Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

OHE: Οι Ταλιμπάν στο Όσλο ήταν «σοβαροί και ειλικρινείς», σύμφωνα με τον Νορβηγό πρωθυπουργό

 


«Η συνάντηση μεταξύ των Ταλιμπάν και της αφγανικής κοινωνίας των πολιτών διήρκεσε 6-7 ώρες. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτούς που κατέχουν ντε φάκτο την εξουσία στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας

Οι Ταλιμπάν που συμμετείχαν στην αρχή της εβδομάδας στο Όσλο στις πρώτες συζητήσεις με εκπροσώπους της αφγανικής κοινωνίας των πολιτών και της διεθνούς κοινότητας «ήταν σοβαροί και ειλικρινείς», εκτίμησε σήμερα Τρίτη από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ο Νορβηγός πρωθυπουργός.

«Η συνάντηση μεταξύ των Ταλιμπάν και της αφγανικής κοινωνίας των πολιτών διήρκεσε 6-7 ώρες. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτούς που κατέχουν ντε φάκτο την εξουσία στο Αφγανιστάν», πρόσθεσε ο Γιόνας Γκαρ Στέρε κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους.

«Αν δεν αρχίσουμε με αυτό το πρώτο βήμα, φοβάμαι ότι θα εκτεθούμε σε κάτι πολύ φρικτό όσον αφορά την ανθρωπιστική καταστροφή», συνέχισε, υπερασπιζόμενος την αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία αυτής της επίσκεψης των Ταλιμπάν, που επιδιώκουν διεθνή αναγνώριση μετά την άνοδό τους στην εξουσία στα μέσα Αυγούστου.

«Δηλώσαμε ξεκάθαρα ότι θέλουμε να δούμε τα κορίτσια να επιστρέφουν στο σχολείο τον Μάρτιο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων άνω των 12 ετών. Θέλουμε να δούμε την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε επίσης ο Νορβηγός πρωθυπουργός που θα προεδρεύσει την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν, του οποίου την προεδρία ασκεί τον Ιανουάριο η χώρα του.

Ο Γιόνας Γκαρ Στέρε παραδέχθηκε ότι η υποδοχή των Ταλιμπάν στο Όσλο ήταν μια «πρόκληση για πολλούς». «Είναι επίσης κάτι που προκαλεί αμηχανία σε πολλούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου και εμένα. Αλλά η εναλλακτική λύση της εγκατάλειψης του Αφγανιστάν, ενός εκατομμυρίου παιδιών, με κίνδυνο να λιμοκτονήσει ο μισός πληθυσμός που χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια» με το 90% της οικονομίας να μην λειτουργεί, «δεν είναι επιλογή», υποστήριξε.

«Πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον κόσμο όπως είναι» και αυτή η συνάντηση στο Όσλο ήταν ο τρόπος «να καταστήσουμε υπεύθυνους αυτούς που κατέχουν την εξουσία στο Αφγανιστάν», έκρινε ο Νορβηγός πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις