Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

Belh@rra & Gowind: Το ΠΝ θέλει αυτόν τον συνδυασμό - Το ΥΠΕΘΑ περιμένει και τους άλλους...


 Μέχρι τον Φεβρουάριο αναμένονται καλύτερες προτάσεις από Ολλανδούς και Ιταλούς

Το ΠΝ βιάζεται να κλείσει το ζήτημα των κορβετών άμεσα, τώρα που οι συγκυρίες είναι ευνοϊκές, καθώς θεωρεί ότι θα μπορούσε να παραληφθεί η πρώτη από αυτές μαζί με τις δύο πρώτες φρεγάτες Belh@rra το 2025.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι το 2025 ακούγεται υπεραισιόδοξο αλλά σίγουρα θα είναι αρκετά συντομότερος ο χρόνος ακόμα κι αν μιλάμε τελικά για το 2026...

Εν ολίγοις αυτό σημαίνει πως εντός, έστω τεσσάρων ετών, το ΠΝ θα έχει εντελώς διαφορετικές δυνατότητες από ότι διαθέτει σήμερα.

Το ΠΝ  θέλει να αποκτήσει άμεσα τεχνολογικό πλεονέκτημα απέναντι στον τουρκικό στόλο.

Θεωρούν μάλιστα πως σε διάστημα 32 μηνών τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα μπορέσουν να ετοιμαστούν με την προοπτική να κατασκευαστούν οι υπόλοιπες κορβέτες εκεί.

Το ΠΝ μετά την τελευταία αυτοψία στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά θεωρεί πως ο στόχος αυτός είναι εφικτός.

Βέβαια αυτό θα φανεί εκ του αποτελέσματος, αλλά τουλάχιστον αυτή είναι η εκτίμησή τους.

Σημειώνεται πως έχει δοθεί η γαλλική δέσμευση πως εφόσον το ναυτικό επιλέξει την Gowind, θα δοθούν τα σχέδια του πλοίου για την μετέπειτα εμπορική εκμετάλλευση.

Όμως η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων, προς το παρόν δείχνει να έχει διαφορετική αντιμετώπιση καθώς επί της ουσίας βάζει τους διαγωνιζόμενους σε ένα είδος πλειστηριασμούς και αναμένει αυτόν και τον επόμενο μήνα, ακόμα καλύτερες προτάσεις (δεν είναι λάθος η τακτική αλλά καλό θα είναι να μην υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση ο Στόλος δεν έχει χρόνο επ΄αόριστον).

Πάντως στο ΥΠΕΘΑ θεωρούν πως σύντομα θα μπορούν να αποφασίσουν.

Σημειώνεται ότι οι Γάλλοι προτείνουν 5 κορβέτες στα 1,8 δις ευρώ με τρεις ή τέσσερις να κατασκευαστούν στον Σκαραμαγκά και μάλιστα προτείνονται οι Gowind 2800.  

Δηλαδή με πιο αυξημένη χωρητικότητα από ότι οι 2500 που προτείνονταν στην αρχή.

Κάτι που έχει την σημασία του καθώς σημαίνει περισσότερος οπλισμός.

Το ΠΝ αναζητά την ομοιοτυπία που προσφέρει ο συνδυασμός Belh@rra & Gowind αλλά στο ΥΠΕΘΑ είναι σίγουροι ότι η Damen των Ολλανδών και οι Ιταλοί της Fincantieri θα επανέλθουν με πιο δυναμικές προτάσεις για να χτυπήσουν τους Γάλλους.

Ωστόσο εδώ πρέπει να τονίσουμε πως παίζει κρίσιμο ρόλο και ο γεωπολιτικός παράγοντας.

Η Γαλλία είναι η μόνη χώρα που μπορεί να χαρακτηριστεί μεγάλη δύναμη και η οποία λόγω συγκυρίας, έχει αυτή την στιγμή ομόρροπα συμφέροντα με τα ελληνικά.

Εκτός αυτού είναι μία χώρα της ΕΕ, που αναμένεται να κάνει «κουμάντοζ» τα επόμενα χρόνια και θα αποτελέσει σημαντικό σύμμαχο για την Ελλάδα, όταν «κάποιοι» θα ξαναθυμηθούν πως η χώρα έχει κάκιστη οικονομία σε επίπεδα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εντελώς... «φανταστική».

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις