Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

Guangxi 32: Το κινεζικό Ναυτικό απέκτησε το 2ο ελικοπτεροφόρο Type 075 με το «βλέμμα» στην Ταϊβάν


 Το κινεζικό Ναυτικό ετοιμάζεται για μεγάλης κλίμακας αποβατικές επιχειρήσεις

Το Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού  στη Κίνα ενέταξε σε υπηρεσία το δεύτερο ελικοπτεροφόρο-αποβατικό πλοίο κλάσης Type 075 LHD (landing helicopter dock), ή κλάσης Yushen όπως το αναφέρει το NATO, με το όνομα «Guangxi 32», τον Δεκέμβριο του 2021 και αποκτά έτσι σημαντικές ικανότητες για εκτεταμένη απόβαση στην Ταϊβάν αν αυτό καταστεί αναπόφευκτο για το Πεκίνο.

Σημειώνεται ότι το Πεκίνο ήδη διαθέτει σε υπηρεσία δύο αεροπλανοφόρα και η εγγύτητα της Ταϊβάν στην κινεζική ενδοχώρα δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για «σωτηρία» της από τους Αμερικανούς στην περίπτωση κινεζικής επέμβασης.

Εκτός εάν οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες για έναν τρίτο παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο αλλά αυτό είναι μεγάλη συζήτηση.

Το πλοίο πήρε το όνομα του από μία αυτόνομη επαρχία της Νότιας Κίνας.  Το Guangxi 32 είναι το δεύτερο πλοίο της κατηγορίας και αναμενόταν να ενταχθεί μέχρι το τέλος του 2021. Το πρώτο πλοίο Type 075, το Hainan, εντάχθηκε στο Ναυτικό τον Απρίλιο του ίδιου έτους κατά τη διάρκεια μιας τελετής στη ναυτική βάση στη Sanya, παρουσία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Το Guangxi 32 καθελκύστηκε τον Απρίλιο του 2020 και ξεκίνησε τις δοκιμές του στην θάλασσα τον Δεκέμβριο του 2020. Το ναυπηγείο της Σαγκάης Hudong Zhonghua αναπτύσσει με εντυπωσιακό ρυθμό πλοία, καθώς καθέλκυσε δύο φρεγάτες και ένα αποβατικό πλοίο κλάσης Type 071E την ίδια μέρα.

Το κινέζικο Ναυτικό ξεκίνησε την ανάπτυξη του συγκεκριμένου πλοίου το 2011, στην προσπάθεια του να επιδείξει τις ικανότητες του στην «κάθετη» αμφίβια επίθεση, στοχεύοντας ιδιαίτερα την ορεινή περιοχή της Ταϊβάν.

Το Guangxi 32 φαίνεται, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα, ένα πλοίο εκτοπίσματος 36.000 τόνων, χωρητικότητας 28 ελικοπτέρων, με πετρελαιοκινητήρα δύναμης από 12.000 kW 16PC2-6B και τεσσάρων αντιπυραυλικών συστημάτων CIWS που περιλαμβάνουν δύο πυραύλους μικρού βεληνεκούς εδάφους – αέρος HQ-10 και δύο H/PJ-11.

Όταν θα είναι πλήρως επιχειρησιακό, το νέο Type 075, Guangxi 32, θα ενισχύσει τις ικανότητες αμφιβίων επιχειρήσεων του Ναυτικού της Κίνας, που μέχρι τώρα βασίζονται στα αποβατικά πλοία Type 071 LPD.


Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις