Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

«Ξεφουσκώνει» η κρίση - Λογικεύτηκαν οι ΗΠΑ - Απάντηση Α.Μπλίνκεν στο τελεσίγραφο της Μόσχας: «Προτιμάμε την διπλωματία»


 Οι ΗΠΑ τελικά προτίμησαν την διπλωματική οδό στο ζήτημα της Ουκρανίας και τις σχέσεις με την Μόσχα κάνοντας έτσι "πίσω" στο ρωσικό τελεσίγραφο που είχε ουσιαστικά επιβάλει η τελευταία προς το ΝΑΤΟ ολόκληρο.

Ο ίδιος ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Α.Μπλίνκεν σε δήλωση του είπε ότι: "Θέλουμε να δώσουμε προτεραιότητα στον διάλογο και την διπλωματία"

Οι δηλώσεις έρχονται σε συνέχεια της είδησης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέθεσαν το απόγευμα της Τετάρτης την γραπτή τους απάντηση στις απαιτήσεις ασφαλείας του Κρεμλίνου για την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα, Τζον Σάλιβαν παρέδωσε την απάντηση στον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντερ Γκρούσκο, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου TASS.

Ο Τζον Σάλιβαν παρέδωσε τις απαντήσεις στον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρουσκό κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί του. «Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής παρέδωσε τις γραπτές απαντήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στο σχέδιο της διμερούς συμφωνίας που είχε παρουσιάσει νωρίτερα η ρωσική πλευρά», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι η συνάντηση έγινε έπειτα από παράκληση του Αμερικανού πρέσβη.

Ο Σάλιβαν παρέμεινε στο υπουργείο Εξωτερικών λίγο περισσότερο από μισή ώρα, μεταδίδει το πρακτορείο TASS, αναφέροντας ότι δεν προέβη σε κανέναν σχόλιο τόσο κατά την άφιξή του στο υπουργείο όσο και κατά την αναχώρησή του από αυτό.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν δημοσιοποιήσει την απάντησή τους (και έχουν ζητήσει από τη Ρωσία να μην το κάνει).

Η Μόσχα έχει ζητήσει εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα δεχτεί ποτέ την Ουκρανία και άλλα πρώην σοβιετικά έθνη στους κόλπους του, καθώς επίσης και ότι η Συμμαχία θα ανακαλέσει τις αναπτύξεις στρατευμάτων σε άλλα κράτη του πρώην σοβιετικού μπλοκ.

Μερικά από τα αιτήματα αυτά, όπως η δέσμευση για μη ένταξη, δεν αποτελούν βάση συζήτησης για το ΝΑΤΟ, δημιουργώντας ένα φαινομενικά δυσεπίλυτο αδιέξοδο που πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να καταλήξει σε σύρραξη.

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι θα λάβει γρήγορα «αντίποινα», εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους απορρίψουν τα αιτήματά της.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις