Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021

Επίσημη παραδοχή: Η Όμικρον είναι 90% λιγότερο σοβαρή από τη Δέλτα - Η 3η δόση προσφέρει ανοσία μόνο για 3 μήνες


 Με βάση νέα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η βρετανική Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας, η μετάλλαξη Όμικρον είναι 90% (!) λιγότερο σοβαρή από τη Δέλτα, ενώ η προστασία από τις ενισχυτικές δόσεις αρχίζει να εξασθενεί μετά από μόλις δέκα εβδομάδες.

Πρόκειται για μια απίστευτη επίσημη ομολογία, καθώς αποδεικνύεται περίτρανα ότι η μετάλλαξη Όμικρον δεν είναι τόσο επικίνδυνη όσο η Δέλτα, η οποία να θυμίσουμε ότι δεν ήταν τόσο επικίνδυνη όσο το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού. 

Επιβεβαιώνονται δηλαδή οι επιστήμονες, όπως ο Ρώσος επιφανής ιολόγος Felix Ershov, οι οποίοι τόνιζαν ότι η Όμικρον φέρνει το τέλος της πανδημίας, καθώς αν και είναι πιο μεταδοτική δεν είναι τόσο θανατηφόρα! 

Σύμφωνα με την UK Health Security Agency, θα χρειαστούν λίγες ακόμη εβδομάδες εωσότου εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα των ενισχυτικών-αναμνηστικών δόσεων έναντι του κινδύνου νοσηλείας και θανάτου μετά από λοίμωξη με Όμικρον. Όμως εκτιμά ότι «με βάση την εμπειρία από προηγούμενες παραλλαγές, η προστασία πιθανώς θα είναι σημαντικά υψηλότερη από ό,τι έναντι της συμπτωματικής νόσου».

Η νέα έκθεση από τη Βρετανία, που ανέλυσε στοιχεία από ανθρώπους που εμβολιάστηκαν με Pfizer/BioNTech, Moderna ή AstraZeneca, συγκρίνοντας 148.000 κρούσματα Δέλτα και 68.000 κρούσματα Όμικρον, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» επιβεβαίωσε ότι τα εμβόλια - τόσο οι δύο δόσεις όσο και η τρίτη- είναι λιγότερο αποτελεσματικά και εξασθενούν πιο γρήγορα έναντι της Όμικρον από ό,τι έναντι της Δέλτα.

Μεταξύ όσων έκαναν δύο δόσεις AstraZeneca, η τρίτη δόση στη συνέχεια με mRNA εμβόλιο Pfizer ή Moderna (ένας συνδυασμός που αφορά πολλά άτομα άνω των 60 ετών και στην Ελλάδα), δύο έως τέσσερις εβδομάδες μετά την ενισχυτική δόση είχε αποτελεσματικότητα 60% στην αποτροπή της νόσου με συμπτώματα. Μετά από δέκα εβδομάδες όμως η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης Pfizer είχε πέσει στο 35% (πάντα έναντι της πιθανότητας συμπτωματικής νόσησης), ενώ της Moderna στο 45% μετά από εννέα εβδομάδες.

Σε όσους έκαναν τρεις δόσεις Pfizer, η αποτελεσματικότητα έναντι της συμπτωματικής νόσου είχε πέσει από το 70% μια εβδομάδα μετά την ενισχυτική δόση, στο 45% μετά από δέκα εβδομάδες. Στην καλύτερη θέση βρίσκονταν όσοι είχαν κάνει δύο δόσεις Pfizer και μετά τρίτη δόση Moderna, με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου να εκτιμάται στο 75% μετά από εννέα εβδομάδες.

Έρευνα επίσης έδειξε ότι παραλλαγή Όμικρον πρέπει να είναι περίπου 90% λιγότερο σοβαρή από τη Δέλτα, προκειμένου να αποτραπεί ένα νέο μεγάλο κύμα νοσηλειών το χειμώνα.

Κύμα ανάλογο με την κορύφωση των προηγούμενων κυμάτων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ομάδας επιστημονικών συμβούλων Sage (Scientific Advisory Group for Emergencies) της βρετανικής κυβέρνησης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η εκτίμηση αυτή, σύμφωνα με τη βρετανική Independent, γίνεται με βάση την υπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω περιορισμοί ή σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά του πληθυσμού τον χειμώνα. Επίσης η εκτίμηση πρέπει να αξιολογηθεί έχοντας υπόψη ότι, με βάση δύο νέες βρετανικές μελέτες, φαίνεται πως οι άνθρωποι που μολύνονται από την Όμικρον, έχουν 40% έως 70% μικρότερη πιθανότητα να εισαχθούν στο νοσοκομείο, συγκριτικά με την παραλλαγή Δέλτα.

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις