Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

Ραγδαίες εξελίξεις με τη μελέτη Τσιόδρα για ΜΕΘ: Εντολή για εισαγγελική έρευνα


 Στο μικροσκόπιο εισαγγελικής έρευνας μπαίνει η μελέτη των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα. Στόχος να διερευνηθούν καταγγελίες για τις συνθήκες που επικρατούν στις ΜΕΘ.

Η μελέτη των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα, που προκάλεσε μεγάλες συζητήσεις, γίνεται αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας.

Σύμφωνα με τη real.gr, η μελέτη θα ελεγχθεί στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που ήδη διενεργείται για τις ΜΕΘ στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας είναι να διερευνηθούν στο σύνολό τους οι καταγγελίες που έχουν έρθει στη δημοσιότητα και αφορούν στις συνθήκες που επικρατούν στις Μονάδες Εντατικές Θεραπείες, τόσο μέσα από δημοσιεύματα όσο και μέσω της συγκεκριμένης αναφοράς που κατέθεσε στον Άρειο Πάγο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη με την υπογραφή των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα, έγινε αντικείμενο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, προκύπτει ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) αδυνατεί να ανταποκριθεί σε περισσότερους από 400 διασωληνωμένους ασθενείς με κορονοϊό, με αποτέλεσμα την αύξηση της θνησιμότητας.
Ένα ακόμα στοιχείο που προκύπτει από τα συμπεράσματα της μελέτης, είναι πως υπάρχει συσχέτιση αυξημένης θνησιμότητας με νοσηλεία ασθενών εκτός ΜΕΘ ή εκτός Αττικής.
Σε άλλα συμπεράσματα που αναδείχθηκαν, αποδεικνύεται ότι η αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών με κορονοϊό στο ΕΣΥ, αυξάνει κλιμακωτά την πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας: +25% για >400, έως +57% για >800 ασθενείς.
Μάλιστα η διασωλήνωση σε νοσοκομείο εκτός Αττικής σχετίστηκε με +35%-40% θνητότητα.

Η τοποθέτηση Λύτρα - Τσιόδρα

Από την πλευρά του, ο κ. Λύτρας απαντώντας στον σάλο που έχει δημιουργηθεί από τη δημοσίευση της μελέτης, ανέφερε ότι δεν μπορεί η προσωπική και επιστημονική του αξιοπιστία να γίνεται αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί σε «παιχνίδια λεκτικών διατυπώσεων».
Μάλιστα, σε μία προσπάθεια να εξηγήσει τα αποτελέσματα της μελέτης, ο καθηγητής ανέφερε πως αναδείχθηκαν ευρήματα κρίσιμα για τη δημόσια υγεία, με πιο σημαντικά τις χαμηλές αντοχές του ΕΣΥ και την υγειονομική ανισότητα Αθήνας - περιφέρειας.
«Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα την ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υγείας με κάθε πρόσφορο τρόπο, προκειμένου να "σωθούν ζωές". Ελάτε λίγο στη θέση μας και σκεφτείτε αν δύο "ιατροί" που ανακαλύπτουν αυτά, είναι ποτέ δυνατό να μη κάνουν ΚΑΤΙ γι' αυτό» ανέφερε σε άλλο tweet ο κ. Λύτρας.
Όσο για τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, επισημαίνει πως η αντιμετώπιση μίας πανδημίας «απαιτεί πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας» και εκφράζει τη «μεγάλη θλίψη» που προξενεί σε έναν επιστήμονα, αλλά και έναν απλό πολίτη, «η χρήση παλαιότερης επιστημονικής ανάλυσης, ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης».
Επιπλέον, προσθέτει πως η δημοσίευση της έρευνας, «επιβεβαιώνει παρόμοιες παρατηρήσεις σε προηγούμενες επιδημίες, αλλά και στην παρούσα πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο».

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις