Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

FORBES> Ο Larry Fink της BlackRock στην ετήσια επιστολή του, με τίτλο The Power of Capitalism, υπερασπίζεται τον καπιταλισμό των ενδιαφερομένων

 


Ωστόσο, η εταιρεία και ο ίδιος ο Fink που ξεχωρίζει για την προώθηση βιώσιμων πρακτικών, έχουν προκαλέσει σφοδρή κριτική καθώς πολλοί ισχυρίζονται ότι είναι υποστηρικτές του ακτιβισμού κατά των επιχειρήσεων και της πολιτικής ορθότητας

Διευθύνων Σύμβουλος της BlackRock, Larry Fink, υπερασπίστηκε την Τρίτη την πρακτική του «καπιταλισμού των ενδιαφερομένων μερών (stakeholders)» που ωθεί τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν πιο κοινωνικά συνειδητές και βιώσιμες πρακτικές, στην ετήσια επιστολή του προς τις αμερικάνικες εταιρίες, απωθώντας τους επικριτές του κινήματος που προσπάθησαν να αποδώσουν στις ενέργειές του πολιτικά κίνητρα κατά των επιχειρήσεων.

Στην ετήσια επιστολή του με τίτλο «The Power of Capitalism», ο Fink έγραψε ότι ο καπιταλισμός των ενδιαφερομένων δεν αφορά την πολιτική και δεν ανήκει στην εποχή του κινήματος «woke». Υπερασπιζόμενος την εστίαση της εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων, BlackRock, στη βιωσιμότητα, ο Fink ανέφερε ότι τα περισσότερα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των μετόχων, των εργαζομένων, των πελατών, των κοινοτήτων και των ρυθμιστικών αρχών, αναμένουν πλέον από τις εταιρείες να διαδραματίσουν ρόλο στην απομάκρυνση του άνθρακα από την οικονομία.

Προειδοποίησε επίσης ότι οι εταιρείες που αποτυγχάνουν να μειώσουν το αποτύπωμά τους άνθρακα κινδυνεύουν να μείνουν πίσω, καθώς δισεκατομμύρια δολάρια διοχετεύονται στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Ο επικεφαλής της BlackRock πρόσθεσε ότι οι επόμενες 1.000 εταιρείες-μόνόκεροι (startup αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων) δεν θα είναι μηχανές αναζήτησης ή πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά «startups που βοηθούν τον κόσμο να απελευθερωθεί από τον άνθρακα». Ο Fink ανακοίνωσε επίσης σχέδια για τη δημιουργία ενός Κέντρου για τον Καπιταλισμό Ενδιαφερομένων, το οποίο είπε ότι θα δημιουργήσει ένα φόρουμ για έρευνα, διάλογο, και διερεύνηση των σχέσεων μεταξύ των εταιρειών και των μετόχων τους.


«Ο καπιταλισμός των ενδιαφερομένων δεν έχει να κάνει με την πολιτική. Δεν είναι κοινωνική ή ιδεολογική ατζέντα. Δεν είναι “woke”. Είναι ο καπιταλισμός, που καθοδηγείται από αμοιβαία επωφελείς σχέσεις μεταξύ εσάς και των εργαζομένων, των πελατών, των προμηθευτών και των κοινοτήτων στις οποίες βασίζεται η εταιρεία σας για να ευημερήσει. Αυτή είναι η δύναμη του καπιταλισμού», έγραψε ο Fink.

Να σημειωθεί ότι η αξία των βιώσιμων επενδύσεων που αποτελούν επί του παρόντος μέρος του χαρτοφυλακίου της BlackRock ανέρχεται στα 509 δισεκατομμύρια δολάρια.

Την περασμένη εβδομάδα, η BlackRock ανακοίνωσε ότι επιβλέπει περιουσιακά στοιχεία αξίας 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο και μια από τις πιο σημαίνουσες φωνές στα διοικητικά συμβούλια πολλών μεγάλων αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών.

Ωστόσο, η εταιρεία και ο ίδιος ο Fink που ξεχωρίζει για την προώθηση βιώσιμων πρακτικών, έχουν προκαλέσει σφοδρή κριτική καθώς πολλοί ισχυρίζονται ότι είναι υποστηρικτές του ακτιβισμού κατά των επιχειρήσεων και της πολιτικής ορθότητας. Ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ που παράγουν πετρέλαιο πιέζουν ακόμη και για τη θέσπιση νομοθεσίας για τη διακοπή των σχέσεων με τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων που ασχολούνται με την προώθηση της βιωσιμότητας.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις