Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Λιβύη: Τζιχαντιστές κατέλαβαν το πρωθυπουργικό μέγαρο - «Δεν θα αφήσουμε να γίνουν εκλογές»


 Αποστέλλονται ενισχύσεις στην Τρίπολη - Μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ο αρχηγός των ανταρτών

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην Λιβύη και πλέον το ενδεχόμενο οι εκλογές να αναβληθούν επ' αόριστον είναι πολύ πιθανό.

Στην Τρίπολη ένοπλοι προσκείμενοι στην Μουσουλμανική Αδελφότητα κατέλαβαν το πρωθυπουργικό μέγαρο και περικύκλωσαν τα κτήρια της κυβέρνησης και του υπουργείου Άμυνας, όπως αναφέρει το Sky News Arabia.

Πολλοί βλέπουν δάκτυλο της Άγκυρας πίσω από την πραξικοπηματική αυτή ενέργεια, καθώς η  Τουρκία έχει επιρροή στην Μουσουλμανική Αδελφότητα και δεν θέλει να διεξαχθούν εκλογές στην Λιβύη υπό τον φόβο ότι μπορεί να προκύψει μη τουρκόφιλη κυβέρνηση και να συνάψει νέα συμφωνία καθορισμού θαλασσίου ζωνών, αυτή την φορά με την Ελλάδα, η οποία θα ακυρώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο (μία συμφωνία αντικαθίσταται πάντα με μία άλλη συμφωνία).

Σύμφωνα με βίντεο που δημοσίευσε η λιβυκή εφημερίδα «Al-Marsad», οι ένοπλοι περικύκλωσαν το μέγαρο του πρωθυπουργού ενώ έχουν κινητοποιηθεί ομάδες ενόπλων σε διάφορες περιοχές της Τρίπολης.

Σημειώνεται ότι χθες αποφάσισε το προεδρικό συμβούλιο την απόλυση του  Αμπντέλ Μπασέτ Μαρουάν και την ανάθεση του Αμπντέλ Καντέρ Χαλίφα της θέσης του διοικητή της Στρατιωτικής Περιφέρειας της Τρίπολης.

Σύμφωνα με λιβυκές πηγές, οι πόλεις της δυτικής περιοχής τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού από αρκετούς ένοπλους σχηματισμούς, μετά την πολιορκία του πρωθυπουργικού μεγάρου.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε μια πολύ ευαίσθητη στιγμή, καθώς η Λιβύη ετοιμάζεται να διεξαγάγει προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 24 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια βουλευτικές εκλογές.

Παράλληλα, η παραστρατιωτική ομάδα  «Ταξιαρχία αλ Σαμούντ»  τα μέλη της οποίας δρουν στην πρωτεύουσα δεσμεύτηκαν ότι «δεν θα γίνουν προεδρικές εκλογές στη Λιβύη» και είπαν ότι «θα κλείσουν όλα τα κρατικά ιδρύματα στην Τρίπολη».

Σημειώνεται ότι οι πολιτοφυλακές της Τρίπολης είναι τουρκόφιλες και έχουν πολεμήσει μαζί με τις τουρκικές δυνάμεις εναντίον του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Αυξάνονται οι εκκλήσεις για αναβολή των εκλογών, εν μέσω φόβων για μεγάλες διαιρέσεις μεταξύ ένοπλων φατριών που αναμένεται να ηττηθούν από τους αντιπάλους τους.

Σχεδόν 100 άτομα ανακοίνωσαν την υποψηφιότητά τους, αλλά η εκλογική επιτροπή δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την τελική λίστα των υποψηφίων, η οποία έπρεπε να ανακοινωθεί στις αρχές του μήνα, λόγω νομικών διαφορών.

Επιπλέον, αμφισβητούνται οι κανόνες που διέπουν τις εκλογές, με πολιτικούς στη δυτική Λιβύη να κατηγορούν το ανατολικό κοινοβούλιο ότι τις πέρασε χωρίς διαβουλεύσεις.

Θυμίζουμε, τον Μάρτιο στη Λιβύη , εγκρίθηκε η σύνθεση της νέας ενιαίας κυβέρνησης , η εντολή της οποίας επρόκειτο να ισχύει μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους - πριν από τις πρώτες προεδρικές εκλογές στην ιστορία της χώρας..

Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο της Επικρατείας της Λιβύης ζήτησε νωρίτερα την αναβολή των προεδρικών εκλογών έως το 2023 λόγω της αδυναμίας διεξαγωγής τους υπό τις παρούσες συνθήκες.

 Το εμπόδιο ήταν το άρθρο του εκλογικού νόμου, που δίνει το δικαίωμα υποψηφιότητας σε στρατιωτικούς. 

Αυτό ανοίγει το δρόμο για την υποψηφιότητα του Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος έχει ήδη παραιτηθεί προσωρινά από διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού.

 

Τα λιβυκά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την άφιξη μεγάλης στρατιωτικής ενίσχυσης που προέρχεται από τη βάση Μπρακ αλ Σάτι, η οποία κατευθύνεται προς την Τρίπολη.

Ανέφερε ότι οι υπηρεσίες και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα κλείσουν ως αποτέλεσμα της έντασης ασφαλείας στην πόλη.

Ο διεθνώς καταζητούμενος, Σαλάχ Μπαντί, απείλησε να χρησιμοποιήσει όπλα και να πάρει τον έλεγχο όλων των κρατικών θεσμών στην Τρίπολη και τη Μισράτα και να μην πραγματοποιήσει εκλογές την επόμενη περίοδο όπως αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Η αραβική Al Ghad αναφέρει ότι  ένοπλες ομάδες κατάφεραν να ελέγξουν την έδρα του Υπουργικού Συμβουλίου στην Τρίπολη και το μέγαρο του πρωθυπουργού στην Τρίπολη εκκενώθηκε αφού ένοπλοι ανέλαβαν τον έλεγχο.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ των δυνάμεων της Προεδρικής Φρουράς και των ενόπλων στην Τρίπολη.

Αναφέρεται ότι αυτές οι ένοπλες ομάδες προέρχονταν από διάφορες περιοχές εντός και εκτός της πόλης της Τρίπολης, με επικεφαλής τον Σαλάχ Μπαντί.

Ο Σαλάχ Μπαντί είναι μεταξύ εκείνων που καταζητούνται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, δεδομένων των εγκλημάτων που έχει διαπράξει στην εμφύλια σύγκρουση, σημειώνοντας ότι είναι στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και ότι είναι μεταξύ εκείνων που αρνούνται να διεξαχθούν εκλογές στη Λιβύη.

Οι ένοπλοι έχουν μεταφέρει βαρύ οπλισμό στο πρωθυπουργικό μέγαρο.

O Μπαντί απευθυνόμενος στη Stephanie Williams, την απεσταλμένη του ΟΗΕ, είπε ότι «η Λιβύη δεν θα συνεχίσει τη φάρσα και η Stephanie Williams πρέπει να γνωρίζει τα όρια της και δεν θα περάσει καμία συμφωνία χωρίς να αναφέρεται στους ηγέτες των μαχητών στην πόλη».

Πρόσθεσε ότι «θα προγραμματιστεί άλλη μια συνάντηση παρουσία όλων των αρχηγών των ανταρτών σε όλη την Λιβύη για να ανακοινωθεί ένα σχέδιο ενάντια σε αυτούς που επιβουλεύονται την πατρίδα, η οποία είναι γεμάτη προδότες, πράκτορες και δανειστές. Και δεν θα υπάρξουν εκλογές χωρίς σύνταγμα και χωρίς ένα ολοκληρωμένο κράτος δικαίου που θα εμποδίζει κάθε εγκληματία και κλέφτη να φτάσει στην εξουσία», είπε.

Συνέχισε, «Περπατάμε στο μονοπάτι, και η διαθήκη θα παραμείνει, και όσο υπάρχουν ελεύθεροι επαναστάτες, η επανάσταση συνεχίζεται και δεν θα υπάρξουν προεδρικές εκλογές όσο οι μαχητές είναι παρόντες και συμφώνησα με τους άνδρες να κλείσουν όλα τα κρατικά ιδρύματα στην Τρίπολη». 

"Η επανάσταση της 17ης Φεβρουαρίου συνεχίζεται και δεν έχει τελειώσει. Δεν θα επιτρέψουμε να μας οδηγήσουν σαν τα κουνέλια και ορκιζόμαστε στον Θεό ότι είμαστε πιστοί στο έργο μας πιστοί μόνο στον Θεό για χάρη της χώρας», είπε.

 

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις