Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Διακόπηκαν οι συνομιλίες ΗΑΕ-ΗΠΑ για την απόκτηση μαχητικών F-35: «Η Ουάσινγκτον ζητάει πολλά»


 Εκνευρίστηκε το Άμπου Ντάμπι με τους όρους των Αμερικανών

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διέκοψαν τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την προμήθεια 50 μαχητικών F-35 καθώς θεωρούν ότι οι

Αμερικανοί έχουν πάρα πολλές απαιτήσεις και επιβάλουν τόσους περιορισμούς που εν τέλει δημιουργούν προβλήματα στην εξωτερική πολιτική των Εμιράτων και στην πολιτική εθνικής ασφάλειας της χώρας.

«Τα ΗΑΕ ενημέρωσαν τις ΗΠΑ ότι διακόπτουν τις συνομιλίες» για την απόκτηση 50 μαχητικών F-35, ανέφερε ένας αξιωματούχος των Εμιράτων.

«Οι τεχνικές απαιτήσεις, οι λειτουργικοί περιορισμοί και μια ανάλυση του κόστους έναντι των κερδών οδήγησαν σε αυτήν την επανεκτίμηση», πρόσθεσε.

Η χώρα του Κόλπου έχει εναλλακτικές λύσεις. Στις αρχές Δεκεμβρίου τα Εμιράτα υπέγραψαν συμφωνία με τη Γαλλία για την αγορά 80 μαχητικών Rafale έναντι 14 δισεκ. ευρώ, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα ωστόσο με έναν αξιωματούχο, οι ΗΠΑ παραμένουν «ο προμηθευτής που προτιμούν τα Εμιράτα» για συστήματα προηγμένης τεχνολογίας και, παρά την αναστολή των συζητήσεων για τα F-35, μια αποστολή των ΗΑΕ θα επισκεφθεί αυτήν την εβδομάδα την Ουάσινγκτον για συνομιλίες.

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να επιλύσουμε όλα τα προβλήματα», σχολίασε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι είπε από την πλευρά του ότι είναι χρήσιμο να συζητούνται τα προαπαιτούμενα πριν από τη μεταφορά τεχνολογίας. Αυτά τα προαπαιτούμενα καθώς και «η προστασία των αμερικανικών αμυντικών όπλων είναι καθολικά, αδιαπραγμάτευτα» και δεν αφορούν μόνα τα Εμιράτα, τόνισε.

Μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος είχαν προσπαθήσει, μάταια, να μπλοκάρουν την πώληση, λόγω της συμμετοχής των Εμιράτων στον διεθνή συνασπισμό που μάχεται στην Υεμένη υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν επίσης για την εμπλοκή της Κίνας στα ΗΑΕ, ιδίως λόγω των εργασιών που έχει αναλάβει το Πεκίνο σε ένα λιμάνι κοντά στην πρωτεύουσα Αμπού Ντάμπι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, οι ΗΠΑ επιμένουν να τηρηθούν ορισμένες προϋποθέσεις για να διασφαλίσουν ότι τα F-35 δεν θα γίνουν αντικείμενο της κινεζικής κατασκοπίας.

Τα ΗΑΕ επιθυμούσαν εδώ και καιρό να αγοράσουν F-35 και μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 «Reaper», αλλά το Ισραήλ είχε αντιταχθεί, ώστε να διατηρήσει την τεχνολογική υπεροχή του. Το Ισραήλ έχει λάβει διαβεβαιώσεις εκ μέρους των ΗΠΑ για το θέμα αυτό.

Η πώληση εγκρίθηκε κατά τις τελευταίες εβδομάδες της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, μετά τη συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων των ΗΑΕ με το Ισραήλ, και αφορούσε 50 μαχητικά F-35, 18 μη επανδρωμένα MQ-9 και πυραύλους αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, συνολικής αξίας 23 δισεκ. δολαρίων.

Πάντως τα ΗΑΕ προχώρησαν στην αγορά των γαλλικών Rafale στην διαμόρφωση F4 για να δείξουν στους Αμερικανούς ότι εν τέλει δεν τους έχουν ανάγκη και αν δεν θέλουν τα δικά τους δισεκατομμύρια, δεν πειράζει υπάρχουν άλλοι που τα θέλουν επιτακτικά.

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις