Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2021

Σύγκρουση Α/ΓΕΕΘΑ Κ.Φλώρου με ΓΕΑ για την συντήρηση ενός ελικοπτέρου Super Puma της ΠΑ


 Άσχημη έκπληξη επιφύλασσε για την ΠΑ το ΓΕΕΘΑ το οποίο  προπαραμονή Χριστουγέννων ανέτρεψε την παγία διαδικασία εργοστασιακής συντήρησης ενός ελικόπτερου AS-332C1 Super Puma και αντί η συντήρηση αυτή να δρομολογηθεί μέσω της υπηρεσίας NSPA (NATO Support and Procurement Agency) του ΝΑΤΟ, δόθηκε σε ιδιωτική μη εξουσιοδοτημένη για αυτή την περίσταση εταιρεία στην Ελλάδα.

Αποτέλεσμα της απόφασης αυτής, ήταν να υπάρξει σύγκρουση μεταξύ του Α/ΓΕΘΑ στρατηγού Κ.Φλώρου και του Α/ΓΕΑ αντιπτεράρχου (Ι) Γεώργιου Μπλιούμη.

Η ΠΑ διαθέτει 12 ελικόπτερα AS-332C1 Super Puma τα οποία ανήκουν στην 384 Μοίρα Έρευνας Διάσωσης, με έδρα την 112 Πτέρυγα Μάχης (112ΠΜ) στην Ελευσίνα, και χρησιμοποιούνται για αεροδιακομιδές και αποστολές έρευνας & διάσωσης (SAR), σε περίοδο ειρήνης, και έρευνας & διάσωσης μάχης (CSAR) σε περίοδο πολεμικών επιχειρήσεων.

Η επιχειρησιακή τους κατάσταση όμως είναι τραγική. Και ενώ η διαδικασία συντήρησης έδειχνε να έχει μπει σε μια ευθεία, ανετράπη η εισήγηση του ΓΕΑ που ανέθετε στην NSPA  την συντήρηση ενός Super Puma, όπως άλλωστε είχε πράξει και για την συντήρηση δυο προηγούμενων ελικοπτέρων του ιδίου τύπου και αντ΄ αυτού επεστράφη ο φάκελος εισήγησης πίσω στο ΓΕΑ με στόχο να αλλάξει η εισήγηση και το ελικόπτερο να δοθεί για συντήρηση σε ιδιωτική εταιρεία στην Ελλάδα, η οποία όμως δεν έχει καμία εξουσιοδότηση από την κατασκευάστρια εταιρεία των Super Puma!

Η άλλη λύση θα ήταν αυτή της ΕΑΒ, αλλά το ΥΠΕΘΑ δεν θέλει ούτε καν να την ακούει, εξαιτίας προβλημάτων στην συντήρηση άλλων ελικοπτέρων.

Η ΕΑΒ είχε παραλάβει από το 2013 πέντε ελικόπτερα (Ε/Π) AS-332C1 (Super Puma) για εκτέλεση εργοστασιακής συντήρησης, που περιελάμβανε 12ετή επιθεώρηση & G-lnspection, εκ των οποίων αποδόθηκαν μόνο τα δύο, όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στη Βουλή τον Αύγουστο του 2020.

Το ερώτημα όμως που τίθεται στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ποιοι είναι αυτοί οι κάποιοι που θέλουν να αλλάξει η αρχική εισήγηση του ΓΕΑ για την συντήρηση του ενός Super Puma, τη στιγμή που η όλη διαδικασία είχε φανεί να εξομαλύνεται και ξαφνικά τώρα να ζητούν  αυτή να αλλάξει και την δουλειά να αναλάβει μια  μη εξουσιοδοτημένη  εταιρεία. 

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις