομικής κατάστασης, από τι προήλθε και πως μπορεί να “επισκευαστεί” η ζημιά   , βρίσκει πάντα τους εύκολους τρόπους ώστε το “Μάρμαρο”  να το πληρώνουν πάντα  τα “εύκολα θύματα” : Πολίτες & Επαγγελματίες “ . 

                  *****Ο Φώτης Αλεξόπουλος είναι Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Αγίας Παρασκευής , Ιδρυτικό μέλος της Παράταξης ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-Σύγχρονη Πόλη , Πτυχιούχος Διοίκησης και Οικονομίας -Παντειο πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών επιστημών -Τμήμα Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης - Υπάλληλος Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών - Μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολογων ,Μεντορας στον Διεπιμελητηριακο Φορέα Πιστοποίησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις