Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

Κορωνοϊός: Το αναπάντεχο όφελος της πανδημίας στην ερωτική ζωή


 Πολλά έχουνε ειπωθεί για την αρνητική επίπτωση της πανδημίας στις διαπροσωπικές σχέσεις - Φαίνεται όμως πως ο κορωνοϊός έχει και θετική επιρροή στην ερωτική ζωή

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, οι Έλληνες φαίνεται πως προτιμούν την οικογενειακή θαλπωρή και συντροφικότητα παρά την απιστία, σύμφωνα με ελληνική δημοσκόπηση.

Στην έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου που διενεργήθηκε με τη μέθοδο των διαδικτυακών ερωτηματολογίων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.000 ενηλίκων από ολόκληρη την Ελλάδα, ηλικίας 18-54 ετών, διαπιστώνεται ότι, οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες δηλώνουν απόλυτα πιστοί και μονογαμικοί την περίοδο της πανδημίας αναφέροντας ως βασική αιτία τον φόβο μετάδοσης του κορωνοϊού.

Πρόκειται για μια σημαντική μεταστροφή στην ερωτική συμπεριφορά, καθώς προηγούμενες έρευνες του ινστιτούτου έδειχναν ότι η απιστία ανέβαινε στα ύψη, ιδιαίτερα μετά τα lockdowns.

«Η στέρηση της ελευθερίας οδηγεί πάντα σε ασυδοσία, όπως και οι απαγορεύσεις ήταν πάντα το ελιξίριο της αμαρτωλής ανθρώπινης φύσης» εξηγεί ο πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Χειρουργός-Ουρολόγος, Ανδρολόγος και προσθέτει:

«Στη νέα μας έρευνα θελήσαμε να αποτυπώσουμε τις αλλαγές στην ερωτική ζωή των πολιτών με την κυρίαρχη ερευνητική υπόθεση πως ο φόβος που έγινε μια καθημερινή σκέψη στη ζωή στον πλανήτη μπορεί να επηρεάζει την ερωτική ζωή σε όλες τις εκδηλώσεις της. Η παγκόσμια στατιστική υποστηρίζει πως ερωτική, συζυγική και συντροφική πίστη τηρείται μόνο στο 5 % των ζευγαριών που είναι αυστηρά μονογαμικά. Με δεδομένη την πολιτισμική κυριαρχία της ιδέας πως οι άνθρωποι πρέπει να είναι πιστοί για να επιβιώσουν ψυχολογικά, κοινωνικά και οικονομικά, αφού μόνο έτσι θα ζουν αρμονικά και θα προοδεύουν παράγοντας πλούτο και ευτυχία σε αντίθεση με τις ‘άπιστες’ συμπεριφορές που δημιουργούν συγκρούσεις, χωρισμούς και πολέμους. Παραφράζοντας το Machiavelli που υποστήριζε πως ‘οι υπήκοοι είναι καλύτερα να σ’ αγαπούν αλλά αυτό δεν γίνεται εύκολα, άρα καλύτερα να σε φοβούνται’, θα μπορούσαμε να πούμε πως η πίστη είναι καλύτερα να υπηρετείται αυθόρμητα, αλλά επειδή αυτό δεν είναι εφικτό, είναι σίγουρο πως ο φόβος και η τιμωρία μπορεί να είναι μια κάποια λύσις».

«Η νέα έρευνα», συμπληρώνει ο Δρ Χρήστος Φλιάτουρας, Επιστημονικός Διευθυντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, «δείχνει πως η απιστία όντως ξορκίστηκε από τα ελληνικά ήθη και οι τέως πιστοί Έλληνες στην εξάσκηση της ερωτικής απιστίας όντας απόγονοι της ελευθεριότητας των αρχαίων ημών προγόνων που λάτρευαν την φιλία και την ερωτική πανδαισία στα συμπόσια, που μόνο πλατωνικά δεν ήταν. Όλες οι προηγούμενες έρευνες έδειξαν πως τα ανήθικα ήθη ήταν ψηλά -πολύ ψηλά- μέχρι προ μηνών, ενώ στην περίοδο αυτή οι συμπολίτες μας γύρισαν στην οικογενειακή εστία και στην Ιθάκη, όπως ο Οδυσσέας, πιστοί στον οικογενειακό θεσμό και άπιστοι στην απιστία που εξασκούσαν όλη την περίοδο της πανδημίας. Άρα ο φόβος φυλάει τα έρμα και όχι η αρετή που αντικατέστησε την αμαρτία, που είναι επίσης διαλεκτικά μια φυσική σχέση του καλού με το κακό που κρύβει και θα κρύβει πάντα η ανθρώπινη φύση».

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις