Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Κινητικότητα εκ των δεξιών της ΝΔ: Ποιο κόμμα μπορεί να πάρει το 13% που μένει «ορφανό» - Πώς απαντά το Μαξίμου


 Κινητικότητα υπάρχει εκ των δεξιών της Νέας Δημοκρατίας, καθώς πολλά μικρά κόμματα βλέπουν ότι υπάρχει δυνατότητα να πάρουν ψήφους που ίσως μπορούν να τους οδηγήσουν στα έδρανα της Βουλής. 

Προς το παρόν υπάρχει ένα μεγάλο κενό στα δεξιά της ΝΔ, καθώς με εξαίρεση την Ελληνική Λύση και ίσως τους Έλληνες για την Πατρίδα, δεν υπάρχει άλλο κόμμα που -προς το παρόν- δείχνει να έχει τη δυναμική για να μπει στη Βουλή. 

Η Νέα Δημοκρατία έχει χάσει ένα ποσοστό κοντά στο 15% λόγω της πολιτικής της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε το έχει δηλώσει ότι ο στόχος του είναι το κέντρο, κάτι που επιβεβαιώνεται και με τις ενέργειες του. Από την στάση που κράτησε για τη Συμφωνία των Πρεσπών, μέχρι και την πιο πρόσφατη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, έγινε ξεκάθαρο ότι η ΝΔ πλέον έχει χάσει την ταυτότητα της και θυμίζει περισσότερο... ΠΑΣΟΚ. 

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός (θα αναλυθεί σε νέο άρθρο μας) και οι εικόνες την Πρωτοχρονιά στην πλατεία του Συντάγματος ήταν η χαριστική βολή, που οδήγησε σχεδόν όσους δεξιούς ψηφοφόρους ψήφισαν το 2019 την ΝΔ για να φύγει ο αντεθνικός (όπως τον χαρακτήριζαν) ΣΥΡΙΖΑ, οριστικά μακριά από το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Αυτό το ποσοστό όλοι οι δημοσκόποι το υπολογίζουν κοντά στο 15%, καθώς η ΝΔ πήρε στις πρόσφατες εκλογές 40%, ενώ πλέον τα ποσοστά της είναι κοντά στο 25-26%. Η Ελληνική Λύση έχει κερδίσει ένα ποσοστό, κοντά στο 2-3% και πλέον τα ποσοστά της είναι κοντά στο 6%. Κάτι που σημαίνει ότι μένει ένα ποσοστό κοντά στο 12-13% που παραμένει «ορφανό». Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας ακόμη κίνδυνος στη ΝΔ, ο Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς εάν και μέχρι σήμερα το ΚΙΝΑΛ δεν έχει πάρει αρκετές ψήφους από το κυβερνών κόμμα, η συνεχείς φθορά της ΝΔ αναμένεται να οδηγήσει αρκετούς κεντρώους ψηφοφόρους στο ΚΙΝΑΛ. 

Τα κόμματα εκ των δεξιών της ΝΔ

Αυτή τη στιγμή στην καλύτερη θέση βρίσκεται η Ελληνική Λύση, το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, έχει κρατήσει μια σταθερή στάση, έχει κάνει κάποιες κάποιες κινήσεις με «μετεγγραφές» αναγνωρίσιμων προσώπων από τον χώρο τόσο των επιστημών όσο και των Ενόπλων Δυνάμεων και φυσικά έχει ταχθεί κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού και γι' αυτό δείχνει ότι το 3,7% του 2019 μπορεί ακόμα και να διπλασιαστεί και να έχει σημαντικό ρόλο στο πολιτικό προσκήνιο της χώρας. 

Οι Έλληνες για την Πατρίδα του Ηλία Κασιδιάρη δείχνουν επίσης μια σημαντική δυναμική, παίρνοντας πολλούς ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής (είχε 2,93% στις τελευταίες εκλογές) και πλέον «ποντάρει» στο 12-13% των «πρώην ψηφοφόρων» της ΝΔ. Η πρόσφατη φημολογία περί σύμπραξης με την Λαϊκή Δεξιά Πατριωτική Κίνηση του δημοσιογράφου της εφημερίδας «Μακελειό» Στέφανου Χίου, μπορεί να οδηγήσει σε μια σημαντική αύξηση των ποσοστών της.

Από εκεί και πέρα υπάρχει η σύμπραξη της Νέας Δεξιάς του Φαήλου Κρανιδιώτη με τη Δημιουργία Ξανά του Θάνου Τζήμερου, με το όνομα «Δημιουργία», που πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχει αυξήσει τα ποσοστά της, κοντά στο 1,5%. Παρόλα αυτά δύσκολα θα μπορέσει να πάρει τους ψηφοφόρους που προαναφέραμε, καθώς έχει ταχθεί με έμμεσο τρόπο υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Πρόκειται επίσης για ένα κόμμα που στόχο έχει μια ευρύτερη συσπείρωση, όπως δήλωσε προσφάτως και ο Φ.Κρανιδιώτης «με όλους τους ανθρώπους με τους οποίους έχουν πατριωτικές ιδέες και μια φιλελεύθερη άποψη για την οικονομία, που είναι ενάντιοι σε αυτό το μετασοβιετικό πράγμα που είχε φτιαχτεί, συζητάμε. Θεωρώ ότι έχουμε κοινά πράγματα και με τον Γιώργο Καραμπελιά και με τον Σάββα Καλεντερίδη και με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο και με τον Πρόδρομο Εμφιετζόγλου και με το Ρεύμα», είπε χαρακτηριστικά. 

Επίσης, πρέπει να αναφέρουμε το Κίνημα Ελεύθερων Ανθρώπων, το οποίο έδειχνε να είναι μια υπολογίσιμη δύναμη, όμως ο θάνατος του Γιώργου Τράγκα και τα εσωκομματικά ζητήματα που φέρεται υπάρχουν προκαλούν πολλά ερωτήματα για το μέλλον του. 

Δυναμική έχει και το Κίνημα 21, το οποίο έχει ταχθεί ξεκάθαρα κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε και το Κίνημα Ελεύθεροι Ξανά του καρδιολόγου Φαίδων Βόβολη, η διαφορά του συγκεκριμένου κόμματος με τα υπόλοιπα είναι ότι δεν ανήκει ακριβώς στη δεξιά, αλλά περισσότερο βασίζεται στην ξεκάθαρη στάση που έχει κρατήσει για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. 

Από εκεί και πέρα υπάρχουν η Πανελλήνια Πατριωτική Ενωση, του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, η Κίνηση των 13, αλλά και άλλα μικρά κόμματα. 

Μέχρι στιγμής... κερδισμένη η ΝΔ

Όπως αναφέραμε κανένα από αυτά τα κόμματα δεν έχει δείξει να έχει τη δυνατότητα να συσπειρώσει την δεξιά και να πάρει ποσοστά κοντά στο 12-13% και άρα να έχει σημαντικό ρόλο στο πολιτικό προσκήνιο του τόπου. Είναι αρκετά πιθανό ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων να μην έχει αντιπροσώπευση εντός του Κοινοβουλίου. Από αυτό φυσικά θα κερδίσουν τα συστημικά κόμματα, τα οποία θα πάρουν περισσότερες έδρες. 

Οι τάσεις που υπάρχουν είναι ξεκάθαρες και λίγο πριν ανακοινωθούν εκλογές λογικά θα έχουν εξελίξεις: 

Να υπάρξει μια συσπείρωση γύρω από την Ελληνική Λύση.

Η σύμπραξη Κασιδιάρη-Χίου. Μπορεί στο μέλλον και άλλοι να μπουν στην συγκεκριμένη κίνηση. 

Δημιουργία ενός νέου κόμματος. Αρκετοί βουλευτές της ΝΔ δείχνουν να είναι θετικοί σε μια τέτοια εξέλιξη, καθώς πλέον το κυβερνών κόμμα δεν τους εκπροσωπεί. 

Τέλος θα πρέπει να αναφερθούμε στη συγκέντρωση των επιστημόνων στη Λάρισα, που δεν είναι διόλου απίθανο να οδηγήσει στη δημιουργία ενός κόμματος, το οποίο μεν δεν θα είναι δεξιό, αλλά σίγουρα θα έχει δυναμική, λόγω της στάσης των περισσοτέρων για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. 

Πώς αντιδρά το Μαξίμου

Προφανώς στο Μαξίμου παρακολουθούν τις εξελίξεις και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να δουν τη δημιουργία ενός ισχυρού φορέα, κυρίως εάν αυτός δεν συμπορευτεί μαζί της. Φυσικά αυτό που θα ήθελε η ΝΔ είναι να πάρει πίσω κάποιες από τις ψήφους, όμως αυτό θα είναι δύσκολο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου έχει δώσει εντολή για προσπάθειες που θα φέρουν πίσω κάποιους ψηφοφόρους. Τα εξοπλιστικά και τα ελληνοτουρκικά αναμένεται απασχολήσουν αρκετά τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις