Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Μπορεί να πάθει ανακοπή κάποιος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής;


 Όπως θα έχετε παρατηρήσει, μια αρκετά συνηθισμένη σκηνή στις ταινίες και τις τηλεοπτικές σειρές, είναι ο άντρας να παθαίνει ξαφνικά ανακοπή καρδιάς κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Πόσο ανταποκρίνεται αυτό, όμως, στην πραγματικότητα;

«Στις ταινίες πρόκειται συνήθως για έναν μεσήλικα άνδρα, ο οποίος απατά τη μόνιμη σύντροφό του. Η σκηνή αυτή έχει εντυπωθεί στο μυαλό πολλών ανθρώπων, αλλά οι πιθανότητες να συμβεί στ’ αλήθεια είναι ελάχιστες», απαντά η καθηγήτρια Καρδιολογίας Dr. Martha Gulati, από το Φοίνιξ της Αριζόνα.

Αυτό υποδηλώνουν τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας βρετανικής μελέτης η οποία έδειξε πως μπορεί να νιώσει κάποιος την καρδιά του να κτυπά ξέφρενα στη διάρκεια του σεξ, αλλά είναι απίθανο να σταματήσει.

Ακόμα μια νευρολογική πάθηση αναγνωρίστηκε ως παρενέργεια των εμβολίων: Εγκάρσια μυελίτιδα

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, μόλις το 0,2% των σχεδόν 6.900 αιφνιδίων καρδιακών θανάτων που εξετάστηκαν συνέβησαν  στη διάρκεια του σεξ. Αρκετοί από αυτούς δεν αφορούσαν άνδρες, αλλά γυναίκες, ενώ ούτε η ηλικία των θυμάτων ήταν η αναμενόμενη.

«Δεν υπάρχει κάποια δραματική συσχέτιση του σεξ με την ανακοπή καρδιάς ή καλύτερα τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο», σχολιάζει ο Dr. Michael Kurz, καθηγητής Επείγουσας Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, στο Μπέρμιγχαμ. «Οι σεξουαλικές επαφές δεν είναι πιο ριψοκίνδυνες απ’ όσο οποιαδήποτε άλλη έντονη φυσική δραστηριότητα».

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Cardiology. Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν όλα τα περιστατικά αιφνιδίου καρδιακού θανάτου που εξετάστηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο St. George’s, μεταξύ του 1994 και του 2020. Συνολικά επρόκειτο για 6.847 περιστατικά.

Οι ερευνητές εξέτασαν ποια περιστατικά συνέβησαν στη διάρκεια ή μέσα σε μία ώρα από την σεξουαλική επαφή. Όπως διαπίστωσαν, συνολικά επρόκειτο για 17 περιπτώσεις. Τα θύματα ήταν σχετικά νέοι άνθρωποι (μόλις 38 ετών), ενώ το 35% ήταν γυναίκες.

«Το τελευταίο εύρημα προκαλεί έκπληξη, διότι ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος στη διάρκεια του σεξ εθεωρείτο μάλλον ανδρικό πρόβλημα», λέει η Dr. Gulati.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι σχεδόν τα μισά θύματα είχαν υποκείμενο καρδιολογικό πρόβλημα, που εξηγούσε την ανακοπή που έπαθαν. Οι υπόλοιποι υπέστησαν σύνδρομο αιφνιδίου αρρυθμικού θανάτου, δηλαδή ανακοπή καρδιάς χωρίς εμφανή αιτία.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Οι ειδικοί λένε ότι είναι λογικό να μην συμβαίνουν πολλοί αιφνίδιοι καρδιακοί θάνατοι στη διάρκεια του σεξ, διότι δεν είναι η πιο κοπιώδης δραστηριότητα για την καρδιά ούτε και για τον οργανισμό.

Όποιος πάντως φοβάται, καλό είναι να μάθει καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), διότι σε περίπτωση ανάγκης μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια, καταλήγουν.

«Ανεξαρτήτως δραστηριότητας και φόβου, όλοι πρέπει να μάθουμε ΚΑΡΠΑ, αλλά και τα συμπτώματα της ανακοπής καρδιάς. Καλό είναι επίσης να ξέρουμε πώς να χρησιμοποιούμε έναν φορητό απινιδωτή, διότι στην ανακοπή καρδιάς ο χρόνος είναι πολύτιμος», τονίζει ο Dr. Kurz. «Αν γίνει αντιληπτή αμέσως και αρχίσουν οι πρώτες βοήθειες, ο πάσχων μπορεί να σωθεί».

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις