Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

Κίνα – Τεράστιες ποσότητες σιτηρών για το φιλόδοξο πρόγραμμα εκτροφής χοίρων


 Η ανακοίνωση από την Κίνα του μακροπρόθεσμου στόχου να είναι σχεδόν πλήρως αυτάρκης στην παραγωγή χοιρινού κρέατος σημαίνει ότι θα συνεχίσει να συγκεντρώνει τις παγκόσμιες προμήθειες σιτηρών, ώστε να είναι σε θέση να ταΐσει το μεγαλύτερο κοπάδι χοίρων στον κόσμο.

Η χώρα, η οποία καταναλώνει το μισό χοιρινό κρέας στον κόσμο, στοχεύει στο να παράγει η ίδια το 95% της ποσότητας μέχρι το 2025. Σύμφωνα με το Πεκίνο, οι άλλοι στόχοι του σχεδίου προβλέπουν αυτάρκεια στην παραγωγή στα πουλερικά και τα αυγά, στο 85% για το βοδινό και το πρόβειο κρέας και το 70% για τα γαλακτοκομικά.

Οι στόχοι αυτοί πιθανότατα θα ενισχύσουν τις υπερπόντιες αγορές σόγιας και σιτηρών που χρειάζονται για την πάχυνση των γουρουνιών, των βοοειδών και των πουλερικών.

Η Κίνα είναι ήδη ο κορυφαίος εισαγωγέας σόγιας και καλαμποκιού και έχει αγοράσει άνευ προηγουμένου ποσότητες τα τελευταία δύο χρόνια για να ταΐσει τους χοίρους που αναρρώνουν από την αφρικανική πανώλη.

«Οι εισαγωγές σιτηρών για ζωοτροφές είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλές για το άμεσο μέλλον, καθώς η Κίνα αρχίζει να δίνει προτεραιότητα στην εγχώρια παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών», δήλωσε ο Ντάριν Φρίντριχς, συνιδρυτής και διευθυντής έρευνας αγοράς της Sitonia Consulting, ενός παρόχου υπηρεσιών γεωργικών πληροφοριών με έδρα την

Κίνα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, oι στόχοι αυτάρκειας, έρχονται καθώς η θανατηφόρα επιδημία αφρικανικής πανώλης των χοίρων πριν από περίπου τρία χρόνια κατέστρεψε περίπου το μισό πληθυσμό γουρουνιών της Κίνας και προκάλεσε αύξηση στις εισαγωγές κρέατος και τιμές ρεκόρ χοιρινού κρέατος.

Σήμερα, o αριθμός των γουρουνιών έχει ανακάμψει σε υψηλό έξι ετών και είναι 17% μεγαλύτερο από ό,τι πριν χτυπήσει η ασθένεια.

Οι στόχοι αυτάρκειας αποτελούν μέρος μιας σειράς μέτρων για τη διασφάλιση σταθερών προμηθειών και τιμών κρέατος. Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι η κατανάλωση κτηνοτροφικών προϊόντων στην Κίνα θα συνεχίσει να αυξάνεται, αλλά θα υπάρχουν κενά στην προσφορά και τη ζήτηση ζωοτροφών. Σημείωσε επίσης ότι η Κίνα «εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό» από τις εισαγωγές σόγιας.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις