Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Νέος "Ιος" έρχεται να ταράξει τους κόλπους της Ευρώπης, μετά την μετάλλαξη "Όμικρον "


 Νέος "Ιος" έρχεται να ταράξει τους κόλπους της Ευρώπης, μετά την μετάλλαξη "Όμικρον " .

**************Aρθρο του Φώτη Αλεξόπουλου 

 Όμως ο  συγκεκριμένος "Ιος"   δεν είναι υγειονομικός αλλά καθαρά,  οικονομικός  και ονομάζεται Πληθωρισμός  Τιμών.

Πραγματικά για την ιστορία της Οικονομικής ζώνης της ΕΕ , είναι ένα μεγάλο Test και θα πρέπει  να προχωρήσει άμεσα σε μέτρα που θα διαφυλάξουν το καθαρό εισόδημα των πολίτων , την αγοραστική τους δύναμη , την απασχόληση και το δικαίωμα στην εργασία.

Επίσης θα πρέπει  σε τέτοιες περιπτώσεις να προχωρήσουν ΑΜΕΣΑ ,  οι κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον  Πληθωρισμό Τιμών ,  σε αύξησεις  των προνοιακων επιδομάτων,  επιδομάτων ανεργίας , μικροσυνταξεων και  αύξησεις  του Κατώτατου Μισθου με σκοπο και στόχο ,  να μην "πιεστούν" τα καθαρά εισοδήματα (λογο πληθωρισμού τιμών)  των  παραπάνω πληθυσμών  και οδηγηθούν σε οικονομική αδυναμία  .

Επίσης ,  η Ευρωπαϊκή Ένωση  θα πρέπει να διαφυλάξει  τον  οικονομικό  στόχο στην ανάπτυξη που πέτυχε εδω και δεκαετίες στην περιφερειακή σύγκλιση της ανάπτυξης των Κράτων Μελών .      

Δυστυχώς , τελειώνοντας η Ευρώπη από την πανδημία του covid 19  έχει πλέον να διαχειριστεί το σοβαρο πρόβλημα του πληθωρισμού και είναι πραγματικά δύσκολο να καταπολεμηθεί διότι  όπως αντιλαμβάνονται αυτοί που γνωρίζουν την οικονομική επιστήμη είναι δύσκολο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τραπεζα να διαχειριστεί τέτοιες καταστάσεις όταν υπάρχουν μέσα στους κόλπους του ιδίου νομίσματος    , χώρες με Υφεση και χώρες με ταχεία ανάπτυξη και τα επιτόκια παραμένουν σταθερά  για ολες τις χωρες ανεξαιρέτως .

Αναμένουμε να δούμε τις κινήσεις και την εμπειρία  των πολιτικών συστημάτων σε τέτοιες καταστάσεις που ήταν αναμενόμενο να προκύψουν 20 ετη μετά την Οικονομική Ένωση της ζώνης των 27  Κράτων Μελών καθώς και στις κινήσεις για τον   αποπληθωρισμο των τιμών , που θα προχωρήσουν  τα αρμόδια Οικονομικά θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τελειώνοντας, ευελπιστώ  η ΕΕ  να είχε προβλέψει και να  είχε προετοιμαστεί  για μια τόσο δύσκολη κατάσταση και να μην χρειαστεί να σπαταληθεί σημαντικός χρόνος για την αποθεραπεία , χρόνος που θα "στοιχίσει"  στην  μελλοντική αναπτυξιακή πορεία της Ε.Ε.  

**********Φώτιος Ν. Αλεξόπουλος 

Δοκ-Οικονομολόγος,

Πτυχιούχος Οικονομίας και Διοίκησης,  

Στέλεχος του Εμπορικού &Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, 

Μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολογων,

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις