Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Μόνο με αρνητικό PCR τεστ 48 ωρών οι ταξιδιώτες στην Ελλάδα: Ισχύει από την Κυριακή το νέο μέτρο


 Αυστηροποιείται το πλαίσιο για τα ταξίδια προς την Ελλάδα, καθώς οι τουρίστες από όλες τις χώρες υποχρεώνονται σε αρνητικό PCR test 48 ωρών.

Μόνο με αρνητικό PCR test 48 ωρών θα μπορούν να εισέρχονται στην Ελλάδα πλέον οι ταξιδιώτες όλες τις χώρες από την Κυριακή.

Η νέα απόφαση του υπουργείου Υγείας έρχεται στο πλαίσιο της προσπάθειας ελέγχου της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς αρχίζει να τρομάζει η μετάλλαξη Όμικρον που φαίνεται να διαθέτει αυξημένη μεταδοτικότητα.

Από το μέτρο εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που παρέμειναν στις δύο αυτές χώρες για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών.

«Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή 19/12 και ώρα 06:00» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Πριν από μερικά 24ωρα, η ΥΠΑ εξέδωσε αεροπορικές οδηγίες για πτήσεις από το εξωτερικό που θα ισχύουν έως 17/12/21.

Οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα θα πρέπει να φέρουν πιστοποιητικό/βεβαίωση νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 90 ημέρες μετά από αυτόν.

Διευκρινίζεται πως για τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 15/7/2021 έως και τις 31/10/2021, η αεροπορική οδηγία προβλέπει ότι παραμένουν σε ισχύ.

Παράλληλα, δίνεται νέα παράταση έως τις 17 Δεκεμβρίου των notams με τις προϋποθέσεις εισόδου στην ελληνική επικράτεια για πτήσεις εξωτερικού, ενώ παραμένουν και οι περιορισμοί αφίξεων από τις 9 χώρες της Αφρικής (Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι).

Τι ισχύει με το PLF: Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form) στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr οποιαδήποτε ώρα πριν την αναχώρηση της πτήσης προς Ελλάδα. Η απόδειξη συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας PLF, που αποστέλλεται αυτόματα με ηλεκτρονικό μήνυμα στον επιβάτη από το σύστημα, θεωρείται αναγκαίο ταξιδιωτικό έγγραφο.

Έλεγχοι σε παιδιά από 12 ετών και άνω: Η υποχρέωση των προϋποθέσεων (εμβόλιο ή αρνητικό τεστ ή βεβαίωση νόσησης ή ψηφιακό πιστοποιητικό) για είσοδο στην Ελλάδα ισχύει για παιδιά από 12 ετών και άνω.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας: Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μάσκα προστασίας. Επίσης, οι επιβάτες υποχρεούνται να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού των αεροδρομίων ή των αεροπορικών εταιρειών που επιφορτίζεται με τα καθήκοντα εποπτείας, διαχείρισης πλήθους και υποβοήθησης των επιβατών, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση-αποβίβαση και αναμονή προς αποφυγή συνωστισμού. Ο έλεγχος των παραπάνω εγγράφων πραγματοποιείται από τους υπαλλήλους των αεροπορικών εταιρειών και δειγματοληπτικά από τις αστυνομικές αρχές. Οι αεροπορικές εταιρίες υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι φέρει τα απαραίτητα έγγραφα και σε περίπτωση παραβίασης φέρουν την υποχρέωση επαναπατρισμού του επιβάτη με ευθύνη και έξοδα τους.

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις