Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Η αποτίμηση της συνάντησης Πούτιν-Μητσοτάκη: «Διάθεση εξομάλυνσης των σχέσεων - "Αγκάθι" οι ΗΠΑ»


 Νέα τροχιά των ελληνορωσικών σχέσεων αποτυπώνει η σε θετικό κλίμα σημερινή συνάντηση του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Σότσι;

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχτηκε στο Σότσι τον Κυριάκο Μητσοτάκη σήμερα στο Σότσι και σε θερμό κλίμα οι δυο ηγέτες συζήτησαν για το Κυπριακό, την Ανατολική Μεσόγειο και τις προοπτικές συνεργασίας τους στο πεδίο της ενέργειας, του τουρισμού, του εμπορίου κ.ά.

Η συνάντηση έρχεται την ώρα που στο φόντο μαίνεται ένα σκληρό παρασκήνιο για το Ουκρανικό.

«Οι δηλώσεις των δυο ηγετών έγιναν σε φιλικό διπλωματικό κλίμα. Φαίνεται υπάρχει διάθεση εξομάλυνσης των σχέσεων από την περίοδο του κ. Κοτζιά και κατόπιν, που είχαν φτάσει σε χαμηλό επίπεδο» είναι το άμεσο σχόλιο του διεθνολόγου Θέμη Τζήμα, που ωστόσο δεν κρίνει «εύκολο και γρήγορο την επιστροφή σε πλήρη ομαλοποίηση των ελληνορωσικών σχέσεων και προσέγγιση των υψηλών επιπέδων της δεκαετίας του ’80 επί ΠΑΣΟΚ, αλλά και μετά τη δεκαετία του '90».

Ο λόγος, σύμφωνα με τον διεθνολόγο είναι «ο πληρέστερος -αν όχι απόλυτος- έλεγχος της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας από τις ΗΠΑ».

«Δεν θα δεχτεί ποτέ η Ουάσιγκτον την Ελλάδα ως χώρα αυτόνομη στην εξωτερική της πολιτική» εξηγεί.

«Έχουμε συνεπώς πολύ δρόμο να διανύσουμε στις ελληνορωσικές σχέσεις, αν και το θετικό είναι ότι φύγαμε από το ιστορικό χαμηλό των σχέσεων, πάντα με τους αστερίσκους στις εξελίξεις στο Ουκρανικό και το ρόλο που θα παίξει της Ελλάδας σε αυτό» διευκρινίζει ο κύριος Τζήμας.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Ελλάδα πιέζονται, προσθέτει «για διαφορετικούς λόγους. Η Ρωσία επιθυμεί αποκατάσταση των σχέσεών της με χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, λόγω του ρόλου της Ουκρανίας. Από την άλλη, η Ελλάδα πιέζεται με τις υψηλές τιμές της ενέργειας. Επομένως, μέσα σε μια συγκυρία κρίσης επιδίωξαν οι δυο ηγέτες αυτή τη συνάντηση. Το περιθώριο, ωστόσο, ελευθερίας κινήσεων στην εξωτερική μας πολιτική, πρέπει να επαναλάβω, είναι στενότατο και δύσκολα θα μας επιτραπεί η επαφή αυτή να διευρυνθεί» συνοψίζει.

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις