Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

Νέα μελέτη: Η Όμικρον «χτυπά» τους εμβολιασμένους - 3,7 φορές περισσότερες πιθανότητες με την τρίτη δόση!


 Παρόλο που όλες οι σχετικές μελέτες αποδεικνύουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον παρακάμπτει την ανοσία των εμβολίων κυβέρνηση και «ειδικοί» εξακολουθούν να πλασάρουν την τρίτη δόση...

Σύμφωνα με μια νέα μεγάλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Δανία διαπιστώθηκε πως η νέα παραλλαγή Όμικρον, είναι έως και 3,7 φορές πιο πιθανό να προσβάλλει εμβολιασμένα άτομα από ό,τι η Δέλτα.

«Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν ότι η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον μπορεί να αποδοθεί κυρίως στη διαφυγή από την ανοσία, παρά σε εγγενή αύξηση της μεταδοτικότητας» γράφουν οι συντάκτες της μελέτης, η οποία δεν έχει υποβληθεί ακόμα σε ανεξάρτητο έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και του Ορολογικού Ινστιτούτου της Δανίας εξέτασαν δεδομένα ιχνηλάτησης για κρούσματα κορωνοϊού σε σχεδόν 12.000 νοικοκυριά της Δανίας, από τα οποία τα 2.225 αφορούσαν οικογένειες με κρούσμα Όμικρον.

Η ανάλυση ότι ο κίνδυνος μετάδοσης σε διπλά εμβολιασμένα μέλη της ίδιας οικογένειας είναι περίπου 2,6 φορές υψηλότερος με την Όμικρον από ό,τι με τη Δέλτα.

Στα άτομα που είχαν λάβει αναμνηστική δόση, ο κίνδυνος να προσβληθούν από την Όμικρον ήταν 3,7 φορές πιθανότερο σε σχέση με τη Δέλτα.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η αναμνηστική δόση αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης. Τα νούμερα αυτά απλώς δείχνουν ότι η τρίτη δόση προσφέρει μικρότερη προστασία από την νέα παραλλαγή σε σχέση με τη Δέλτα.

Συγκεκριμένα, στις οικογένειες με κρούσματα Όμικρον τα άτομα που είχαν λάβει αναμνηστική δόση ήταν 56% λιγότερο πιθανό να προσβληθούν, σε σχέση με όσους είχαν λάβει μόνο τις δύο πρώτες δόσεις.

Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν τη σημασία του αναμνηστικού εμβολιασμού, λένε οι ερευνητές.

Ωστόσο η ανάλυση οδήγησε και σε ένα άλλο σημαντικό εύρημα: ο κίνδυνος ενδοοικογενειακής μετάδοσης μεταξύ ανεμβολίαστων ήταν σχεδόν ίδιος στις περιπτώσεις της Όμικρον και της Δέλτα.

Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Όμικρον δεν είναι εγγενώς πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, αλλά εξαπλώνεται γρήγορα ακριβώς επειδή προσβάλλει και τους εμβολιασμένους

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις