Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Οι διαδοχικές αυτοχειρίες των κυβερνήσεων του Μνημονίου στην στρατηγική των αγωγών: Μετά τον South Stream, o East Med...

 


Μια ακόμη αυτοχειρία από τις κυβερνήσεις του Μνημονίου βάζει οριστική ταφόπλακα στις ελπίδες της Ελλάδας για εκμετάλλευση του ελληνικού ενεργειακού πλούτου, δηλαδή τα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης και όχι μόνο.

Τα όσα αποκαλύπτονται για τον East Med είναι πραγματικά σοκαριστικά, καθώς η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επί της ουσίας κορόιδευε επί μήνες τους πολίτες, ενώ η ίδια γνώριζε ότι το σχέδιο δεν θα προχωρήσει. 

Ο Ανώτερος Σύμβουλος για την Ενεργειακή Ασφάλεια στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άμος Χοκστάιν, έκανε μια δήλωση «βόμβα» που εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο Χοκστάιν ισχυρίστηκε ότι είχε ενημερώσει τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις για την απόφαση των ΗΠΑ να μην στηρίξουν το project του EastMed, πολύ πριν την αποστολή του non paper!  Με απλά λόγια, ο Άμος Χοκστάιν, καρφώνει κυριολεκτικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι γνώριζε, αλλά απέκρυψε από τον ελληνικό λαό την πισώπλατη μαχαιριά των ΗΠΑ κατά της Ελλάδας. Όλα αυτά λίγους μήνες μετά την υπογραφή της ευρύτητατης αμυντικής συμφωνίας, όπου η Ελλάδα δίνει γη και ύδωρ στις ΗΠΑ, όχι μόνο χωρίς να παίρνει ανταλλάγματα, αλλά όπως προκύπτει, χάνοντας και τα κεκτημένα!

Ο Χοκστάιν ισχυρίστηκε ότι «υπήρχε επικοινωνία με τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις και διπλωματική ενημέρωση για την απόφαση μας ένα μήνα πριν διαρρεύσει το non paper για τον αγωγό EastMed. Δεν ενημερώσαμε μέσω του non paper όπως ατυχώς δόθηκε η εντύπωση. Εύχομαι να μην είχε διαρρεύσει το non paper»!

Και φυσικά αυτή δεν είναι η μόνη αυτοχειρία των ελληνικών κυβερνήσεων, καθώς πριν από λίγα χρόνια ακυρώθηκε ο South Stream, καθώς η χώρα μας «πούλησε» της Ρωσία και τελικά έγινε ο Turkish Stream, γι' αυτό το λόγο και πλέον η Ελλάδα παίρνει φυσικό αέριο από τους Τούρκους. Έτσι και τώρα δεν είναι απίθανο ο Εast Med να γίνει Turkish Med και η Ελλάδα να παίρνει τον ισραηλινό-αιγυπτιακό πλούτο μέσω Τουρκίας. Άλλωστε αυτό φαίνεται από τις κινήσεις των ΗΠΑ, οι οποίες επί της ουσίας αναγνώρισαν το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. 

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρ.Τ.Ερντογάν, άδραξε αμέσως την ευκαιρία όπου κατά την διάρκεια δηλώσεών του από τα Τίρανα ανέφερε ότι «αέριο στην Ευρώπη θα πάει μόνο μέσω Τουρκίας».

Πρόκειται για μια πάγια θέση της Τουρκίας η οποία ήταν αντίθετη στην κατασκευή του αγωγού θέλοντας το φ.α. από τη Θάλασσα του Λεβάντε να μεταφέρεται από το έδαφός της προς την Ευρώπη και όχι φυσικά μέσω Ελλάδας.

Όπως εύκολα αποδεικνύεται οι ΗΠΑ έδωσαν τέλος στην υπόθεση East Med τασσόμενες πλήρως με τις απαιτήσεις της Τουρκίας. Ο Γάλλος πρεσβευτής στην Αθήνα έπραξε το ίδιο παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα χρηματοδοτεί την γαλλική αμυντική βιομηχανία και τέλος η κυβέρνηση,  η οποία βρίσκεται κυριολεκτικά χαμένη στο διάστημα, ακολουθεί κατά γράμμα τις αμερικανικές εντολές κατά των εθνικών συμφερόντων.

Την ίδια ώρα να σημειώσουμε ότι υπάρχουν δημοσιεύματα που θέλουν τον ΑΔΜΗΕ να παίρνει ρεύμα από την Τουρκία, λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να κλείσει τα εργοστάσια λιγνίτη. 

«Ομάδα εργασίας μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας εξετάζει διαφορετικά σενάρια για την αύξηση της ικανότητας μεταφοράς μεταξύ των ηλεκτρικών τους συστημάτων», αναφέρει σχετικό δημοσίευμα, ενώ ως γνωστόν κλείνουμε τα λιγνιτικά εργοστάσια ακολουθώντας το γνωστό μότο για την πράσινη ανάπτυξη.

Έχουν προταθεί δύο νέα έργα, μια γραμμή Ελλάδας-Τουρκίας 400 kV, και μια νέα γραμμή Βουλγαρίας-Τουρκίας 400 kV.

Το αναπτυξιακό σχέδιο του ΑΔΜΗΕ προβλέπει συνολικές επενδύσεις 4 δισεκατομμυρίων ευρώ (4,58 δισεκατομμύρια δολάρια) την περίοδο 2023-2032, με περισσότερες από τις μισές δαπάνες να προορίζονται για την περίοδο έως το 2026.

Οι νέες διασυνδέσεις στα Βαλκάνια θεωρούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες της περιοχής ως ζωτικό βήμα προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού στο μέλλον.


Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις