Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

Ανοσία από απλά κρυολογήματα είναι ασπίδα κατά της Covid-19


 Τα υψηλά επίπεδα προστατευτικών ανοσοκυττάρων που καταπολεμούν ορισμένα κοινά κρυολογήματα κάνουν λιγότερο πιθανό να προσβληθεί κάποιος από Covid-19, υποστηρίζει μελέτη.

Οι ερευνητές βρήκαν υψηλότερα επίπεδα Τ-κυττάρων έναντι ορισμένων κρυολογημάτων σε άτομα που δεν εμφάνισαν Covid-19, ενώ ζούσαν με κάποιον που είχε τη νόσο. Σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα από το Imperial College του Λονδίνου, οι προηγούμενες ασθένειες προκλήθηκαν από άλλους κορωνοϊούς που σχετίζονται με τον SARS-CoV-2, σημειώνει το Bloomberg.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Communications, παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για την προστατευτική επίδραση των Τ κυττάρων, ενός βραχίονα του ανοσοποιητικού συστήματος που βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής.

«Η έκθεση στον ιό SARS-CoV-2 δεν οδηγεί πάντα σε μόλυνση και προσπαθήσαμε να καταλάβουμε γιατί», δήλωσε η Rhia Kundu, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στο Imperial's National Heart and Lung Institute. «Βρήκαμε ότι τα υψηλά επίπεδα προϋπαρχόντων Τ κυττάρων, που δημιουργούνται από το σώμα όταν μολυνθούν με άλλους κορωνοϊούς που προσβάλλουν τους ανθρώπους, όπως το κοινό κρυολόγημα, μπορούν να προστατεύσουν».

Οι Βρετανοί επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα αίματος από 52 άτομα που ζούσαν με κάποιον που είχε βρεθεί θετικός στην Covid, εκ των οποίων οι μισοί δεν μολύνθηκαν. Τα συμπεράσματά τους δείχνουν τον προστατευτικό ρόλο των Τ κυττάρων που προκαλούνται από άλλους κορωνοϊούς για πρώτη φορά, υποστηρίζουν.

Σε σύγκριση με τα αντισώματα, τα Τ κύτταρα τείνουν να επιβιώνουν περισσότερο στο σώμα και μπορούν να σκοτώσουν τα μολυσμένα κύτταρα, αποτρέποντας σοβαρές ασθένειες. Τείνουν επίσης να επιτίθενται σε ένα ευρύτερο φάσμα παθογόνων από τα αντισώματα, γεγονός που επιτρέπει μεγαλύτερο βαθμό διασταυρούμενης προστασίας σε διαφορετικούς ιούς ή στελέχη, είπε ο Peter English, πρώην πρόεδρος επιτροπής της British Medical Association.

Τα αντισώματα που προκαλούνται από τα εμβόλια Covid-19 μπλοκάρουν την πρωτεΐνη ακίδα, την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει στα κύτταρα. Τα εμβόλια τείνουν να χάνουν την αποτελεσματικότητά τους όταν η ακίδα υφίσταται σημαντικές μεταλλάξεις, όπως συμβαίνει στη μετάλλαξη Όμικρον.

Τα Τ κύτταρα, όμως, που δημιουργήθηκαν ως απόκριση σε άλλους κορωνοϊούς στοχεύουν εσωτερικές πρωτεΐνες εντός του SARS-CoV-2, λένε οι επιστήμονες. Μια παρόμοια προσέγγιση θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός «καθολικού» εμβολίου που θα μπορούσε να αποτρέψει τη μόλυνση από υφιστάμενες και μελλοντικές μεταλλάξεις, σημειώνουν οι συγγραφείς.

«Οι εσωτερικές πρωτεΐνες στις οποίες στοχεύουν τα προστατευτικά Τ κύτταρα που εντοπίσαμε, μεταλλάσσονται πολύ λιγότερο», είπε η Kundu. «Τα νέα εμβόλια που περιλαμβάνουν αυτές τις εσωτερικές πρωτεΐνες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ευρύτερες αντιδράσεις των Τ κυττάρων, που θα προστατεύουν από τις τρέχουσες και τις μελλοντικές μεταλλάξεις».

Υπάρχουν επιφυλάξεις για τα ευρήματα. Η μελέτη ήταν μικρή και το 88% των συμμετεχόντων ήταν λευκοί ευρωπαϊκής εθνότητας, σύμφωνα με τη σχετική δήλωση. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτούν οι άνθρωποι από την Covid εξακολουθεί να είναι ο πλήρης εμβολιασμός, συμπεριλαμβανομένης της λήψης αναμνηστικής δόσης, είπε η Kundu.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις