Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Επιχορήγηση με 3.500.000 εκατ. euro στην Εκκλησία λόγω πανδημίας - H MAΣΑΜΠΟΥΚΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ!! οδευουμε σε πανθρησκεια...


 Απόστολος Λακασάς

Η κυβέρνηση θα μπορεί να χρηματοδοτεί εκτάκτως την Εκκλησία της Ελλάδος και άλλους θρησκευτικούς φορείς της χώρας, για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας.

Η σχετική ρύθμιση κατετέθη στη Βουλή από το υπουργείο Παιδείας ως τροπολογία σε ν/σ του υπουργείου Υγείας. «Το Δημόσιο δύναται να καταβάλει εφάπαξ έκτακτη επιχορήγηση προς το νομικό πρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος, το νομικό πρόσωπο της Εκκλησίας της Κρήτης, τις Μητροπόλεις Δωδεκανήσου, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, τα εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα, τα θρησκευτικά νομικά πρόσωπα και τις θρησκευτικές κοινότητες που διαθέτουν άδειες ευκτήριου οίκου, για να αντιμετωπίσουν ανάγκες λόγω κορωvοϊού και να ενισχύσουν το φιλανθρωπικό τους έργο», λέει η ρύθμιση. «Οποιος είναι νόμιμος μπορεί να ωφεληθεί από τη ρύθμιση», τόνισε χθες στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος.

Ειδικότερα, η ρύθμιση καλύπτει και την πρόσφατη δέσμευση της κυβέρνησης για χρηματοδότηση 3,5 εκατ. ευρώ στην Εκκλησία της Ελλάδος ώστε να καλυφθεί μέρος της μισθοδοσίας του λαϊκού προσωπικού των εκκλησιαστικών φορέων, οι οποίοι είναι αυτοχρηματοδοτούμενοι. Και αυτό, διότι τα φιλανθρωπικά ιδρύματα των μητροπόλεων της χώρας έχουν περιέλθει σε οικονομική ασφυξία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, επισκόπου Ωρεών Φιλοθέου, η αναστολή της λειτουργίας των ναών, οι οποίοι είναι αυτοχρηματοδοτούμενα ΝΠΔΔ που δεν ανήκουν στον δημόσιο τομέα, προκάλεσε μείωση των εσόδων κατά μέσον όρο σε όλη την Ελλάδα στο 60%, με τάσεις αυξητικές. Το ίδιο διάστημα, τα μισθώματα που λαμβάνουν όσοι εκ των μητροπόλεων, ναών, μοναστηριών και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων διαθέτουν περιουσία είχαν απώλειες περίπου 40%-45%, ενώ η φορολογία όλων των παραπάνω προσώπων (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κ.ά.) αποδίδεται κανονικά. 

Η πτώση των εσόδων είχε συνέπειες στα περίπου 4.500 φιλανθρωπικά ιδρύματα και δομές της Εκκλησίας, όπως τα γηροκομεία. Να σημειωθεί ότι το λαϊκό προσωπικό τους, περί τους 400 ανθρώπους πανελλαδικά, δεν μισθοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από ίδιους πόρους των μητροπόλεων, ενώ στο προσωπικό αυτό δεν εντάσσονται οι υπάλληλοι των ναών, ούτε των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων. Από την άλλη, όπως επεσήμανε μιλώντας στην «Κ» ο μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών, αυξήθηκε το λειτουργικό κόστος δομών π.χ. για αντισηπτικά, μάσκες και τεστ. Για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών, πολλές μητροπόλεις έχουν προστρέξει στη συνδρομή δωρητών, και όπως προσθέτει ο κ. Συμεών, ευνοϊκό μέτρο είναι ότι ανεστάλη η φορολογία στις δωρεές.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις