Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

Οι Ιρανοί χτύπησαν με ρουκέτες τουρκική βάση στο βόρειο Ιράκ


 Επιχείρησαν να πλήξουν με drones και τους Αμερικανούς στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης

Oι Ιρανοί μέσω των «αντιπροσώπων» τους στο Ιράκ, τις σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες, προχώρησαν σε δύο εντυπωσιακά χτυπήματα κατά τουρκικής βάσης στο βόρειο τμήμα της χώρας και κατά αμερικανικού στρατοπέδου στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης στα πλαίσια της δεύτερης επετείου του θανάτου του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

Στην πρώτη περίπτωση με πυραύλους και στην δεύτερη περίπτωση με drones.

Η τουρκική στρατιωτική βάση Zilkan βόρεια της Μοσούλης στην περιοχή της πόλης Μπασίκ δέχθηκε επίθεση τη νύχτα. Δεκάδες ρουκέτες εκτοξεύτηκαν στην τουρκική στρατιωτική βάση, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πολύ σοβαρές καταστροφές, αν και στοιχεία για θύματα και νεκρούς δεν έχουν αποκαλυφτεί επίσημα μέχρι τώρα.

Στο βίντεο που παρουσιάζεται, φαίνεται η στιγμή της επίθεσης στην τουρκική στρατιωτική βάση που βρίσκεται στην περιοχή της πόλης Μπασίκ. Είναι γνωστό ότι αυτός ο οικισμός είναι στρατηγικά σημαντικός για τα τουρκικά στρατεύματα, καθώς επιτρέπει να ελέγχουν τους κουρδικούς σχηματισμούς στο έδαφος του Ιράκ.

Αυτή τη στιγμή, πηγές αναφέρουν τουλάχιστον 13 πύραυλους που εκτοξεύτηκαν κατά της τουρκικής στρατιωτικής βάσης.

.

Στην επόμενη επίθεση των φιλοιρανικών δυνάμεων Αμερικανοί στρατιώτες κατέρριψαν δύο οπλισμένα drones που προσέγγιζαν την βάση τους στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, στην οποία στρατοπεδεύουν δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του συνασπισμού.

Η επίθεση αυτή, για την οποία δεν έχει αναληφθεί μέχρι στιγμής η ευθύνη, σημειώνεται σήμερα που είναι η δεύτερη επέτειος από τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί και του ιρακινού υπολοχαγού του, οι οποίοι σκοτώθηκαν από επίθεση με drone των ΗΠΑ στον δρόμο του διεθνούς αεροδρομίου της Βαγδάτης.

“Δύο οπλισμένα drones είχαν στο στόχαστρο το αεροδρόμιο της Βαγδάτης σήμερα το πρωί περίπου στις 04:30 (03:30 ώρα Ελλάδος) όπου στρατιωτική βάση στεγάζει “πολύ μικρό αριθμό στρατιωτών του συνασπισμού, οι οποίοι δεν είναι μάχιμοι”, διευκρίνισε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

“Οι συστοιχίες αντιαεροπορικής άμυνας C-RAM (…) τα αναχαίτισαν και καταρρίφθηκαν χωρίς πρόβλημα”, πρόσθεσε.

Φωτογραφίες που εξασφάλισε το AFP από την ίδια πηγή δείχνουν τα απομεινάρια από το ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος. “Επιχειρήσεις εκδίκησης των διοικητών”, μπορεί κάποιος να διαβάσει σε ένα κομμάτι μαύρου μετάλλου.

“Οι Ιρακινοί ξεκίνησαν έρευνα”, διευκρίνισε ο αξιωματούχος. “Δεν έχουν προκληθεί ζημιές, αλλά πρόκειται για πολιτικό αεροδρόμιο, είναι πολύ επικίνδυνο να εξαπολύονται επιθέσεις αυτού του είδους”, σημείωσε.

Στις 3 Ιανουαρίου του 2020, έπειτα από εντολή του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μια βολή από οπλισμένο drone έπληξε το όχημα στο οποίο βρισκόταν ο Κασέμ Σουλεϊμανί, αρχιτέκτονας της ιρανικής στρατηγικής στη Μέση Ανατολή.

Μαζί του είχε τον Αμπού Μέχντι αλ Μουχάντις, τον δεύτερο στην ιεραρχία του Χασντ αλ Σαάμπι, συνασπισμού ενόπλων φιλοϊρανικών ομάδων που έχει πλέον ενσωματωθεί στις τακτικές ιρακινές δυνάμεις.


Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις