Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021

Κυβέρνηση: Παιδικές χαρές ως... αντισταθμιστικό στους δήμους των νησιών που είχαν γεμίσει παράνομους μετανάστες


 Στην Ελλάδα του 2021 η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος από την κυβέρνηση, με τους εκατοντάδες χιλιάδες παράνομους μετανάστες που έχουν κατακλύσει την χώρα είναι να δίνει στους δήμους χρήματα να φτιάχνουν... παιδικές χαρές για να μην διαμαρτύρονται!

Με έργα που βελτιώνουν (βέβαια το ότι τρέμουν να βγουν από τα σπίτια τους πολλές φορές είναι άλλο ζήτημα) την καθημερινότητα των κατοίκων τους «απαντούν» οι δήμοι – κυρίως εκείνοι που αναγκάστηκαν να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος – στις δυσμενείς επιπτώσεις του προσφυγικού ζητήματος.

Εχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση ως ανταποδοτικό μέτρο για τη συμβολή τους στη φιλοξενία χιλιάδων αιτούντων άσυλο/ παράνομων μεταναστών, δήμοι ανά την επικράτεια προγραμματίζουν έργα που έρχονται να αποκαταστήσουν τυχόν ζημιές ή να ανακατασκευάσουν δομές προς όφελος των κατοίκων τους.

Επίσης ως αντιστάθμισμα της συμβολής των πέντε νησιών του Ανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος, Κως, Λέρος) στις αυξημένες μεταναστευτικές ροές ήταν η εφαρμογή και διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ κατά 30%.

Μάλιστα, μετά την πρόσφατη συμφωνία Ecofin, το μέτρο που αφορούσε αποκλειστικά τα πέντε αυτά νησιά, πιθανότατα θα επεκταθεί σε όλα τα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, στα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τα τελευταία δύο χρόνια το ύψος της χρηματοδότησης από την Ειδική Γραμματεία Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων του υπουργείου ξεπερνά τα 30,5 εκατομμύρια ευρώ.

Στον Δήμο Μυτιλήνης έχουν ήδη εγκριθεί έργα που αφορούν τόσο την επισκευή υφιστάμενων γηπέδων σε Μόρια, Συνοικισμό Μυτιλήνης, Αφαλώνα και Παναγιούδα όσο και στην ανακατασκευή παιδικών χαρών. Παράλληλα, ξεκινά η λήψη και ανάλυση δειγμάτων εδάφους, ύδατος και υπολειμμάτων της πυρκαγιάς στο ΚΥΤ της Μόριας τον Σεπτέμβριο του 2020. Είναι ενδεικτικό πως η χρηματοδότηση για τον Δήμο Μυτιλήνης από τις τρεις «οδούς» (ανταποδοτικά, έκτακτες επιχορηγήσεις και αποζημιώσεις, Ταμείο Αλληλεγγύης) φτάνει τα 12,3 εκατ. ευρώ.

Αναβάθμιση. Βελτίωση τμημάτων του οδικού δικτύου της πόλης της Σάμου και της κοινότητας στο Βαθύ, ανάπλαση και διαμόρφωση προαυλίων στις σχολικές μονάδες, αποκατάσταση εγκαταστάσεων σε παραλίες του νησιού αλλά και στον Δημοτικό Κήπο είναι μερικά μόνο από τα έργα που προγραμματίζει ο Δήμος Ανατολικής Σάμου.

«Πρόκειται για έργα καθημερινότητας και αναβάθμισης της δημόσιας υγείας. Σε τέτοιες παρεμβάσεις προσανατολιζόμαστε, όπως είναι η αποκατάσταση υποδομών που έχουν καταστραφεί, αναβάθμιση παιδικών χαρών, έργα στον τομέα ύδρευσης και αποχέτευσης», σημειώνει ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος. Προσθέτει, δε, πως στοίχημα για την δημοτική Αρχή είναι η αποκατάσταση του χώρου που μέχρι πριν από μερικούς μήνες βρισκόταν το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου στο Βαθύ αλλά και η αξιοποίησή του ενδεχόμενα για αναπτυξιακούς λόγους.

«Εργα θα γίνουν. Αυτό που έχει σημασία είναι πλέον ο επαναπροσανατολισμός της οικονομίας του νησιού, τώρα που ο τόπος έχει ηρεμήσει με την κλειστή δομή, που βρίσκεται μακριά από τον αστικό ιστό». Από το 2019, ο Δήμος Ανατολικής Σάμου έχει λάβει χρηματοδότηση ως αντισταθμιστικό μέτρο για το Προσφυγικό περίπου 2,4 εκατ. ευρώ. Βελτίωση οδοποιίας αλλά και επισκευαστικές εργασίες σε νηπιαγωγεία και σχολεία έχουν κυρίως επιλέξει μέχρι τώρα οι Δήμοι Χίου και Κω.

Εξάλλου, μόλις την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκαν από το Ταμείο Αλληλεγγύης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, χρηματοδοτήσεις για τρεις δήμους, στο πλαίσιο της στήριξης των τοπικών κοινωνιών που συμβάλλουν στη διαχείριση του Μεταναστευτικού.

Ετσι, οι Δήμοι Ανατολικής Σάμου, Λαγκαδά και Σερρών θα επιδοτηθούν με συνολικά 905.000 ευρώ για δημοτικά έργα, μετά από προτάσεις που κατέθεσαν, βάσει των τοπικών αναγκών.

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις