Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Γιατί οι ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν δεν θέλουν τον EastMed: Ο «πόλεμος» του φυσικού αερίου


 Οι Αμερικανοί διεκδικούν τον έλεγχο της ΕΕ μέσω της ενέργειας

Οι ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν είναι διαφορετικές από τις ΗΠΑ του Ν.Τραμπ και δύο χρόνια μετά επιχειρούν να απεμπλακούν από το

έργο του αγωγού EastMed, υποτίθεται για χάρη της κλιματικής αλλαγής.

Αυτό είναι αναληθές: Η κυβέρνηση Μπάιντεν συνολικά από την ημέρα που ανέλαβε την εξουσία έχει στραφεί κατά του πετρελαίου αλλά και κατά του φιλικού προς το περιβάλλον φυσικού αερίου.

Θα πει κάποιος αφού είναι φιλικό γιατί το πολεμά (Πριν μερικά χρόνια υπήρχε πραγματική «πλύση εγκεφάλου» προς όλους να καταφύγουν στο φυσικό αέριο);

Πολύ απλό: Γιατί κυριαρχεί σε αυτό η Ρωσία η οποία και είναι ο βασικός προμηθευτής της Ευρώπης καθώς διαθέτει επαρκείς ποσότητες για να το κάνει αυτός όπως και τους αντίστοιχους και κατάλληλους αγωγούς για να το μεταφέρει.

Οι ΗΠΑ αντίθετα τι διαθέτουν; Το πανάκριβο σχιστολιθικό αέριο που το μεταφέρουν στην Ευρώπη ως LNG.

Σημειωτέον ότι ο τρόπος παραγωγής του σχιστολιθικού αερίου θεωρείται εξόχως αντιπεριβαλλοντικός!

Τι σημαίνει αυτό; Οι ΗΠΑ σκοπίμως δημιούργησαν κρίση φυσικού αερίου με τον πόλεμο κατά του αγωγού ρωσικής κατασκευής, Nord Stream II.

Πέτυχαν να αυξήσουν τις τιμές στα... ουράνια και ταυτόχρονα να πετύχουν... έλλειψη.

Αυτό σημαίνει ότι η έλλειψη μπορεί να καλυφθεί από το αμερικανικό LNG, το οποίο με αυτές τις τιμές δεν φαντάζει πλέον ακριβό.

Για αυτούς τους λόγους δεν επιθυμούν οι Αμερικανοί την δημιουργία του EastMed που θα σήμαινε και εκμετάλλευση των πιθανών ελληνικών ενεργειακών πόρων.

Αν γίνει αυτό και αν όντως οι ελληνικοί ενεργειακοί πόροι είναι ευμεγέθεις, σημαίνει πως η ΕΕ θα βρει και άλλη ενεργειακή πηγή και το αμερικανικό LNG θα είναι αχρείαστο.

Οι Αμερικανοί ελπίζουν ότι εν τέλει θα καταφέρουν να δημιουργήσουν πολεμική κρίση στην Ουκρανία για να πετύχουν την διακοπή του ρωσικού αερίου προς την ΕΕ.

Έτσι θα μείνουν οι μόνοι ουσιαστικοί προμηθευτές και θα έχουν καταφέρει η ύπαρξη της Ευρώπης και κυρίως η ύπαρξη των πολιτών της να εξαρτάται εντελώς από αυτούς.

Η Ουάσινγκτον θα έχει επιτύχει ολοκληρωτική κυριαρχία ακόμα και στην Γερμανία η οποία είχε «ανεξαρτητοποιηθεί» λόγω του φθηνού ρωσικού αερίου που έρρεε (και ρέει) από τον πρώτο αγωγό Nord Stream I.

Στην πραγματικότητα ενώ λένε ότι επιθυμούν την ενεργειακή απεξάρτηση από την Ρωσία για τους Ευρωπαίους, δεν συμπληρώνουν ότι εν συνεχεία επιθυμούν την πλήρη ενεργειακή εξάρτηση από τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ του Μπάιντεν δεν θέλουν το EastMed και για έναν δεύτερο σημαντικό για αυτές, λόγο.

Δεν θέλουν να χάσουν οριστικά την Τουρκία και για αυτό έχουν ρίξει κατά πολύ τους «τόνους» τους τελευταίους μήνες.

Βέβαια οι Τούρκοι συνεχίζουν το παιχνίδι τους με τους Ρώσους και έτσι καταφέρνουν να πάρουν... the best of both worlds.

Κακώς θεωρούν πολλοί ότι οι Τούρκοι δεν θα έχουν κάποια στιγμή και εξοπλιστικά ανταλλάγματα από τους Αμερικανούς.

Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν ως πρώτη προτεραιότητα τους διασυνδετήριους αγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου και παίρνουν αποστάσεις από τον Εast Med του οποίου αμφισβητούν τη συμβατότητα με τα προγράμματα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Όσον αφορά τους πολίτες της ΕΕ που θα υποφέρουν από έλλειμμα ενέργειας, δεν τους ενδιαφέρει καθόλου, το έχουν εναποθέσει στις κυβερνήσεις τους για να τους πείσουν με διάφορα παράλογα επιχειρήματα ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι προς το συμφέρον τους κι ας πληρώνουν ρεύμα σε τριπλάσιες τιμές!

Κάποτε οι ΑΠΕ θα αποδώσουν και θα έχουν αντικαταστήσει όλες τις σημερινές πηγές ενέργειας που στηρίζονται στον ορυκτό πλούτο, αλλά αυτό το κάποτε θα επέλθει μετά από αρκετές δεκαετίες και στο μεταξύ οι άνθρωποι πρέπει να ζουν...

Στην ΕΕ πρέπει να κυριαρχήσει ο ρεαλισμός. Τι συμφέρει την ΕΕ και τις χώρες-μέλη, όχι τι συμφέρει τις ΗΠΑ ή την Ρωσία ή την Κίνα ή οποιονδήποτε άλλον.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις