Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Νέο «όπλο» στη μάχη με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού

 


Το παγκόσμιο οπλοστάσιο με τις θεραπείες κατά των παραλλαγών του Covid-19 γίνεται λίγο ισχυρότερο με το νέο αντιιικό φάρμακο που αναπτύσσει η Novartis, σύμφωνα με το Bloomberg. 

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η ελβετική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι προχωρά σε μαζική παραγωγή του ensovibep, του πρώτου αντιιικού φαρμάκου που επιτίθεται στην πρωτεΐνη ακίδας του κορωνοϊού όχι με έναν, αλλά με πολλούς τρόπους.

Είδαμε κάποια ελπιδοφόρα αρχικά στοιχεία τη Δευτέρα: Οι ασθενείς με Covid που έλαβαν τη θεραπεία είχαν 78% χαμηλότερο κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία ή να χάσουν τη ζωή τους. Το φάρμακο μείωσε την ποσότητα του ιού στο σώμα των ασθενών μέσα σε οκτώ ημέρες.

Η πολύπλευρη επίθεση του σκευάσματος στην πρωτεϊνη ακίδας σημαίνει ότι μπορεί επίσης να λειτουργήσει και σε μελλοντικές παραλλαγές, σημειώνει η Novartis. Εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ήδη ότι θα μπορούσε να εξουδετερώσει το Οmicron -Πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική είδηση, καθώς ορισμένες θεραπείες αντισωμάτων που λειτουργούν καλά έναντι προηγούμενων στελεχών του ιού, έχουν αποτύχει απέναντι στην νέα και υπερμεταδοτική παραλλαγή. 

Όμως, αν και τα αποτελέσματα φαίνονται ενθαρρυντικά, ο διάβολος μπορεί να κρύβεται στις λεπτομέρειες, λέει ο φαρμακοαναλυτής του Bloomberg Intelligence, Sam Fazeli. Υπάρχει έλλειψη στοιχείων για την ασφάλεια του φαρμάκου ενώ δεν είναι ακόμα σαφές εάν οι γιατροί θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν επανειλημμένα - ή πόσο σύντομα θα χρειαστεί να χορηγηθεί μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Και ακόμη ένα πιθανό μειονέκτημα. Η θεραπεία χορηγείται μέσω ενδοφλέβιας ένεσης, πράγμα που σημαίνει ότι είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε γιατρό. Τα αντιιικά της Merck και της Pfizer λαμβάνονται ως χάπια.

Ωστόσο, οποιαδήποτε θεραπεία είναι πιο ανθεκτική σε παραλλαγές θα βοηθήσει τις χώρες να αντεπεξέλθουν στη χρόνια μάχη με την πανδημία. Και το ensovibep έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι είναι ευκολότερο να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες.

Το αντιιικό της Novartis ανήκει σε μια νέα κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται DARPins. Μοιάζουν κατά κάποιο τρόπο με τα μονοκλωνικά αντισώματα, φάρμακα που παράγονται εντός κυττάρων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία σειράς ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και της Covid. Ομως τα συστατικά των DARPins μπορούν να παρασκευαστούν πιο απλά, χρησιμοποιώντας βακτήρια, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει δραστικά το κόστος.

Η Novartis συμφώνησε να λάβει άδεια χρήσης του φαρμάκου η Molecular Partners, η μικρή ελβετική εταιρία βιοτεχνολογίας που το δημιούργησε. Ακολουθεί μια δοκιμή σε 1.700 ασθενείς σε όλο τον κόσμο.

Όταν ο διευθύνων σύμβουλος της Novartis, Vas Narasimhan, ρωτήθηκε πριν από έναν χρόνο εάν πίστευε ότι η Novartis και η Molecular Partners έχουν μείνει πίσω στην κούρσα για μια θεραπεία κατά της Covid, είχε τονίσει την αναγκαιότητα παραγωγής σε μεγάλες ποσότητες και με χαμηλό κόστος, επιτρέποντας δυνητικά δίκαιη πρόσβαση για τους ασθενείς σε Αφρική, Νοτιοανατολική Ασία και Λατινική Αμερική.

Η αλλαγή στάσης ήταν σαφής σε συνέδριο όπου παρέστη εντός της εβδομάδας. Οπως υπογράμμισε ο Narasimhan, η εταιρεία σχεδιάζει να καταθέσει άμεσα αίτηση στις αμερικανικές αρχές για να εγκριθεί η χρήση του, ενώ θα ξεκινήσει η σχετική συζήτηση και με τις ευρωπαϊκές αρχές.


Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις