Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

Ισραηλινοί επιστήμονες: «Σε έναν μήνα καταρρέει η προστασία της 3ης δόσης - Επιστρέφουμε στην προ εμβολίων εποχή»

 


Σε σοκ βρίσκεται το εμβολιασμένο Ισραήλ, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον ήρθε για να καταστρέψει όλη την προσπάθεια που έκανε από την αρχή της πανδημίας. 

Το Ισραήλ που έτρεξε όσο καμία χώρα τους εμβολιασμούς βλέπει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού και γι' αυτό τις τελευταίες ημέρες υπήρξε η απόφαση να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί και με τέταρτη δόση, παρόλα αυτά κάτι τέτοιο μάλλον δεν θα γίνει ακόμα, διότι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι επαναλαμβανόμενες δόσεις μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στο ανοσοποιητικό.

Αυτό που όμως έχει επίσης σημασία είναι το γιατί αποφάσισε το Ισραήλ να προχωρήσει σε τέταρτες δόσεις. Σύμφωνα με το «jerusalim post» πριν από λίγες ημέρες η ομάδα Ομάδα Αντιμετώπισης της Πανδημίας του Ισραήλ έλαβε προειδοποίηση από επιστήμονες ότι λόγω της Όμικρον η χώρα θα μπορούσε να είναι τελείως απροστάτευτη όπως δηλαδή ήταν πριν ξεκινήσει ο εμβολιασμός.

=Ως αποτέλεσμα, η ομάδα – μαζί με τη Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών για τον COVID-19 – ψήφισε να επιτρέψει στον πληθυσμό που διατρέχει τον υψηλότερο κίνδυνο να λάβει ένα τέταρτο εμβόλιο Pfizer για τον COVID-19, πυροδοτώντας διαμάχες στο Ισραήλ και σε όλο τον κόσμο.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας, Καθ. Nachman Ash, δεν έχει ακόμη εγκρίνει τη σύσταση καθώς περισσότερα δεδομένα σχετικά με την πιθανότητα εμφάνισης σοβαρής λοίμωξης από την παραλλαγή Όμικρον αρχίζουν να εμφανίζονται.

Γιατί όμως η επιτροπή έκανε σύσταση αν δεν είχε όλα τα δεδομένα;

Τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στην επιτροπή από το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών και Γνώσης COVID-19 - ένα τμήμα των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων - καθώς και από μια ξεχωριστή κοινή ιατρική ερευνητική ομάδα θα μπορούσαν να είναι ο λόγος για μια απροσδόκητα τολμηρή απόφαση.

«Μέσα σε έναν ή δύο μήνες, η προστασία στο Ισραήλ θα μπορούσε να επιστρέψει σχεδόν στο σημείο που ήταν πριν από τα εμβόλια», προειδοποίησε το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών και Γνώσης COVID-19.

«Η μετάβαση από την μετάλλαξη Δέλτα στην Όμικρον θα κάνει το Ισραήλ από το να είναι εύλογα προστατευμένο σε σχεδόν τελείως απροστάτευτο».

Το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών και Γνώσης COVID-19 ανέφερε σε έρευνα του ότι η προστασία που παρέχεται σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω που έλαβαν τρίτη δόση αναμένεται να μειωθεί από 75% σε μόλις 25% μέσα σε ένα μήνα, καθώς η παραλλαγή Όμικρον γίνει το κυρίαρχο στέλεχος στο Ισραήλ.

Ένας λόγος για αυτό είναι ότι το εμβόλιο εξασθενεί γρήγορα, όπως εξηγείται από μια ξεχωριστή παρουσίαση στην επιτροπή που έγινε από ερευνητές από το Υπουργείο Υγείας, το Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann, το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο, το Technion και το Ινστιτούτο Gertner.

Ένα γράφημα που παρουσιάστηκε από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Weizmann τον Ron Milo έδειξε ότι τα εμβόλια Pfizer άρχισαν να εξασθενούν μετά από μόλις τρεις μήνες και για τη δεύτερη και για την τρίτη δόση.

Στο Ισραήλ, το μεγαλύτερο μέρος του ηλικιωμένου πληθυσμού (845.779 άτομα) έλαβε αναμνηστική δόση πριν από περισσότερους από τέσσερις μήνες.

Στην αρχή το τρίτο εμβόλιο παρείχε τέσσερις φορές περισσότερη προστασία από το δεύτερο εμβόλιο, αλλά «παρατηρήθηκε ότι η προστασία έναντι της μόλυνσης με την παραλλαγή Δέλτα για όσους εμβολιάστηκαν με την 3η αναμνηστική δόση αρχίζει να μειώνεται».

«Η προστασία των ενισχυτικών δόσεων από μόλυνση έναντι της παραλλαγής Όμικρον είναι χαμηλότερη από την παραλλαγή Δέλτα», είπαν οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές σχεδίασαν ένα σενάριο 4 φάσεων και κατέληξαν ότι δεν έχουν άλλη λύση πλην της 4ης δόσης.

«Μέσα σε δύο έως τέσσερις εβδομάδες, αναμένονται μολύνσεις σε πολύ μεγάλη κλίμακα, επομένως ο χρόνος για τη λήψη αποφάσεων είναι σύντομος».

Οι 4 φάσεις

Φάση πρώτη: Καθυστέρηση της έναρξης της εξάπλωσης της Όμικρον στην κοινότητα.

Εκτίμηση χρόνου: ολοκληρώθηκε.

Φάση δύο: Μετάβαση από μεμονωμένα συμβάντα μόλυνσης ανά ημέρα σε νοσηρότητα σε επίπεδο παρόμοιο με αυτό της μετάλλαξης Δέλτα.

Εκτιμώμενος χρόνος που απομένει: μία εβδομάδα.

Τρίτη φάση: Μετάβαση σε επίπεδο υψηλής νοσηρότητας, δηλαδή μετάβαση από 500 έως 1.000 νέες μολύνσεις την ημέρα σε 5.000 έως 10.000.

Εκτίμηση χρόνου: μία έως δύο εβδομάδες.

Τελική φάση: Υπερφόρτωση των νοσοκομείων καθώς τα άτομα που έχουν μολυνθεί με το Όμικρον αναπτύσσουν σοβαρή ασθένεια, περισσότερα άτομα προσβάλλονται από γρίπη και το ιατρικό προσωπικό μπαίνει σε καραντίνα.

Πόσο θα μπορούσε να διαρκέσει αυτό; Με βάση την εμπειρία της χώρας από προηγούμενα κύματα, έως δύο μήνες.

Καταρρέει η προστασία των εμβολίων

Όλα αυτά μπορεί να συμβούν γιατί τους δύο πρώτους μήνες, το εμβόλιο Pfizer προσφέρει βέλτιστη προστασία: 70% έως 90% προστασία τον πρώτο μήνα και 50% έως 70% τον δεύτερο μήνα.

Όσον αφορά την ασφάλεια, οι ερευνητές έδειξαν ότι περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι είχαν πιθανώς αναρρώσει από τον ιό και δεν το γνώριζαν, και ως εκ τούτου έλαβαν τρεις δόσεις με το εμβόλιο Pfizer.

Αυτά τα άτομα δεν παρουσίασαν ασυνήθιστες παρενέργειες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό ότι και μια τέταρτη δόση δεν θα προκαλούσε παρενέργειες.


Καταρρέει και το αφήγημα 

Επιβεβαιώνονται πλέον όσοι υποστήριζαν ότι εν μέσω πανδημικού κύματος δεν προχωράς σε μαζικούς εμβολιασμούς γιατί δημιουργούνται μεταλλάξεις. Τον τελευταίο καιρό δημιουργούνται συνεχώς νέες μεταλλάξεις που πλέον δείχνουν να διαφεύγουν από την προστασία των εμβολίων, κάτι που επί της ουσίας σημαίνει ότι όσοι εμβολιάστηκαν δεν έχουν προστασία από τον ιό, παρά μόνο πιθανότητες να αναπτύξουν παρενέργειες από το εμβόλιο. 

Αυτό γκρεμίζει πλήρως το αφήγημα για υποχρεωτικούς εμβολισμούς και τείχος ανοσίας, ενώ παράλληλα δείχνει το λάθος που έκαναν τα περισσότερα κράτη, καθώς στη μανία τους να «ξεστοκάρουν» εμβόλια εμβολίασαν μαζικά νέους (που δεν κινδύνευαν ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό) και πλέον αυτοί που κινδυνεύουν (ηλικιωμένοι) έχουν μείνει απροστάτευτοι. 

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις