Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Μ.Τσαβούσογλου: «Η Αίγυπτος θα κερδίσει περισσότερη ΑΟΖ αν υπογράψει μαζί μας»


 Η Άγκυρα δουλεύει στο παρασκήνιο για να προσεγγίσει το Κάιρο

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Αίγυπτος θα βγει κερδισμένη από την υπογραφή μίας συμφωνίας καθορισμού θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία, δημιουργώντας το ερώτημα αν υπάρχουν κινήσεις στο παρασκήνιο που στην Αθήνα δεν τις έχουν ακόμα αντιληφθεί.

«Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Αίγυπτος θα αποκτήσει περισσότερες δικαιοδοσίες εάν υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία για τη θαλάσσια οριοθέτηση», αναφέρει τούρκικο δημοσίευμα.

Η δήλωση, όπως σημειώνεται,  ήρθε ως απάντησή σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τη Δευτέρα, σε συνάντηση αξιολόγησης της εξωτερικής πολιτικής της χώρας κατά το έτος 2021, στα κεντρικά γραφεία του υπουργείου στην τουρκική πρωτεύουσα, την Άγκυρα.

Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι ο διάλογος μεταξύ της χώρας του και της Αιγύπτου συνεχίζεται μέσω διαφόρων διαύλων.

Και πρόσθεσε, «η Αίγυπτος θα αποκτήσει περισσότερες δικαιοδοσίες εάν υπογράψει μια συμφωνία με την Τουρκία για τη θαλάσσια οριοθέτηση».

Τόνισε επίσης ότι η Τουρκία έχει κάνει σημαντικά βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεων με τα κράτη του Κόλπου και την Αίγυπτο.

Ήδη η Τουρκία έχει αιφνιδιάσει το ελληνικό ΥΠΕΞ με την υπογραφή συμφωνιών με τα ΗΑΕ, που από άσπονδος εχθρός έγιναν μέσα σε μία ημέρα στρατηγικός επενδυτής.

Πηγές αναφέρουν ότι μέσω Κατάρ ετοιμάζεται να πετύχει κάτι παρόμοιο και με την Σ.Αραβία ενώ «στήνεται» το κατάλληλο «σκηνικό» και με την Αίγυπτο.

Πολλοί πιστεύουν πως η συμμετοχή του Κατάρ σε κοινοπραξία με την ExxonMobil για την εκμετάλλευση των κυπριακών κοιτασμάτων είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο η Τουρκία δεν αντέδρασε στην έναρξη επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο «Γλαύκος» του βυθοτεμαχίου 10 της κυπριακής ΑΟΖ καθώς συμμετέχει σε αυτή και η Qatar Petroleum.

Το Κατάρ, επιχειρεί στο «παρασκήνιο» να επανασυστήσει τις αιγυπτιο-τουρκικές σχέσεις.

Σε ότι αφορά την δήλωση Τσαβούσογλου, το ερώτημα είναι: Μπορεί η Αίγυπτος να υπογράψει νέα συμφωνία με την Τουρκία που θα ακυρώνει την προηγούμενη που υπέγραψε με την Ελλάδα;

Θα σημειώσουμε ότι η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία καθορίζει τμηματικά την ΑΟΖ μέχρι την Ρόδο.

Από την Ρόδο και έπειτα, η ΑΟΖ δεν έχει καθοριστεί καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε το θάρρος να την ανακηρύξει.

Άρα η Άγκυρα, θεωρητικά μπορεί να υπογράψει μία συμφωνία που να εξυπηρετεί τα συμφέροντά.


Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις