Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

Βίντεο: Παραλίγο κατάρριψη σαουδαραβικού F-15 από Fatir-1 των σιιτών Χούθι


 Ένας πόλεμος που εξελίσσεται «στραβά» για το Ριάντ

Βίντεο που βλέπει το φως της δημοσιότητας δείχνει ότι οι δυνάμεις των Χούθι αποπειράθηκαν να καταρρίψουν μαχητικό αεροσκάφος F-15 της Σαουδικής Αραβίας και παραλίγο να τα καταφέρουν με ένα παλαιό σοβιετικό αντιαεροπορικό σύστημα.

Το αεροσκάφος τελικά δεν κατερρίφθη για ελάχιστη διαφορά και παρόλο που δέχτηκε ζημιές εντούτοις δεν κατέπεσε. Το περιστατικό έλαβε χώρα στον εναέριο χώρο της πόλης Μαρίβ στην Υεμένη. 

Η Σαουδική Αραβία παρά την τεχνολογική της υπεροχή έναντι ενός αντιπάλου με δυνατότητες «χαμηλής τεχνολογίας» δεν έχει καταφέρει να γείρει την πλάστιγγα υπέρ της στον πόλεμο της Υεμένης.

Στηρίζει τις κυβερνητικές δυνάμεις έμπρακτα και άμεσα έναντι των Σιιτών Χούθι που υποστηρίζονται με κάθε τρόπο και μέσον από το Ιράν, εντούτοις όμως είναι οι Χούθι που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας όπως και την πρωτεύουσά της Σανάα.

Τουλάχιστον όπως δείχνουν μέχρι τώρα τα πράγματα, η Σ.Αραβία δεν δείχνει ικανή να νικήσει τον πόλεμο αυτό.



Το αντιαεροπορικό σύστημα Fatir-1

Το σύστημα που χρησιμοποίησαν οι δυνάμεις των Χούθι για να χτυπήσουν το αεροσκάφος της Σαουδικής Αραβίας είναι το αντιαεροπορικό σύστημα Fatir-1.

Πρόκειται για τροποποιημένη έκδοση του Σοβιετικού SA-6 “Gainful” που βρίσκεται σε υπηρεσία από το 1967. Το Fatir-1 παρουσιάστηκε πρώτη φορά δημόσια από τους Χούθι το 2017. 

Το Fatir-1 μπορεί να χτυπήσει στόχο σε απόσταση 25 χλμ και υψόμετρο 8 χλμ. Κατά την παρουσίαση του, ο εκπρόσωπος των Χούθι δήλωσε πως το σύστημα χρησιμοποιήθηκε για κατάρριψη δύο Αμερικανικών UCAVs τύπου MQ-9 Reaper.

Επιπλέον, ισχυρίζονται πως έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα εναντίον μαχητικών αεροσκαφών διαφόρων τύπων όπως F-16, F-15, Mirage και Typhoon.`

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις