Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

Απόφαση έκδοσης Τζούλιαν Ασάνζ: «Εκδικητικό το timing - Δεν υπάρχει πιο βάρβαρο κράτος από τις ΗΠΑ»


 Yπάρχει «plan b» για να αντιμετωπιστεί μια απόφαση που ανοίγει την κερκόπορτα για την έκδοση πολιτών στις ΗΠΑ, σε μια υπόθεση που ούτως ή άλλως είναι για το Guinness, λόγω της απροκάλυπτης καταστρατήγησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταπάτησης κάθε έννοιας Δικαίου;

Πρόκειται για ανατροπή η σημερινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά από έφεση της αμερικανικής κυβέρνησης, να εκδοθεί τελικά στις ΗΠΑ ο Τζούλιαν Ασάνζ; Μια απόφαση που έκανε τη Διεθνή Αμνηστία να αντιδράσει κι έρχεται να ανατρέψει την προγενέστερη (του Ιανουαρίου), οπότε η Βρετανίδα δικαστής Βανέσα Μπαρέιτσερ είχε απορρίψει το αίτημα της Ουάσινγκτον να εκδοθεί ο Ασάνζ στις ΗΠΑ, εκτιμώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να αυτοκτονήσει.

Τι άλλαξε έκτοτε;

«Ήταν αναμενόμενο να γίνει. Κανείς δεν πρέπει να εκπλήσσεται. Κι έγινε σήμερα, Hμέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δεν έχουν τον Θεό τους» σχολιάζει στο Spunik η Νίκη Kωσταντινίδου, δικηγόρος και μέλος των Δικηγορικών Συλλόγων Αυστραλίας (Βικτώρια) και Β. Ιρλανδίας, που τα τελευταία τρία χρόνια έχει αφοσιωθεί με βάση το Ηνωμένο Βασίλειο στην υπόθεση Ασάνζ, έχει ξετινάξει δικογραφίες και έχει κάνει ακόμη και καταγγελίες και προσφυγές κατά της αρχιδικαστή της Μπαρέιτσερ.

Η ίδια, σε συζήτησή μας παλαιότερα, έκανε λόγο για μια «προσχηματική πολιτική δίκη» και «δίκη παρωδία», κάτι που έχει δημοσίως επιβεβαιώσει και ο Νιλς Νέλζερ, εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και κάτοχος της έδρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ακαδημία Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γενεύης.

Yπάρχει «plan b» για να αντιμετωπιστεί μια απόφαση που ανοίγει την κερκόπορτα για την έκδοση πολιτών στις ΗΠΑ, σε μια υπόθεση που είναι ούτως ή άλλως είναι για το Γκίνες λόγω της απροκάλυπτης καταστρατήγησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταπάτησης κάθε έννοιας Δικαίου;
Έχει μιλήσει η Ελληνίδα νομικός με την αρραβωνιαστικιά του Ασάνζ, Στέλα Μόρις, η οποία σκοπεύει να εφεσιβάλει την απόφαση άμεσα, καταγγέλλοντας «ένα σοβαρό δικαστικό λάθος».
«Και οι νομικοί κι ακτιβιστές που υποστηρίζουν τον Ασάνζ ετοιμάζουμε κάτι. Θα το συζητήσουμε. Δεν θα αποκαλύψουμε κάτι ακόμα ακόμα. Υπάρχουν νομικά όπλα. Αλλά ζούμε σε καθεστώς καταστρατήγησης κάθε έννοιας Δικαίου» προσθέτει η δικηγόρος, περιγράφοντάς μας την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η σύντροφος του Ασάνζ μετά τη σημερινή εξέλιξη: «Σε τι κατάσταση να είναι η γυναίκα; Κλαίει από την ώρα που βγήκε η απόφαση. Τι άλλο να κάνει;».
«Ο σαδισμός των Αρχών συνίσταται», συνεχίζει η κα Κωνσταντινίδου, στο ότι «τους έχουν επιτρέψει υποτίθεται να παντρευτούν. Τόσο υποκριτές είναι!».
Θα μεταβεί στις ΗΠΑ, μόλις εκδοθεί ο σύντροφός της; «Δεν θεωρώ ότι θα της το επιτρέψουν», εκτιμά η δικηγόρος κι ακτιβίστρια.

«Καταπατούνται συνέχεια όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα»
Από την αρχή της υπόθεσης «καταπατούνται συνέχεια απροκάλυπτα όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα» τονίζει η μάχιμη δικηγόρος, που δεν φοβήθηκε να προσφύγει κατά της Βρετανίδας αρχιδικαστή Εμμα Άρμπθνοτ, η οποία μαζί με τον σύζυγό της και τον γιο της διατηρούν δεσμούς με τις υπηρεσίες Ασφαλείας της Βρετανίας.
«Είναι μια οικογένεια μαφία, και δεν είναι μόνο όσα φαίνονται. Είναι πολύ χοντρά τα συγκρουόμενα συμφέροντα» μας τόνιζε παλαιότερα η κα Κωνσταντινίδου. «Ο άνδρας της αρχιδικαστή είναι πρώην υπουργός Άμυνας και Λόρδος, ανακατεμένος με τον κύκλο που κυνηγά με λύσσα τον Ασάνζ και ο γιος τους είναι συνεργάτης της CIA».
«Πιθανό να έχουν τον Ασάνζ στο αεροπλάνο για ΗΠΑ ανήμερα Χριστούγεννα»
Το σημερινό timing της δικαστικής απόφασης δεν το θεωρεί τυχαίο: «Είναι εκδικητικό. Το σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ είναι να χρησιμοποιήσουν ασφυκτικά χρονικά όρια (διακοπές των Χριστουγέννων) για να εμποδίσουν τον Ασάνζ να έχει πρόσβαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το Ηνωμένο Βασίλειο το έκανε αυτό με επιτυχία πριν από μια δεκαετία. Το ίδιο σχέδιο εφαρμόζεται και τώρα» μας εξηγεί, προσθέτοντας ότι η έκδοση του ιδρυτή των Wikileaks συνιστά «ήττα όλων των απλών ανθρώπων που ζούμε σε καθεστώς Φασισμού».
«Σήμερα δεν έπρεπε», αναρωτιέται η νομικός και μαχήτρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που έχει αφοσιωθεί στην υπόθεση Ασάνζ, «να βρίσκονταν όταν έβγαινε η δικαστική απόφαση ο Βαρουφάκης, ο Μελανσόν, οι περίπου 40 βουλευτές κι ευρωβουλευτές που τον έχουν υποστηρίξει εκεί, μαζί με Αυστραλούς; Το κάνουν μόνο όταν υπάρχουν κάμερες».
Αυτό που συνέβη σήμερα είναι πολύ σοβαρό, υπογραμμίζει, διότι «κόβει τη δυνατότητα του Τζούλιαν να μπορεί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Και είναι πολύ πιθανό να τον έχουν στο αεροπλάνο για τις ΗΠΑ ανήμερα Χριστούγεννα».
Τι τον περιμένει επί αμερικανικού εδάφους; «Θάνατος. Θα αυτοκτονήσει. Δεν υπάρχει πιο βάρβαρο κράτος από τις ΗΠΑ!» μας επαναλαμβάνει η νομικός, που θεωρεί ότι με τη σημερινή απόφαση «πέφτει "ταφόπλακα" στην ελευθερία του Τύπου και νομιμοποιείται η κατάχρηση των δικαστικών και κυβερνητικών εξουσιών και η μη λογοδότηση των κυβερνήσεων, όπως οι ΗΠΑ, για εγκλήματα πολέμου».
Να θυμίσουμε ότι οι αμερικανικές Αρχές κατηγορούν τον 50χρονο ιδρυτή των Wikileaks για 18 εγκλήματα σε σχέση με τη δημοσίευση από το WikiLeaks περισσότερων από 700.000 απόρρητων εγγράφων για τις στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ, κυρίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Η Ουάσινγκτον καταγγέλλει ότι από τη διαρροή αυτή τέθηκαν σε κίνδυνο ζωές. Αν κριθεί ένοχος, ο Ασάνζ θα βρεθεί αντιμέτωπος με κάθειρξη 175 ετών.

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις