Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022

Η εκλογολογία δεν αγγίζει την κυβέρνηση – Ποιες οι άμεσες προτεραιότητες

 


ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Δύσκολος (πανδημία-ανατιμήσεις), αλλά «πολιτικά παγωμένος» αναμένεται ο Ιανουάριος. Η κυβέρνηση οργανώνει την κοινωνική άμυνα απέναντι στην πανδημία και το κύμα ανατιμήσεων.

Ενώ η όποια εκλογολογία υφέρπει ακόμα, αποδίδεται αποκλειστικά και μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εκ του ασφαλούς, διακινεί τέτοια σενάρια, μόνο και μόνο για να πετύχει την ελάχιστη συσπείρωση, που δεν μπορεί να εξασφαλίσει λόγω των αγεφύρωτων εσωτερικών αντιθέσεων, αλλά και λόγω δύοντος «άστρου» του Αλέξη Τσίπρα.

Πανδημία

Η πρώτη προτεραιότητα του Μ. Μαξίμου είναι η ακριβής χαρτογράφηση της «Ομικρον», με στόχο την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη αναχαίτισή της. Στο πλαίσιο αυτό επιχειρείται να εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα καταγραφής σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, ούτως ώστε να είναι πιο ακριβής η εικόνα της πανδημίας, αλλά και πιο επαρκή τα δεδομένα, ούτως ώστε να λαμβάνονται έγκαιρα τα ενδεδειγμένα μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σύστημα καταγραφής δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, αλλά βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της ολοκλήρωσης.

Τα δεδομένα, αλλά και το επιστημονικό σενάριο με βάση το οποίο κινείται η κυβέρνηση, έχει ως βασικό στοιχείο του ότι η «Ομικρον» έχει επικρατήσει στην κοινότητα σε ποσοστό σχεδόν 80%. Εν αναμονή ακριβέστερων και περισσότερων επιστημονικών δεδομένων, η νόσηση από την «Ομικρον» θεωρείται πιο ήπια κι αυτό προκύπτει -μέχρι στιγμής- και από τα στοιχεία: Οι νοσηλείες είναι 50% από «Δέλτα» και 50% από «Ομικρον», τη στιγμή που τα κρούσματα της «Ομικρον» είναι υπερπολλαπλάσια απ’ αυτά της «Δέλτα». Οπως και ο χρόνος νοσηλείας λόγω της «Ομικρον» είναι πολύ μικρότερος από την αντίστοιχη νοσηλεία λόγω της «Δέλτα».

Με βάση αυτή την εικόνα το υπουργείο Υγείας περιμένει πίεση κυρίως στις κλίνες νοσηλείας και δευτερευόντως στις ΜΕΘ. Στο πλαίσιο αυτό ξεκινά από την Τετάρτη η επίταξη ιδιωτών γιατρών. Κυρίως Πνευμονολόγων, Αναισθησιολόγων και Γενικών Ιατρών, αρχής γενομένης με γιατρούς στην Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Μακεδονία, την Ανατολική Μακεδονία και την Ξάνθη. Ενώ έχει γίνει ήδη συμφωνία με ιδιωτικά νοσοκομεία, μια συμφωνία που αναμένεται να προσθέσει στην Αττική 400 κλίνες και πάνω από 1.500 συνολικά σε όλη τη χώρα.

Σε εγρήγορση

Η κυβέρνηση δείχνει να μην εφησυχάζει, ξέροντας ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκύψουν νέα αιφνίδια δεδομένα. Αναμένεται έτσι να ενταθεί η προσπάθεια για νέους εμβολιασμούς, αλλά και να συνεχίσει να γίνεται μεγάλος αριθμός τεστ, που θα συνεχίσουν να διατηρούν την Ελλάδα στις κορυφαίες θέσεις του testing μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Σήμερα, εν όψει του αυριανού ανοίγματος των σχολείων και των τεστ που θα κάνουν οι μαθητές, προεξοφλείται πολύ μεγάλος αριθμός κρουσμάτων. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, είναι θέμα «ανάγνωσης» αυτού του πολύ μεγάλου αριθμού. Και εξηγούν ότι έτσι θα γίνει ένα πολύ μεγάλο testing που θα επιτρέψει να υπάρχει μια πολύ πιο σαφής και ακριβής εικόνα.

Το ζητούμενο δεν είναι αν θα τεθεί εκ νέου θέμα κλεισίματος των σχολείων, αλλά ότι θα υπάρχει χειρουργικής ακρίβειας εικόνα, η οποία θα διευκολύνει τις στοχευμένες και άμεσες παρεμβάσεις, όπου κριθεί απαραίτητο. Αλλωστε, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, σχεδόν σε όλη την Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία κ.λπ.) τα σχολεία ή έχουν ανοίξει ή ανοίγουν αύριο, χωρίς σε αυτές τις χώρες να υπάρχει ριζικά διαφορετική επιδημιολογική εικόνα, από την εικόνα που υπάρχει στη χώρα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εικόνα της Ολλανδίας. Η οποία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που ενώ έχει εφαρμόσει lockdown τα κρούσματα αυξάνονται σχεδόν αναλογικά, όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Αυτή η διαπίστωση οδήγησε και τον Αμερικανικό CDC να αποφανθεί επισήμως ότι το lockdown δεν είναι ενδεδειγμένο μέτρο στις παρούσες συνθήκες. Μια θέση στην οποία επιμένει και η ελληνική κυβέρνηση. Οπως αμετακίνητη είναι και στην επιβολή του προστίμου των 100 ευρώ, μετά τις 16 Ιανουαρίου, σε όσους άνω των 60 ετών επιμένουν να μην εμβολιάζονται. Ενώ θέμα λίγων ημερών φαίνεται πως είναι η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους άνω των 50 ετών.

Στήριξη

Παράλληλα με την αντιμετώπιση της πανδημίας η κυβέρνηση ρίχνει βάρος και στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, στηρίζοντας με πρόσθετα κονδύλια κλάδους που πλήττονται (π.χ. εστίαση), αλλά και στην αντιμετώπιση των ανατιμήσεων. Η προχθεσινή ανακοίνωση για 42 ευρώ μέση μηνιαία ενίσχυση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και 20 ευρώ στους λογαριασμούς φυσικού αερίου για τον Ιανουάριο είναι ένα μέτρο το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστεί και τον Φεβρουάριο, προσαρμοσμένο στις συνθήκες που θα έχουν διαμορφώσει οι τότε διεθνείς τιμές ενέργειας.

«ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ» το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Μέσα σε αυτές τις έκτακτες και ανά πάσα στιγμή μεταβαλλόμενες συνθήκες το Μ. Μαξίμου χαρακτηρίζει ως εντελώς ανυπόστατη την υφέρπουσα εκλογολογία, είτε για τον Μάιο είτε για το φθινόπωρο. Η αλήθεια είναι ότι τις φήμες περί επικείμενων εκλογών τις διακινεί κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω των ημιεπίσημων διαύλων επικοινωνίας που διαθέτει. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «είναι απολύτως σίγουρη πλέον» ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023! Κι έτσι παίζει εκ του ασφαλούς το χαρτί της εκλογολογίας, με στόχο την άμβλυνση των εσωτερικών αντιθέσεων, αλλά και τη συσπείρωση του κόμματος, το οποίο ωστόσο παραμένει στα χαρακώματα του συνεδρίου. Η εκλογολογία, όπως άλλωστε και η πανδημία, αποδεικνύονται χρήσιμα «εργαλεία» για τον Αλ. Τσίπρα, ο οποίος έχοντας χάσει και την εσωκομματική αίγλη που είχε κάποτε, αδυνατεί να συνθέσει τις εσωτερικές διαφωνίες ή να κάνει προωθητικές τομές. Παραμένει όμηρος των παραλυτικών εσωκομματικών συσχετισμών και μάλιστα τη στιγμή που η πολιτική πίεση εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, διαρκώς αυξάνεται.

Χωρίς πια το άγχος του εκλογικού αιφνιδιασμού ο Α. Τσίπρας και οι στενοί συνεργάτες του ψάχνουν τον κατάλληλο χρόνο για να κάνουν το «Συνέδριο-γεφύρι της Αρτας». Οι προκαθορισμένες ημερομηνίες για το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου φαίνεται πως έχουν ήδη αναβληθεί. Το ερώτημα που απασχολεί την Κουμουνδούρου είναι αν μπορεί να το πραγματοποιήσει μέσα στον Μάρτιο…

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις