Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

Ανασκόπηση 2021: Οι θάνατοι που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει – Φτωχότερη η πολιτική και καλλιτεχνική σκηνή


 Ανασκόπηση 2021-Θάνατοι: Οι πιο σημαντικές προσωπικότητες που παίρνει μαζί της το 2021. Από τον Λάρι Κινγκ ως τη Φώφη Γεννηματά και από τον Μίκη Θεοδωράκη ως τον Ντούσαν Ίβκοβιτς.

Περισσότεροι από 56 εκατ. άνθρωποι, εν καιρώ πανδημίας, έφυγαν από τη ζωή το 2021. Άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη και με διαφορετικά αίτια…

Ωστόσο κάποιες απώλειες απασχόλησαν ιδιαίτερα τόσο την Ελλάδα όσο και όλη την υφήλιο.  Λογικό αν αναλογιστεί κανείς το σπουδαίο έργο που προσέφεραν οι εκλιπόντες κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Λάρι Κινγκ (19 Νοεμβρίου 1933 – 23 Ιανουαρίου 2021)

Ο κορυφαίος Αμερικανός παρουσιαστής και ραδιοφωνικός παραγωγός, «έφυγε» νικημένος από τον κορονοϊό. Ο Λάρι Κινγκ είχε βραβευτεί με δύο Βραβεία Peabody, ένα Βραβεία Έμμυ και 10 βραβεία Cable ACE. Θεωρείται ως ο πιο επιτυχημένος παρουσιαστής στην αμερικανική τηλεόραση. Η νυχτερινή εκπομπή Larry King Show, και Larry King LIVE θεωρείται μια από τις κορυφαίες στην ιστορία της τηλεόρασης.

Σήφης Βαλυράκης (12 Μαρτίου 1943 – 24 Ιανουαρίου 2021)

Υπήρξε κορυφαίος Έλληνας πολιτικός, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και υπηρέτησε ως βουλευτής και υπουργός στις κυβερνήσεις του. Ο Σήφης Βαλυράκης υπήρξε αξιωματικός του Στρατού Ξηράς ενώ είχε έντονη αντιδικτατορική δράση. Ήταν παντρεμένος με τη γνωστή ζωγράφο Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, που έχει κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία για τα έργα της. Το ζεύγος έχει αποκτήσει 2 παιδιά. Ο θάνατός του, καθώς εντοπίστηκε νεκρός στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας στην Εύβοια, ερευνάται ακόμη καθώς υπάρχουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας.

Γιώργος Καραϊβάζ (16 Νοεμβρίου 1968 – 9 Απριλίου 2021)

Γιώργος Καραϊβάζ: Ποιος ήταν ο δημοσιογράφος δολοφόνησαν στον Άλιμο

Η δολοφονία του επιτυχημένου δημοσιογράφου, ήταν από τα περιστατικά που συγκλόνισαν τη χώρα. Έξω από το σπίτι του Γιώργου Καραϊβάζ στον Άλιμο στήθηκε η ενέδρα θανάτου, με τους δολοφόνους να σκοτώνουν ακαριαία τον άτυχο δημοσιογράφο. Η δολοφονία του έτυχε σχολιασμού από πολιτικά κόμματα, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα και το σύνολο της κοινωνίας. Η υπόθεση ερευνάται ακόμα από την Ελληνική Αστυνομία.

Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου (10 Ιουνίου 1921 – 9 Απριλίου 2021)

πρίγκιπας Φίλιππος

Αποτέλεσε το μακροβιότερο αρσενικό μέλος της Βρετανικής Βασιλικής Οικογένειας, καθώς «άγγιξε» τα 100 χρόνια. Ο Πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ, είχε γεννηθεί στο Μον Ρεπό της Κέρκυρας όντας μέλος της ελληνικής και της δανικής Βασιλικής Οικογένειας. Ο Φίλιππος απέκτησε τέσσερα παιδιά με την Ελισάβετ: τον Κάρολο, την Άννα, τον Ανδρέα και τον Εδουάρδο. Είχε συνολικά οκτώ εγγόνια και έντεκα δισέγγονα. Ο Πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, στις 10 Ιουνίου θα γινόταν εκατό χρονών. Η βασίλισσα Ελισάβετ θέλοντας να αποτίσει φόρο τιμής για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του εκλιπόντος συζύγου της Πρίγκιπα Φίλιππου φύτεψε ένα ιδιαίτερο λουλούδι αφιερωμένο στον Δούκα του Εδιμβούργου στο οποίο έδωσε το όνομα του.

Ιάκωβος Τσούνης (20 Ιουνίου 1925 – 10 Απριλίου 2021)

Πέθανε ο εφοπλιστής Ιάκωβος Τσούνης που δώρισε όλη την περιουσία του στις Ένοπλες Δυνάμεις

Ο Ιάκωβος Τσούνης ήταν, βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και εθνικός ευεργέτης. Έγινε υποστράτηγος επί τιμή, και ήταν ιδρυτής του Μουσείου «Ιάκωβος Τσούνης» στο Αίγιο, όπως και του μουσείου που βρίσκεται δίπλα στη μόνιμη κατοικία του στην οδό Κύπρου, στου Παπάγου.

Γεννημένος στην Πάτρα το 1925, ήταν απόγονος των αγωνιστών του 1821, Λονταίων και Πετμεζαίων, ενώ σε ηλικία μόλις 16 ετών πολέμησε στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940.

Αυτοδημιούργητος, ξεκίνησε ως εκτελωνιστής στον Πειραιά, ενώ το 1966 εισήλθε στο χώρο της ναυτιλίας, αποκτώντας συνολικά 13 εμπορικά πλοία, τα οποία του απέφεραν μεγάλη περιουσία. Δεν δίστασε μάλιστα να την εκμεταλλευτεί αναπτύσσοντας μεγάλη φιλανθρωπική δράση.

Έχοντας από τον καιρό του πολέμου σεβασμό και αγάπη προς τις Ένοπλες Δυνάμεις και τον ρόλο που διαδραματίζουν στην ασφάλεια της Ελλάδας, υπήρξε από την δεκαετία του 1950 δίπλα τους, με δωρεές και προσφορές, όπου υπήρχε ανάγκη. Στις δεκαετίες αυτές προσέφερε περί τα 23.000.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων άνω των 7.000.000 ευρώ την τελευταία διετία μόνο. Ως τελευταία πράξη αγάπης και στήριξης προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, αποφάσισε να κληροδοτήσει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του σε αυτές.

Για την προσφορά του τιμήθηκε με πολυάριθμες διακρίσεις και τίτλους. Ενδεικτικά αναφέρονται:

  • Μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων Γ’ Τάξεως,
  • Πολεμικός Σταυρός Γ’ Τάξεως,
  • Χρυσός Λέων Γενικού Αρχηγείου του ΝΑΤΟ,
  • Αστέρας Αξίας και Τιμής Υπουργείου Εθνικής Άμυνας,
  • Βαθμός Υποστρατήγου επί τιμή,
  • Επίτιμος Πρόεδρος 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών,
  • Μέγας Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πρεσβυγενών Πατριαρχείων.

Ολυμπία Δουκάκη (20 Ιουνίου 1931 – 1 Μαΐου 2021)

Πέθανε η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός, Oλυμπία Δουκάκη

Με Έλληνα πατέρα, με καταγωγή από τη Μικρά Ασία που μετανάστευσε στις ΗΠΑ, ξεκίνησε καριέρα στο θέατρο και τον κινηματογράφο μετά τα 27 της. Η Ολυμπία Δουκάκη κέρδισε το Όσκαρ δεύτερου γυναικείου ρόλου το 1987 για τη συμμετοχή της στην ταινία «Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού». Ήταν ξαδέρφη του Μάικλ Δουκάκης, πολιτικού, υποψήφιου των Δημοκρατικών για την Προεδρία της Αμερικής το 1988. Το 2020 κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ολυμπία» του Χάρη Μαυρομιχάλη το οποίο καταγράφει πτυχές από τη ζωή και τη προσωπικότητα της Ολυμπίας Δουκάκη. «Έφυγε» στο σπίτι της, στη Νέα Υόρκη, μετά από πολύμηνη μάχη με τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.

Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος (11 Νοεμβρίου 1945 – 26 Μαΐου 2021)

Πέθανε ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος

Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος ήταν γιος του Παναγιώτη Αγγελόπουλου και αδελφός του Θεόδωρου. Γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα.

Φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στην ΑΣΟΕΕ.

Ασχολήθηκε από μικρή ηλικία στην ιστορική οικογενειακή επιχείρηση ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε., την οποία και παρέλαβε εξ ολοκλήρου από τον πατέρα του Παναγιώτη Αγγελόπουλο το 1998.

Στις αρχές της δεκαετίας 2000 προχώρησε στην πλήρη αναγέννηση της ιστορικής χαλυβουργίας υλοποιώντας ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 220 εκατ. ευρώ.

Εκτός από τη χαλυβουργία, δραστηριοποιήθηκε και στο χώρο της εμπορικής ναυτιλίας.

Απέκτησε δυο γιους, τον Παναγιώτη και τον Γεώργιο.

Σε νεαρή ακόμη ηλικία επλήγη από μία σπάνιας μορφής αρθρίτιδα που εμπόδιζε την κινητικότητά του.

Το τελευταίο διάστημα της ζωής του νοσηλευόταν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο ευρισκόμενος, κατά πληροφορίες, σε μηχανική υποστήριξη.

Τζο Λάρα (2 Οκτωβρίου 1962 – 29 Μαΐου 2021)

Τραγωδία στο Τενεσί: Νεκρός ο τηλεοπτικός Ταρζάν Τζο Λάρα

Ο Τζο Λάρα έγινε διάσημος όταν ενσάρκωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην τηλεοπτική σειρά «Tarzan: The Epic Adventures» από το 1996 ως το 1997. Τα τελευταία χρόνια, είχε αφοσιωθεί στη μουσική κάντρι.

Το νήμα της ζωής του κόπηκε τόσο άδικα στις 29 Μαΐου 2021, στα 58 του χρόνια, όταν το μικρό ιδιωτικό αεροσκάφος που επέβαινε με άλλα έξι άτομα συνετρίβη στην πολιτεία Τενεσί.

Η σύζυγός του, η Γκουέν Σάμπλιν Λάρα, που επέβαινε επίσης στο αεροσκάφος, ήταν επικεφαλής μιας χριστιανικής ομάδας που βοηθούσε τους πιστούς της να χάσουν βάρος, της Weigh Down Ministries.

Ραφαέλα Καρά – Ραφαέλα Ρομπέρτα Πελόνι (18 Ιουνίου 1943 – 5 Ιουλίου 2021)

Μια από τις πιο επιτυχημένες παρουσιάστριες και τραγουδίστριες στην Ιταλία, με απήχηση σε Ισπανία και Λατινική Αμερική. Η Ραφαέλα Καρά γεννήθηκε στη Μπολόνια και η πρώτη της επιτυχία ήταν το τραγούδι «Tuca Tuca», σύνθεση του -για χρόνια συνεργάτη και συντρόφου της- Gianni Boncompagni. Άλλες επιτυχίες της ήταν το «Tanti Auguri» (γνωστό και με τον ισπανικό του τίτλο «Para Hacer Bien el Amor Hay que Venir al Sur«), το «A far l’amore comincia tu» (που αποτέλεσε και τη μοναδική της είσοδο στα βρετανικά Charts υπό τον τίτλο «Do It, Do It Again»). Η Καρά είχε πρωταγωνιστήσει στην ταινία Το Εξπρές του φον Ράιαν (Von Ryan’s Express) (1965) με τον Φρανκ Σινάτρα και τον Τρέβορ Χάουαρντ. «Έφυγε» από καρκίνο του πνεύμονα.

Τόλης Βοσκόπουλος (26 Ιουλίου 1940 – 19 Ιουλίου 2021)

Τόλης Βοσκόπουλος: Η «διαθήκη» που άφησε στην κόρη του, Μαρία

Ένας από τους κορυφαίους Έλληνες τραγουδιστές στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Ο Τόλης Βοσκόπουλος γνώρισε μεγάλη επιτυχία και ως συνθέτης, στιχουργός και ηθοποιός. Μεσουράνησε για δεκαετίες στο καλλιτεχνικό στερέωμα, έχοντας κερδίσει το προσωνύμιο «Πρίγκιπας». Ακόμα και η προσωπική ζωή του αποτελούσε είδηση, με τη σχέση του με τη Ζωή Λάσκαρη στα ’70s να είναι από τα top news της εποχής. Από το 1996 ήταν παντρεμένος με την Άντζελα Γκερέκου. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα, ωστόσο εξακολουθούσε να είναι πολύ δραστήριος. Απεβίωσε στις 19 Ιουλίου 2021 από ανακοπή καρδιάς, μία εβδομάδα πριν κλείσει τα 81 του χρόνια.

Γκερντ Μίλερ (3 Νοεμβρίου 1945 – 15 Αυγούστου 2021)

Θρηνεί το παγκόσμιο ποδόσφαιρο: Πέθανε ο χρυσός σκόρερ της Μπάγερν και της Εθνικής Γερμανίας [βίντεο]

Ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς που έπαιξαν ποτέ ποδόσφαιρο. Ο Γκερντ Μίλερ γεννήθηκε στη Γερμανία και κατέκτησε δεκάδες τίτλους σε συλλογικό, εθνικό και ατομικό επίπεδο. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Στις εκλογές της IFFHS για την ανάδειξη των κορυφαίων του 20ού αιώνα, ο Γερμανός αναδείχθηκε 13ος ενώ στην καριέρα του πέτυχε πάνω από 1.400 γκολ! Ο θάνατός του βύθισε στο πένθος το παγκόσμιο ποδόσφαιρο…

Ανέστης Βλάχος (7 Φεβρουαρίου 1934 – 24 Αυγούστου 2021)

Ανέστης Βλάχος

Ο Ανέστης Βλάχος γεννήθηκε στην Προσοτσάνη Δράμας στις 7 Φεβρουαρίου 1934. Οι γονείς του ήταν γεωργοί στο επάγγελμα. Ο παππούς του, Φίλιππος, ήταν Μακεδονομάχος και ο πατέρας του, Ηρακλής, σκοτώθηκε στο Αλβανικό μέτωπο το 1940. Εγκαταστάθηκε στην Καλλιθέα το 1946 και σπούδασε στην Ανωτέρα Σχολή Κινηματογράφου-Θεάτρου Σταυράκου, όπου είχε συμμαθητή τον Κώστα Καζάκο και άλλους. Παράλληλα με τις σπουδές του δούλευε σε οικοδομή όπου χτύπησε σε ένα καρφί, με αποτέλεσμα να χάσει το μάτι του. Η Έλλη Λαμπέτη με τον Δημήτρη Χορν πλήρωσαν το νοσοκομείο, που νοσηλεύτηκε, ενώ μέχρι να αναρρώσει, τον φρόντιζαν στο σπίτι τους.

Τη χρονιά της αποφοίτησής του ο Ανέστης Βλάχος ξεκίνησε την καριέρα στον κινηματογράφο παίρνοντας μέρος στην πρώτη ταινία του Ν. Κούνδουρου «Μαγική Πόλις». Το 1956 συμμετείχε σε δύο ακόμα από τις σημαντικότερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, «To Κορίτσι με τα Μαύρα» του Μ. Κακογιάννη και στο «Δράκο» του Ν. Κούνδουρου.

Είχε λάβει μέρος σε 92 ταινίες. Κέρδισε τιμητικές διακρίσεις στο ΦΕΚΘ το 1966 και το 1974, για τις ερμηνείες στις ταινίες «Με τη Λάμψη στα Μάτια» και «Κιέριον» αντίστοιχα. Επίσης κέρδισε τιμητική διάκριση για την ερμηνεία στην ταινία του Κ. Μανουσάκη «Ο Φόβος» στο Φεστιβάλ Τυνησίας το 1966. Ήταν κουμπάροι με τον Νίκο Ξανθόπουλο (τον πάντρεψε ο Ξανθόπουλος και βάπτισε τον γιο του) και αχώριστοι φίλοι, όπως και με τον αείμνηστο Γιώργο Φούντα

Ερμήνευσε χαρακτηριστικούς δεύτερους ρόλους, ενσαρκώνοντας συνήθως τον τύπο του «σκληρού» – «κακού». Στο θέατρο, πρωτοεμφανίστηκε με το έργο «Θάψτε τους νεκρούς» (Κυκλικό θέατρο του Τριβιζά) και συνέχισε παίζοντας σε όλα τα είδη, ενώ εμφανίστηκε και στην τηλεόραση. Το 1994, μετά από απουσία πολλών χρόνων, πρωταγωνίστησε στην ταινία «Αυτόπτης μάρτυρας». Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Μαρία Γαρίτση και έχουν μαζί μια κόρη, την Έλλη Βλάχου, δημοσιογράφο και φιλόλογο, ενώ από τον πρώτο του γάμο με την τραγουδίστρια Αναστασία Παπανδρώνη, είχε ένα γιο, τον Ηρακλή Βλάχο.

Ο Ανέστης Βλάχος είχε τιμηθεί με τα εξής διεθνή βραβεία:

  • Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης – Τιμητική διάκριση για την προσφορά του στον Ελληνικό Κινηματογράφο.
  • Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης – Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία του Θέου Δήμου «Κιέριον».
  • Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονικής – Τιμητική Διάκριση για την ερμηνεία του στην ταινια του Πάνου Γλυκοφρύδη «Λάμψη στα μάτια».
  • Διεθνές Φεστιβάλ Τυνησίας – Τιμητική Διάκριση για την ερμηνεία του στην ταινία του Κώστα Μανουσάκη «Ο Φόβος».
  • Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου – Χρυσή Άρκτος για την ερμηνεία του στην ταινία του Κώστα Μανουσάκη «Ο Φόβος».

Άκης Τσοχατζόπουλος (31 Ιουλίου 1939 – 27 Αυγούστου 2021)

Άκης Τσοχατζόπουλος: Στις 11:00 το τελευταίο αντίο

Ηγετικό στέλεχος των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και από τα «βαριά χαρτιά» στη διάρκεια της πολιτικής παντοκρατορίας του ΠΑΣΟΚ. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος είχε συνεχείς παρουσίες σε κυβερνήσεις από το 1981 μέχρι και το 2004, ενώ το 1996 έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση του πρωθυπουργού ύστερα από την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Στις 11 Απριλίου 2012 συνελήφθη με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και στις 7 Οκτωβρίου 2013 καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 20 ετών, με την ποινή του να μειώνεται αργότερα σε 19 χρόνια. Στις 2 Ιουλίου 2018 αποφυλακίστηκε λόγω προβλημάτων υγείας. Απεβίωσε από καρδιακή ανακοπή σε ηλικία 82 ετών, στις 27 Αυγούστου 2021 σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Mad Clip – Πέτρος Παναγιώτης Αναστασόπουλος (25 Μαΐου 1987 – 2 Σεπτεμβρίου 2021)

Mad Clip: Σάλος με τη φωτογραφία από το νεκροτομείο – Ετοιμάζει μηνύσεις η οικογένεια

Ένας από τους πιο εμπορικούς καλλιτέχνες των τελευταίων ετών στην Ελλάδα. Ο Mad Clip ξεχώρισε στον χώρο της τραπ μουσικής, ενώ είχε αναπτύξει και επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ήταν μέλος της Capital Music έχοντας κυκλοφορήσει πολλές επιτυχίες όπως το κομμάτι Dealer, μετά από το οποίο ακολούθησαν πολλά ακόμα hits όπως το Hustla , Baby , ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ, Areti , Gucci, Συνθήκες, ΜΑΜΑ, Κότερα, Ελπίδα και άλλα, τα οποία ξεπέρασαν τις 10 εκατομμύρια προβολές στο YouTube. Είχε συνεργαστεί με την Ελένη Φουρέιρα, τη Ζοζεφίν, αλλά και γνωστούς καλλιτέχνες του χώρου της ραπ και της τραπ. Ο θάνατός του συγκλόνισε την κοινή γνώμη, καθώς προήλθε από φρικτό τροχαίο δυστύχημα στην περιοχή της Βουλιαγμένης τα ξημερώματα της 2ας Σεπτεμβρίου.

Μίκης Θεοδωράκης (29 Ιουλίου 1925 – 2 Σεπτεμβρίου 2021)

Τα λόγια είναι περιττά για τη μεγαλύτερη προσωπικότητα της Ελλάδας που «έφυγε» τα τελευταία χρόνια. Ο Μίκης Θεοδωράκης θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες και ως μία από τις επιδραστικότερες και σπουδαιότερες -προσωπικότητες της Ελλάδας στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Ως πολιτικός υπήρξε υπουργός και τέσσερις φορές εκλεγμένος βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου, μία φορά με την Ε.Δ.Α., δύο φορές με το Κ.Κ.Ε και δύο ως ανεξάρτητος με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ, ενώ παράλληλα ήταν ακτιβιστής τιμημένος με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν το 1983. Μέχρι τον θάνατό του, θεωρούταν ως ο μεγαλύτερος εν ζωή Έλληνας συνθέτης του 21ου αιώνα.

Είχε ασχοληθεί με πολλά είδη της μουσικής, ενώ είχε συνθέσει τον πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό ρυθμό διεθνώς, το Συρτάκι, για την κινηματογραφική ταινία Ζορμπάς ο Έλληνας (Zorba the Greek, 1964). Επίσης είχε ασχοληθεί με την κλασική μουσική γράφοντας συμφωνίες, ορατόρια, μπαλέτα, όπερες και μουσική δωματίου.

Συνθέσεις του έχουν ερμηνευτεί από καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης, όπως οι Beatles, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ, η Τζόαν Μπαέζ και η Εντίθ Πιάφ, ενώ έχει γράψει μουσική για γνωστές ταινίες όπως: Φαίδρα (1962), Αλέξης Ζορμπάς (1964), Ζ (1969) και Σέρπικο (1973). Το 1970, για τη μουσική στη ταινία Ζ, του απονεμήθηκε το βραβείο BAFTA για πρωτότυπη μουσική, ενώ ήταν υποψήφιος στην ίδια κατηγορία του 1974, για την ταινία State of Siege, και το 1975, για την ταινία Serpico. Επίσης ήταν υποψήφιος για Γκράμι το 1966 και το 1975 για το μουσικό θέμα των ταινιών Ζορμπάς και Serpico αντίστοιχα. Το 2000 προτάθηκε για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Το πιο σημαντικό του έργο θεωρείται η μελοποιημένη ποίηση, χρησιμοποιώντας ως στίχους ποιήματα βραβευμένων ποιητών ελληνικής και ξένης καταγωγής, όπως οι Γιάννης Ρίτσος (Βραβείο Ειρήνης Λένιν 1976), Γιώργος Σεφέρης (Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1963), Πάμπλο Νερούδα (Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1971), Οδυσσέας Ελύτης (Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1979). Ήταν βασική φωνή κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών η οποία τον φυλάκισε και απαγόρευσε τα τραγούδια του.

Απεβίωσε στις 2 Σεπτεμβρίου 2021 σε ηλικία 96 ετών και τάφηκε, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία, στον Γαλατά Χανίων, στην Κρήτη.

Ντούσαν Ίβκοβιτς (29 Οκτωβρίου 1943 – 16 Σεπτεμβρίου 2021)

Ίβκοβιτς: Λύγισε ο Παπαλουκάς - «Άλλαξες τη ζωή μου»

Ένας από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, στη σύγχρονη εποχή. Ο Ντούσαν Ίκβοβιτς υπήρξε επαγγελματίας αθλητής αλλά έγινε κορυφαίος ως προπονητής. Το προσωνύμιο «Σοφός», το οποίο του είχε αποδώσει ειρωνικά ο Παναγιώτης Φασούλας, τον συνόδευε για χρόνια καθώς ο «Ντούντα» αποδείχθηκε πράγματι αυθεντία του αθλήματος. Κατέκτησε δεκάδες τίτλους με τις ομάδες του, και στην Ελλάδα, ενώ ανήκει στις 50 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη προσφορά στην ιστορία της Euroleague και είναι στο Top10 των προπονητών του θεσμού. Το 2017 μπήκε στο Hall of Fame της FIBA ενώ την ίδια χρονιά έγινε Euroleague Legend. Ο Ίβκοβιτς «έφυγε» από πνευμονικό οίδημα και έρπητα, και κηδεύτηκε στο Βελιγράδι.

Φώφη Γεννηματά (17 Νοεμβρίου 1964 – 25 Οκτωβρίου 2021)

Γεννηματά

Αποτέλεσε μια γυναίκα σύμβολο της αξιοπρέπειας και της «μάχης» κατά του καρκίνου. Η Φώφη Γεννηματά, προερχόμενη από πολιτική οικογένεια και με ιδιαίτερα «βαρύ» όνομα, εντάχθηκε στην πολιτική σκηνή του τόπου και έδωσε όλες τις μάχες της με τη μέγιστη αξιοπρέπεια και σοβαρότητα. Είχε διατελέσει υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς (2003-2007), υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (2009-2010) στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών (2011-2012) στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου, καθώς και αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας (2013-2015), στην κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά.

Στις 12 Οκτωβρίου 2021, εισήχθη στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός καθώς παρουσίασε υποτροπή η βασική της νόσος. Λόγω αυτού, αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής. Ο θάνατός της έφερε διακοπή των εργασιών της Βουλής για τρεις ημέρες, την κήρυξη εθνικού πένθους την ημέρα της κηδείας η οποία έγινε δημοσία δαπάνη και με τιμές εν ενεργεία υπουργού. Ενταφιάστηκε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, στον οικογενειακό τάφο όπου βρίσκονται οι γονείς της, οι οποίοι επίσης «έφυγαν» από καρκίνο.

Τάκης Μπουγάς (Απεβίωσε 1 Νοεμβρίου 2021)

Η είδηση του θανάτου του Τάκη Μπουγά σκόρπισε θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας μας.

Ο Τάκης Μπουγάς γεννήθηκε στον Πειραιά και σπούδασε από την ηλικία των 8 ετών στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών με καθηγητή τον αείμνηστο αρχιμουσικό Μιχάλη Βούρτση, από όπου αποφοίτησε σε ηλικία 20 χρονών ολοκληρώνοντας τις μουσικές του σπουδές. Παράλληλα αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών ως μαθηματικός.

Από νωρίς συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού. Ο Χάρρυ Κλυνν τον έκανε μαέστρο γράφοντας την μουσική σε 3 δίσκους του την περίοδο της ακμής του.

Είχεγράψει την μουσική για πολλές επιτυχίες και από τα πρώτα του τραγούδια είναι το «Άννα», το οποίο τραγούδησε, πριν από πολλά χρόνια, για πρώτη φορά ο Κώστας Καράλης με στίχους του Γιάννη Καλαμίτση.

Το τραγούδι αυτό το ξανατραγούδησε ο Μιχάλης Χατζηγιάννης και επανέλαβε την επιτυχία σ’ ένα πιο νεανικό κοινό. Το ίδιο έγινε και με το τραγούδι «Ετοιμάζω ταξίδι», το οποίο τραγουδήθηκε για πρώτη φορά από την Ελένη Δήμου και επανέλαβε την επιτυχία του πρόσφατα ο Γιώργος Γιαννιάς.

Στα πιο γνωστά τραγούδια του συγκαταλέγονται τα: «Κρίση», «Θέλω να γυρίσω στα παλιά», «Ένα», «Το κακό παιδί»,  «Γυμνό», «Πας να με τρελάνεις», «Αχ πόσο βαριέμαι», «Ένα κενό», «Είσαι το λάθος μου το τελευταίο», «Ζηλεύω», «Η φιλοσοφία μου», «Αλλιώτικη μέρα», «Φως περισσότερο φως», «Μυαλό δεν θα βάλει αυτό το κεφάλι» κ.ά.

Είχε συνεργαστεί κατά καιρούς με τους Άννα Βίσση, Γιώργο Νταλάρα, Πάολα, Βασίλη Καρρά, Δημήτρη Μητροπάνο, Μελίνα Ασλανίδου, Δέσποινα Βανδή, Άγγελο Διονυσίου, Ευδοκία, Σαράντη Σαλέα, Τάνια Τσανακλίδου, Ελένη Βιτάλη, Μαρινέλλα, Γιάννη Πάριο, Θέμη Αδαμαντίδη, Βλάσση Μπονάτσο, Αντύπα, Ανέστη Μαντά, Δημήτρη Μπάση, Αλέκα Κανελλίδου, Χρήστο Δάντη, Ελένη Δήμου, Κωνσταντίνα, Βίκυ Μοσχολιού, Άντζυ Σαμίου, Μανώλη Μητσιά, Γιώργο Μαζωνάκη, Νίνο, Νατάσσα Θεοδωρίδου, Νίκο Μακρόπουλο, Πάνο Καλλίδη, Πέγκυ Ζήνα, Άντζελα Δημητρίου, Γιώργο Λιανό, Κατερίνα Τοπάζη, Μανώλη Λιδάκη, Ειρήνη Μερκούρη, Γιάννη Σαββιδάκη, Χάρρυ Κλύνν, Κώστα Καραφώτη, Χρήστο Αντωνιάδη, Βίκυ Χαρίτου, Γιάννη Μπέκα και πολλούς άλλους.

Διετέλεσε μαέστρος της Ελένης Βιτάλη για πέντε χρόνια και έντεκα χρόνια μαέστρος του Γιώργου Μαζωνάκη, της Νατάσας Θεοδωρίδου, της Έλλης Κοκκίνου και πολλών άλλων.

Το 1990 άλλαξε τον τρόπο της νυχτερινής διασκέδασης, ξεκινώντας από το «Chorus» στη Θεσσαλονίκη φτάνοντας στην Αθήνα, στο «Romeo». Είχε γράψει μουσική σε πολλές επιθεωρήσεις και σε ταινίες. Έχει περισσότερους από τριάντα χρυσούς και είκοσι πλατινένιους δίσκους.

Παντρεύτηκε την ηθοποιό Άννα Φόνσου το 1985. Έμειναν μαζί έξι χρόνια.

Χρήστος Κυριαζής (2 Απριλίου 1953 – 10 Νοεμβρίου 2021)

Χρήστος Κυριαζής: Η φανέλα του Ολυμπιακού και οι προπονήσεις στο χιόνι

Γεννημένος και μεγαλωμένος στον Πειραιά, ασχολήθηκε με το σχέδιο του επίπλου και έκανε σπουδές στην Ιταλία. Ο Χρήστος Κυριαζής είχε πάντα, όμως, μια μεγάλη αγάπη. Τη μουσική. Από τη δεκαετία του ’70 τραγουδούσε σε ροκ συγκροτήματα, είχε συνεργαστεί και με τον Βλάση Μπονάτσο και τους «Πελόμα Μποκιού» ενώ το 1992 ο δίσκος «Μου θυμίζεις τη μάνα μου», τον έκανε ευρύτερα γνωστό. Με περισσότερα από 125.000 αντίτυπα έγινε γρήγορα «πλατινένιος», ενώ ακολούθησαν κι άλλες επιτυχίες. Έκανε δύο γάμους, Με την πρώτη του σύζυγο την Μαρία Διαμαντή Πατέρα απέκτησε ένα γιο, τον Άρη Ξυλά (Ο δεύτερος σύζυγος της μητέρας του, ο εφοπλιστής Γιάννης Ξυλάς, τον είχε μεγαλώσει και ο Άρης κράτησε το δικό του επίθετο). Τη δεύτερη σύζυγό του, τη Σοφία, τη γνώρισε το 2000.

Εύα Μπουντούρη (Απεβίωσε 29 Νοεμβρίου 2021)

Εύα Μπουντούρη: Ποια ήταν η φωνή του Εν Λευκώ – Το πρόβλημα υγείας που την νίκησε στα 40 της χρόνια [βίντεο]

Η αγαπημένη ραδιοφωνική παραγωγός του «Εν Λευκώ», Εύα Μπουντούρη, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 40 ετών, σκορπίζοντας πόνο και πένθος σε οικογένεια, φίλους, συναδέλφους και ακροατές.

Την είδηση είχε κάνει γνωστή η παρουσιάστρια Σταματίνα Τσιμτσιλή. Όπως είχε αναφέρει η ίδια, η Εύα Μπουντούρη είχε ένα πρόβλημα υγείας και θα έπρεπε να κάνει μία σειρά από εξετάσεις προκειμένου να ελέγξει τον θυροειδή της. Σε αυτές τις εξετάσεις οι γιατροί διέγνωσαν ότι η μουσική παραγωγός του «Εν Λευκώ», όπου δούλευε από το 2007, είχε ανεύρυσμα στον εγκέφαλο.

Έτσι, η Εύα Μπουντούρη υποβλήθηκε σε μία χειρουργική επέμβαση, αλλά η έκβασή της δεν ήταν επιτυχής. Η μουσική παραγωγός έπεσε σε κώμα. Για τρεις εβδομάδες ήταν σε κώμα, με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία της πνοή, σκορπίζοντας θλίψη σε όσους τη γνώριζαν.

Παρθένα Κουτμερίδου (1983 – 1 Δεκεμβρίου 2021)

Η Παρθένα Κουτμερίδουκόρη του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Στάθη Κουτμερίδη, νοσηλευόταν με κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη. Ο ξαφνικός χαμός της συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Η 38χρονη ήταν επτά μηνών έγκυος, κόλλησε κορονοϊό και δεν είχε εμβολιαστεί, καθώς ακολούθησε τη συμβουλή του γυναικολόγου της να κάνει το εμβόλιο αφού πρώτα γεννήσει.

Λίγα εικοσιτετράωρα αφότου προσβλήθηκε από τον ιό, τα συμπτώματά της επιδεινώθηκαν με αποτέλεσμα αρχικά να εισαχθεί στο Ιπποκράτειο, ωστόσο λόγω της εγκυμοσύνης της μεταφέρθηκε στον «Άγιο Λουκά». Οι γιατροί κατάφεραν να πάρουν το παιδί με καισαρική και έδιναν μάχη να κρατήσουν στη ζωή και τη μητέρα, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφεραν.

Μόμτσιλο Βούκοτιτς (2 Ιουνίου 1950 – 3 Δεκεμβρίου 2021)

Μομτσίλο Βούκοτιτς: Πέθανε ο πρώην προπονητής του ΠΑΟΚ

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 72 ετών ο Σέρβος βετεράνος ποδοσφαιριστής και προπονητής, Μόμτσιλο Βούκοτιτς.

Ο εμβληματικός παίκτης της Παρτιζάν νικήθηκε μετά από μάχη που έδωσε με τον καρκίνο του λαιμού βυθίζοντας σε θλίψη το σέρβικο ποδόσφαιρο. Ήταν μάλιστα ο ρέκορντμαν συμμετοχών με την «ασπρόμαυρη» φανέλα πριν τον ξεπεράσει ο Σάσα Ίλιτς. Ο εκλιπών πέρασε από την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ, τη σεζόν 2006-07 ενώ μεταξύ άλλων βρέθηκε και στους πάγκους των Πανιωνίου (1988-92), Λεβαδειακού (2008-09) και Πανσερραϊκού (2010-11).

O Βούκοτιτς γεννήθηκε στο Βελιγράδι στις 2 Ιουνίου του 1950 και εντάχθηκε στην Παρτιζάν σε ηλικία μόλις 2 ετών. Μάλιστα πέρασε από όλα τα ηλικιακά τμήματα του συλλόγου και το 1968 εντάχθηκε στην πρώτη ομάδα των «ασπρόμαυρων». Με την Παρτιζάν κατέκτησε τρεις φορές το πρωτάθλημα Γιουγκοσλαβίας (1976, 1978 και 1983) φορώντας τη φανέλα της σε δύο θητείες, από το 1968 έως το 1978 και από το 1979 έως το 1984, ενώ αγωνίστηκε και στη Μπορντό τη σεζόν 1978-79.

Aναφορικά με την εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας, έκανε ντεμπούτο στις 20 Σεπτεμβρίου του 1972 κόντρα στην Ιταλία, στο Τορίνο βρίσκοντας μάλιστα δίχτυα ενώ είχε συλλογικό απολογισμό 14 αγώνων με 4 τέρματα. Σημειώνεται πως διετέλεσε διευθυντής των ακαδημιών της Παρτιζάν από το 2012 έως το 2015 ενώ βρέθηκε και στον προεδρικό θώκο του ιστορικού κλαμπ από το 2015 μέχρι το 2017 ενώ τα τελευταία χρόνια εργαζόταν ως σκάουτερ στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Σερβίας.

Στέφαν Γέλοβατς (8 Ιουλίου 1989 – 5 Δεκεμβρίου 2021)

Στέφαν Γέλοβατς: «Ραγίζει καρδιές» το μήνυμα της αδερφής του

Ο θάνατος που συγκλόνισε τον αθλητικό κόσμο της Ελλάδας μέσα στη χρονιά που φεύγει. Ο Στέφαν Γέλοβατς, ένας «ταύρος» ύψους 2,08 μέτρων, επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής, έπεσε στο έδαφος και δεν σηκώθηκε ποτέ ξανά από τις 14 Νοεμβρίου. Στη διάρκεια ατομικής προπόνησης στο γυμναστήριο, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και κατέρρευσε. Έμεινε σε νοσοκομείο της Αθήνας, καθώς αγωνιζόταν στην ΑΕΚ, για περισσότερες από 15 ημέρες ενώ η οικογένεια ζήτησε τη μεταφορά του στη γενέτειρά του, το Νόβι Σαντ. Εκεί, απεβίωσε και στις 7 Δεκεμβρίου κηδεύτηκε σε κλίμα οδύνης. Η 10η αγωνιστική του ελληνικού πρωταθλήματος αφιερώθηκε στη μνήμη του από τον ΕΣΑΚΕ, ενώ στις 14 Δεκεμβρίου η ΑΕΚ απέσυρε τη φανέλα με το νο13 που φορούσε ο Γέλοβατς, σε μια συγκινητική βραδιά στο κλειστό των Άνω Λιοσίων, στο περιθώριο του αγώνα με τη Φάλκο για τη Basketball Champions League.

Γιώργος Τράγκας (30 Ιουλίου 1949 – 14 Δεκεμβρίου 2021)

Γιώργος Τράγκας:

Υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς δημοσιογράφους, ραδιοφωνικούς παραγωγούς, παρουσιαστές και εκδότες της χώρας. Ο Γιώργος Τράγκας ξεκίνησε από μικρή ηλικία την ενασχόλησή του με τις εφημερίδες, καταφέρνοντας να ανελιχθεί και από το 1988 να γίνει ιδιαίτερα γνωστός από το συμβάν στο Χέρφιλντ του Λονδίνου, όπου νοσηλευόταν ο τότε πρωθυπουργός, Ανδρέας Παπανδρέου. Ο καυστικός του λόγος και η -αρκετές φορές ακραία- κριτική του, τον είχαν αναγάγει σε έναν από τους κορυφαίους σχολιαστές της επικαιρότητας, με μεγάλη επιτυχία στο ραδιόφωνο. Στα χρόνια του απόγειου της δόξας του, δεν έλειψαν τα μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη, ενώ από το 2020 είχε ταχθεί ανοικτά κατά της ύπαρξης του κορονοϊού, από τον οποίο απεβίωσε, και στη συνέχεια κατά των εμβολίων. Τον Φεβρουάριο του 2021 είχε ανακοινώσει την ίδρυση πολιτικού κόμματος με την επωνυμία «Ελεύθεροι Άνθρωποι».

Κάρολος Παπούλιας (4 Ιουνίου 1929 – 26 Δεκεμβρίου 2021)

Κάρολος Παπούλιας: Σήμερα η κηδεία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας – Στην ιδιαίτερη πατρίδα του η ταφή

Ευπατρίδης, αγωνιστής, ευπρεπής, πρεσβευτής της ενότητας και της Δημοκρατίας, ο Ηπειρώτης πολιτικός αποτέλεσε παράδειγμα σεμνότητας, ήθους και αποτελεσματικότητας σε όλη τη διάρκεια της πορείας του. Από τη δράση του στην εθνική αντίσταση μέχρι τη θητεία του στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο Κάρολος Παπούλιας, που έφυγε σε ηλικία 92 ετών, γεννήθηκε στο χωριό Μολυβδοσκέπαστος Ιωαννίνων και ήταν γιος του υποστράτηγου Γρηγορίου Παπούλια. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου (Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και Διεθνείς Σχέσεις). Ελαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Κολονίας (Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο). Το 1974 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής Ιωαννίνων για 26 χρόνια (1977-2004). Στην πρώτη κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου διορίστηκε υφυπουργός Εξωτερικών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1984, για να αναβαθμιστεί στη συνέχεια σε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών. Την περίοδο 1985-1989 διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών, ενώ στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα 1989-1990 διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας. Στη θέση του υπουργού Εξωτερικών επανήλθε το 1993, για να παραμείνει μέχρι το 1996 και την παραίτηση της κυβέρνησης Παπανδρέου, εν όψει της εκλογής του Κώστα Σημίτη στο αξίωμα του πρωθυπουργού. Στις 12 Δεκεμβρίου 2004 προτάθηκε από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπέρ της πρότασης εκφράστηκε και το ΠΑΣΟΚ. Στην πρώτη ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή στις 8 Φεβρουαρίου του 2005 ο Κάρολος Παπούλιας εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον πρώτο γύρο με 279 ψήφους.

Στις 3 Φεβρουαρίου 2010 ο Κάρολος Παπούλιας επανεξελέγη στο ύπατο αξίωμα της χώρας με 266 ψήφους στο σύνολο των 298 ψηφισάντων. Υπερψηφίστηκε από σύσσωμες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ. Με το αποτέλεσμα αυτό έγινε ο τρίτος Πρόεδρος που επανεκλέχθηκε για δεύτερη θητεία.

Ο Κάρολος Παπούλιας ποτέ δεν μάσησε τα λόγια του και πάντα ήταν απέναντι στο λαϊκισμό. Το 2011, όταν διαδηλωτές διέκοψαν την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε: «Λυπάμαι πάρα πολύ, είναι ντροπή. Ηρθα να τιμήσω την πόλη. Είναι ντροπή να ακούγονται τέτοια υβριστικά μηνύματα. Είναι ντροπή να με αποκαλούν προδότη, όταν εγώ πολέμησα για την πατρίδα από τα 15 μου».

Ωστόσο και άλλες σπουδαίες προσωπικότητες άφησαν σημαντικό κενό στον χώρο όπου δραστηριοποιούνταν τη χρονιά που φεύγει.

Συγκεκριμένα:

Ζακ Ρογκ (2 Μαΐου 1942 – 29 Αυγούστου 2021)

Ο Βέλγος ορθοπεδικός διετέλεσε πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για 12 χρόνια, από το 2001 ως το 2013.

Ροζίτα Σώκου (9 Σεπτεμβρίου 1923 – 14 Δεκεμβρίου 2021)

Η Ροζίτα (Ζωή Μαρία) Σώκου ήταν Ελληνίδα δημοσιογράφος, συγγραφέας, μεταφράστρια και τηλεοπτικό πρόσωπο.

Θεόδωρος Σκαγιάς (Απεβίωσε 7 Δεκεμβρίου 2021)

Υπήρξε ο ιδρυτής της εταιρείας τετραδίων SKAG

Βάσω Μπεσκάκη (15 Νοεμβρίου 2021)

Σε ηλικία μόλις 46 ετών έφυγε από τη ζωή η Βάσω Μπεσκάκη, γεμίζοντας θλίψη τους δικούς της ανθρώπους και τον χώρο του ελληνικού μπάσκετ. Η πρώην διεθνής μπασκετμπολίστρια (35 συμμετοχές με την Εθνική ομάδα) και αθλήτρια του μεγάλου Σπόρτινγκ έδινε μάχη με τον καρκίνο του μαστού για ενάμιση χρόνο.

Η Μπεσκάκη ήταν μέλος της φοβερής και τρομερής ομάδας του Σπόρτινγκ (1986-95, 2001-03) με την οποία κατέκτησε πολλούς τίτλους, ενώ όταν αποσύρθηκε έγινε στέλεχος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ).

Ζαν Πολ Μπελμοντό (9 Απριλίου 1933-6 Σεπτεμβρίου 2021)

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών ο θρυλικός Γάλλος ηθοποιός Ζαν Πολ Μπελμοντό, μία από τις πιο εμβληματικές μορφές στην ιστορία του γαλλικού κινηματογράφου.

Ζανέτ Ζακάρια Ζαπάτα (Απεβίωσε 3 Σεπτεμβρίου 2021)

Θλίψη στον κόσμο της πυγμαχίας, είχε προκαλέσει η είδηση για τον θάνατο της Ζανέτ Ζακάριας Ζαπάτα, η οποία σε ηλικία μόλις 18 ετών, υπέκυψε στα τραύματα της, πέντε ημέρες μετά από αγώνα, στον οποίο ηττήθηκε με νοκ-άουτ.

Πέτρος Ζαρκάδης (28 Οκτωβρίου 1940 – 20 Αυγούστου 2021)

Ο Πέτρος Ζαρκάδης ήταν Έλληνας ηθοποιός και συνδικαλιστής.

Τζέιμς Μάικλ Τάιλερ (28 Μαΐου 1962 – 24 Οκτωβρίου 2021)

Ο αγαπημένος ηθοποιός Τζέιμς Μάικλ Τάιλερ, πασίγνωστος από τον ρόλο του Γκάνθερ στα «Φιλαράκια», πέθανε σε ηλικία 59 ετών, έπειτα από μάχη με τον καρκίνο.

Γουίλι Γκάρσον (20 Φεβρουαρίου 1964 – 21 Σεπτεμβρίου 2021)

Στο Sex & the City, ο Γκάρσον υποδύθηκε τον Στάνφορντ Μπλατς, κολλητό φίλο της ηρωίδας Κάρι Μπράντσο, που ενσάρκωσε η πρωταγωνίστρια της σειράς Σάρα Τζέσικα Πάρκερ. Ο αγαπημένος ηθοποιός πέθανε σε ηλικία 57 ετών από καρκίνο στο πάγκρεας.

Γιάννης Μαντζουράνης (Απεβίωσε 12/9/2021)

Θλίψη σκόρπισε η είδηση του θανάτου του πασίγνωστου φιλάθλου «Εθνικάρα», Γιάννη Μαντζουράνη σε ηλικία 87 ετών.

Κώστας Τριανταφυλλόπουλος (8 Φεβρουαρίου 1956 – 21 Αυγούστου 2021)

Ο Κώστας Τριανταφυλλόπουλος είχε μια μακρά πορεία στο θέατρο, έχοντας παίξει μια μεγάλη γκάμα από σημαντικούς ρόλους σε όλα τα είδη θεάτρου, από Αρχαία Τραγωδία, Αριστοφάνη, Σαίξπηρ, Γκόγκολ, Τσέχωφ, Ζολά και Λόρκα, μέχρι Ζαν-Πωλ Σαρτρ, σύγχρονο αμερικανικό δράμα αλλά και νεότερο ελληνικό δράμα και κωμωδία.

Στην τηλεόραση, είναι γνωστοί οι ρόλοι που είχε παίξει σε πολλές δημοφιλείς ελληνικές σειρές όπως στο «Έλα στη θέση μου», στο «Κανείς δε λέει σ’ αγαπώ», στο «Πενήντα-Πενήντα» και στα «Μυστικά της Εδέμ», ενώ είχε χαρίσει τη χαρακτηριστική φωνή του σε μερικούς από τους πιο δημοφιλείς χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων, κυρίως της Ντίσνεϋ, όπως οι: Μαύρος Πητ στον «Μίκυ Μάους», Μάμρα (Mumm-Ra) στους «Θάντερκατς», Optimus Prime στους «Τρανσφόρμερς», Τίγρης στο «Γουίνι το Αρκουδάκι», Κύριος Πατάτας στο «Toy Story», Δρ. Τζούμπα στο «Λίλο και Στιτς», Cogsworth στην «Πεντάμορφη και το Τέρας» και Τζάνγκο στον «Ρατατούη».

Φιλιώ Πυργάκη (11 Οκτωβρίου 1939 – 17 Ιουλίου 2021)

Θλίψη προκάλεσε στο πανελλήνιο η απώλεια της αρχόντισσας του δημοτικού τραγουδιού Φιλιώς Πυργάκη. Η Φιλιώ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών. Τα τελευταία χρόνια έδινε μάχη με τον καρκίνο.

Σπύρος Γιατράς (Απεβίωσε 19 Απριλίου 2021)

Ο Σπύρος Γιατράς ήταν διακεκριμένος Έλληνας στιχουργός και υπήρξε δημιουργός σημαντικών ελληνικών τραγουδιών.

Συναποτέλεσε με τον Αλέκο Χρυσοβέργη ένα από τα πιο πετυχημένα δίδυμα στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας. Σε όλη την καριέρα του ήταν ένας δημοφιλής και παραγωγικός στιχουργός του λαϊκού τραγουδιού, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τους σπουδαιότερους Έλληνες τραγουδιστές.

Ο Σπύρος Γιατράς ήταν ο στιχουργός των μεγάλων επιτυχιών του Στράτου Διονυσίου, του Τόλη Βοσκόπουλου, του Γιάννη Πάριου, του Θέμη Αδαμαντίδη, του Σταμάτη Γονίδη, της Πίτσας Παπαδοπούλου, του Δημήτρη Κοντολάζου, του Αντύπα, του Βασίλη Καρρά, του Νότη Σφακιανάκη, της Πάολας, του Κωνσταντίνου Αργυρού, του Νίκου Οικονομόπουλου και πολλών άλλων καλλιτεχνών.

Αρτ Μετράνο (22 Σεπτεμβρίου 1936 – 8 Σεπτεμβρίου 2021)

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 84 ετών, άφησε ο Αρτ Μετράνο, ο οποίος έγινε γνωστός για τον κωμικό του ρόλο ως «αστυνόμος Μάουζερ» στη σειρά ταινιών «Μεγάλη των Μπάτσων Σχολή».

Τάκης Μουσαφίρης (24 Ιουλίου 1936 – 11 Μαρτίου 2021)

Ο λαϊκός συνθέτης και στιχουργός μεγάλων επιτυχιών, όπως οι «Πες μου που πουλάν καρδιές», «Κάνε κάτι λοιπόν να χάσω το τρένο», «Μυστικέ μου έρωτα», «Ο ταξιτζής», «Εγώ ο ξένος», «Εγώ δεν ήμουνα αλήτης» και πολλές άλλες, Τάκης Μουσαφίρης έφυγε από τη ζωή στις 11 Μαρτίου 2021.

Τιτίκα Σαριγκούλη (30 Νοεμβρίου 1934 – 22 Ιανουαρίου 2021)

Η γνωστή ηθοποιός και συγγραφέας θα μείνει στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου για την εικόνα της δραστήριας και αθυρόστομης γιαγιάς.

Τάσος Μπερδέσης (Απεβίωσε 31 Μαΐου 2021)

Σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών απέδωσαν την άγρια δολοφονία του πυγμάχου Τάσου Μπερδέση το πρωί της 31ης Μαΐου 2021 στη Βάρη οι Αρχές. Άγνωστοι τον πυροβόλησαν με καλάσνικοφ στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου 22, λίγα λεπτά πριν περάσει την είσοδο του προπονητικού κέντρου Αίολος.

Μάριον Ράμσεϊ (10 Μαΐου 1947 – 7 Ιανουαρίου 2021)

Η Μάριον Ράμσεϊ, έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό για τον ρόλο της «Λαβέρν Χουκς» στην αμερικανική σειρά ταινιών «Police Academy» (Η Μεγάλη των Μπάτσων Σχολή).

Τάνια Ρόμπερτς (5 Οκτωβρίου 1955 – 4 Ιανουαρίου 2021)

Το απόλυτο κορίτσι του Τζέιμς Μποντ δεν άντεξε και «έφυγε» από πολυοργανική ανεπάρκεια. Η ηθοποιός συμμετείχε επίσης στην ταινία «Σίνα, στη Βασίλισσα της Ζούγκλας» και τη σειρά «Άγγελοι του Τσάρλι».

Βασίλης Σεβαστής (27 Μαΐου 1949 – 8 Απριλίου 2021)

Το όνομά του αποτέλεσε συνώνυμο του ελληνικού στίβου καθώς διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και πρόσφατα είχε εκλεγεί εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Στίβου στην ΕΟΕ. Τις τελευταίες ημέρες της ζωής του νοσηλευόταν στο νοσοκομείο, καθώς είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Θεόφιλος Βανδώρος (1 Ιουλίου 1960- 10 Μαρτίου 2021)

Ο αγαπημένος ηθοποιός πρωταγωνίστησε σε αρκετές δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές, μεταξύ των οποίων «Η Λάμψη», «Φιλοδοξίες», ενώ είχε έντονη παρουσία στο ελληνικό θέατρο, τόσο σε κλασικά και σύγχρονα έργα όσο και στο αρχαίο δράμα. Ανάμεσα τους ήταν και οι παραστάσεις «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Ευριπίδη, «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ, «Ματωμένος Γάμος» του Λόρκα κ.α. Ευρύτερα γνωστός έγινε από τη συμμετοχή του στην τηλεοπτική σειρά «Τμήμα Ηθών».

Αγαπούσε ιδιαίτερα τη μουσική, έπαιζε κιθάρα και μπάσο, και για μια περίοδο έδινε ροκ συναυλίες, με γκρουπ που είχε ιδρύσει, σε στέκια της Αθήνας.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις