Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

Κ.Μητσοτάκης για την αποτεφρωμένη βόρεια Εύβοια: «Ευκαιρία να χτιστεί το μέλλον» - Με ανεμογεννήτριες αντί για δέντρα


 Στην βόρεια Εύβοια πήγε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τέσσερις μήνες μετά την καταστροφή που υπέστη από τις φωτιές, και κατάφερε να προκαλέσει ξανά με τις δηλώσεις του. 

Αρχικά ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε με ιδιαίτερα άνετο στυλ, έχοντας το χέρι στην τσέπη και στη συνέχεια προκάλεσε τους πυρόπληκτους που είδαν τις περιουσίες τους να καίγονται το καλοκαίρι λόγω της κυβερνητικής αδράνειας. 

Ο Κ.Μητσοτάκης απέδειξε για μια ακόμη φορά, πως δεν έχει καταλάβει (ή δεν τον ενδιαφέρει) το μέγεθος της καταστροφής από τις πυρκαγιές στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον Λιμενάρχη, Αντιπλοίαρχο Σωτήρη Δανίκα και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένων Εύβοιας, Χαράλαμπο Μανιάτη, για τη μεταφορά του εμπορικού λιμανιού σε κοντινό σημείο και το σχέδιο για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου, με στόχο τη συνολική αναβάθμισή του.

Και σχολιάζοντας το γεγονός αυτό, αναφέρθηκε στην «ευκαιρία» που βλέπει η κυβέρνηση του μέσα από μια ακόμη καταστροφή.

«Είστε πραγματικά παράδειγμα προς μίμηση σπουδαίων κρατικών λειτουργών. Οπότε θέλω να ευχαριστήσω εσάς για ό,τι κάνατε. Θυμάστε πόσο ακραίες ήταν οι συνθήκες. Και βέβαια η πρώτη μας υποχρέωση πάντα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Μετά της περιουσίας. Το φυσικό περιβάλλον, δυστυχώς, δεν τα καταφέραμε να το προστατεύσουμε εδώ στην Εύβοια όπως θα θέλαμε, αλλά ο βαθμός του ενδιαφέροντος του κράτους και της συντονισμένης κρατικής παρέμβασης που δρομολογείται για τη βόρεια Εύβοια κατ’ εμέ δεν έχει προηγούμενο. Είναι πραγματικά μια ευκαιρία να ξαναγεννηθεί ο τόπος και να χτιστεί το μέλλον της βόρειας Εύβοιας σε πολύ καλύτερες βάσεις σε σχέση με το παρελθόν. Οπότε ευχαριστώ πολύ», είπε ο Κ.Μητσοτάκης.

«Ευκαιρία» πάνω στα αποκαΐδια βλέπει ο Κ.Μητσοτάκης! Και φυσικά είναι ευκαιρία για την κυβέρνηση της «πράσινης ανάπτυξης», καθώς στα τέλη Σεπτεμβρίου δόθηκε άδεια για να στηθούν ανεμογεννήτριες και σε πυρόπληκτες περιοχές της Εύβοιας.

Αυτό είχε καταγγείλει ο δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού, Γιάννης Κοντζιάς, ο οποίος αντέδρασε έντονα και άμεσα, μόλις πληροφορήθηκε πως η ΡΑΕ έδωσε άδεια για λειτουργία αιολικού «πάρκου» στο όρος Τελέθριο στη Βόρεια Εύβοια, το μοναδικό, δηλαδή, βουνό της περιοχής που δεν επλήγη από την πύρινη λαίλαπα του Αυγούστου, προφανώς για «ξεκάρφωμα» για να μην πουν ότι βάζουν στα καμένα

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, το συγκεκριμένο «Αιολικό Πάρκο» (sic)  θα αποτελείται από 13 ανεμογεννήτριες διαμέτρου πτερωτής 71 μ. και συνολικής ισχύος 29,9 MW. To Τελέθριο, με υψόμετρο 970 μέτρα και διεύθυνση από τα ανατολικά προς τα δυτικά, είναι γεμάτο πυκνόφυτα δάση με μεγάλη ποικιλία δέντρων, ρεματιές, φαράγγια και μικρούς καταρράκτες και εντάσσεται στο δίκτυο Natura 2000.


ΜέΡΑ25: «Τέσσερις μήνες εγκατάλειψης, αδράνειας, εμπαιγμού και κοροϊδίας»

«Τέσσερις ‘μόλις’ μήνες χρειάστηκαν για να αποφασίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να επισκεφτεί τις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στη Βόρεια Εύβοια», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25, σχολιάζοντας την επίσκεψη του κ.Μητσοτάκη.

Όπως αναφέρει «τέσσερις μήνες εγκατάλειψης, αδράνειας, εμπαιγμού και κοροϊδίας, στους οποίους το μόνο που προσπάθησε να κάνει η κυβέρνηση, ήταν να μεριμνά διαρκώς για να εξασφαλίζει “μαύρες μπίζνες” πάνω στα αποκαΐδια της περιοχής για τους φίλους της, τους ολιγάρχες».

Το ΜέΡΑ25 σχολιάζει ακόμα: «Αντιπλημμυρικά έργα δεν έγιναν και όσα πραγματοποιήθηκαν αποτέλεσαν απλώς μέσο πλουτισμού για τους φίλους του κ. Μητσοτάκη, ενώ ούτε και οι αποζημιώσεις δόθηκαν στους πληγέντες παρά τις σχετικές εξαγγελίες. Ο κ. Μπένος παραμένει άφαντος, και καμία απολύτως -ούτε καν στοιχειώδη- προσπάθεια δεν έχει γίνει για να επιστρέψει η ζωή των κατοίκων της περιοχής σε κανονικούς ρυθμούς για να μπορέσουν -όπως οι ίδιοι ζητάνε άλλωστε- να μείνουν στον τόπο τους».

Και καταλήγει: «Οι κάτοικοι της περιοχής όμως, που βιώνουν στο πετσί τους την κυνικότητα μιας κυβέρνησης που αντιλαμβάνεται την καταστροφή  ως ευκαιρία για την κάθε ΤΕΡΝΑ και τον κάθε ιδιώτη ανάδοχο δασών Α.Ε., δε θα παρακολουθήσουν την επικοινωνιακή πρωθυπουργική επίσκεψη με σταυρωμένα χέρια».

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις