Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Παγκόσμια εξέγερση προκαλεί το «κονβόι ελευθερίας» των Καναδών - Ψάχνουν τον Τ.Τριντό

 


Επιμένουν οι Καναδοί οδηγοί φορτηγών, οι οποίο διαμαρτύρονται κατά των υποχρεωτικών εμβολιασμών και πλέον γίνονται μεγάλες συγκεντρώσεις σε όλες τις περιοχές του κόσμου. 

Ξεσηκωμός στα πρότυπα του Καναδά γίνεται στη Νέα Ζηλανδία, όπου χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν κατά των περιοριστικών μέτρων και της υποχρεωτικότητας.

Και στο Παρίσι έγινε μεγάλη διαδήλωση έξω από τα γραφεία της φαρμακευτικής Pfizer.
Και στην Ολλανδία όμως, φορτηγατζήδες ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις, ενώ τα βίντεο με τις πρώτες αντιδράσεις προκαλούν ανησυχία στις ολλανδικές αρχές.
Για μια ακόμη Κυριακή υγειονομικοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας και στη συνέχει ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή. 

Στο πλευρό του και ο Ν.Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ το βράδυ του Σαββάτου επιδοκίμασε τους Καναδούς οδηγούς φορτηγών που διαμαρτύρονται ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, λέγοντας σε μια συγκέντρωση στο Τέξας ότι είναι μαζί τους «μέχρι τέλους».


Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος επαίνεσε τους συμμετέχοντες στην πορεία και είπε ότι «κάνουν με διαφορά περισσότερα για να υπερασπιστούν την αμερικανική ελευθερία από ότι οι ηγέτες μας». «Θέλουμε να ξέρουν αυτοί οι σπουδαίοι Καναδοί φορτηγατζήδες ότι είμαστε μαζί τους σε όλη τη διαδρομή», είπε σε ένα πλήθος υποστηρικτών στο Conroe, 40 μίλια βόρεια του Χιούστον.


Ο Τραμπ επέκρινε επίσης τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τις εντολές εμβολίων της κυβέρνησής του που επηρεάζουν ομοσπονδιακούς εργολάβους, μεγάλες επιχειρήσεις, εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τον στρατό. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα και ο γιος του Τραμπ, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, είχε εκφράσει την υποστήριξή του στους οδηγούς του Καναδά λέγοντας: «Πρέπει να δούμε ανάλογες εικόνες και στις ΗΠΑ».

Η ένταση παραμένει στην καναδική πρωτεύουσα Οτάβα, καθώς οι φορτηγατζήδες συνεχίζουν να αποκλείουν την πόλη απαιτώντας τον τερματισμό των εντολών εμβολίου για τους οδηγούς που περνούν τα σύνορα με τις ΗΠΑ.

Άφαντος παραμένει ο Τριντό

Εν μέσω της αναταραχής, ο Τζάστιν Τριντό και η οικογένειά του εγκατέλειψαν το σπίτι τους στην Οτάβα λόγω ανησυχίας για την ασφάλειά τους. Μεταφέρθηκαν σε μυστική τοποθεσία «στην περιοχή της πρωτεύουσας» ως προληπτικό μέτρο ασφαλείας, ενώ το hashtag «Trudeau Hiding» έγινε δημοφιλές στο Twitter.

Μέρες νωρίτερα ο Καναδός πρωθυπουργός είχε αποκαλέσει τους φορτηγατζήδες που κατευθύνονταν προς την πόλη «μικρή περιθωριακή μειοψηφία». Ώρες μετά τις δηλώσεις του η αυτοκινητοπομπή είχε αυξηθεί μαζικά σε μήκος πολλών χιλιομέτρων, καθώς κατευθυνόταν προς την πρωτεύουσα.


Οι διαδηλωτές κουβαλούσαν αντίγραφα του Χάρτη Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, ενώ άλλοι έφεραν πινακίδες που έγραφαν «Ο Θεός να κρατήσει τη γη μας ένδοξη και ελεύθερη», «Κάνε τον Καναδά σπουδαίο ξανά» και «είμαστε εδώ για την ελευθερία μας». Η αυτοκινητοπομπή ξεκίνησε από τη Βρετανική Κολομβία και επευφημήθηκε από εκατοντάδες Καναδούς καθώς έκανε το ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων για να διαμαρτυρηθεί για τις εντολές εμβολίων.

Έρευνες για επεισόδια

Δεν έλειψαν βέβαια και τα έκτροπα, αν και δεν έγιναν συλλήψεις. Η αστυνομία της πόλης ανακοίνωσε ότι ερευνά αναφορές για βεβήλωση του μνημείου του άγνωστου στρατιώτη και επιθέσεις κατά της αστυνομίας. Εξετάζεται επίσης η παραμόρφωση του αγάλματος του Καναδού ήρωα Terry Fox.

Η αστυνομία στη Νέα Σκωτία ανακοίνωσε ότι θα επιβληθούν πρόστιμα έως και 7.800 δολάρια για όποιον μπλοκάρει τον αυτοκινητόδρομο, καθώς όλο και περισσότεροι φορτηγατζήδες άρχισαν να συγκεντρώνονται στην Οτάβα από ολόκληρη τη χώρα.

Η αστυνομία εγκαινίασε έρευνα, καθώς ορισμένοι διαδηλωτές εθεάθησαν να χορεύουν και να πίνουν στον Τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη. Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι ασεβείς είχαν ουρήσει μάλιστα στο μνημείο. Τα οχήματα ήταν σταθμευμένα στο Κενοτάφιο, κάτι που σύμφωνα με την αστυνομία ήταν ένδειξη ασέβειας.

Την ίδια στιγμή ένα άγαλμα του Tέρι Φοξ, ενός Καναδού αθλητή και ακτιβιστή για την έρευνα για τον καρκίνο, ήταν στολισμένο με ένα πλακάτ, προκαλώντας επίσης αντιδράσεις. «Το Ίδρυμα Tέρι Φοξ είναι περήφανο που συνεχίζει την αποστολή του Tέρι να χρηματοδοτεί την έρευνα για τον καρκίνο. Ο Τέρι πίστευε στην επιστήμη και έδωσε τη ζωή του για να βοηθήσει τους άλλους», ανέφερε το Ίδρυμα Τέρι Φοξ, σε σχόλια που αναδημοσίευσε ο Τζάστιν Τριντό, ο Καναδός πρωθυπουργός.

«Αυτές οι καταστάσεις υψηλού κινδύνου αποκλιμακώθηκαν και επιλύθηκαν χωρίς συλλήψεις» ανέφερε η αστυνομία της Οτάβα που τόνισε ότι δεν έγιναν συλλήψεις κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του Σαββάτου.

Οι οδηγοί φορτηγών διαμαρτύρονται κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στον κλάδο τους που άρχισε να ισχύει απο τις 15 Ιανουαρίου, πράγμα που σημαίνει ότι οι μη εμβολιασμένοι Καναδοί οδηγοί που επιστρέφουν στην πατρίδα τους πρέπει να κάνουν τεστ κορωνοϊού πριν περάσουν τα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά και να τεθούν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους.

«Δεν έχουμε ελευθερία επιλογής»

Οι μη εμβολιασμένοι Καναδοί οδηγοί δεν μπορούν πλέον να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι μη εμβολιασμένοι Αμερικανοί οδηγοί δεν μπορούν να εισέλθουν στον Καναδά. Το κίνημα επαίνεσε επίσης ο ιδρυτής της Tesla και της SpaceX, Elon Musk, ο οποίος έγραψε στο Twitter, «Οι Καναδοί φορτηγατζήδες κυβερνούν». Εχει αποκτήσει πολλούς υποστηρικτές στους κόλπους των συντηρητικών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μαζί με τους φορτηγατζήδες, οικογένειες παρέλασαν ήρεμα σε ένα σαββατοκύριακο με τσουχτερό κρύο, ενώ οι νέοι φώναζαν και οι ηλικιωμένοι στο πλήθος χτυπούσαν κατσαρόλες και τηγάνια σε ένδειξη διαμαρτυρίας κάτω από τα παράθυρα του γραφείου του Τριντό.

«Θέλω να σταματήσουν όλα - αυτά τα μέτρα είναι αδικαιολόγητα», είπε ένας διαδηλωτής, ο 31χρονος επιχειρηματίαςΦιλιπ Κάστονγκαι έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου. Είχε οδηγήσει επτά ώρες από τη βόρεια επαρχία του Κεμπέκ για να εκφράσει τη διαμαρτυρία του. «Οι απαιτήσεις εμβολιασμού μας οδηγούν σε μια νέα κοινωνία που δεν ψηφίσαμε ποτέ», είπε.

Ο Στιφεν Πέντερνες, ένας μη εμβολιασμένος 28χρονος φορτηγατζής από το Οντάριο, είπε ότι διαμαρτύρεται για όλους τους Καναδούς, όχι μόνο για τους συναδέλφους του. «Είναι στην πραγματικότητα για κάθε άτομο... όλοι πρέπει να βγουν στο δρόμο», είπε. «Τα πάντα έχουν να κάνουν με την ελευθερία επιλογών». Η Λουίζ κάτοικος του Κεμπέκ, συμφώνησε. «Δεν πρέπει να αναγκαζόμαστε να εμβολιαζόμαστε, ανεξάρτητα από το εμβόλιο». Η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού «είναι εισβολή στην προσωπική μας ζωή».

«Μπορώ να ταξιδεύω ελεύθερα μέσω των συνόρων και να μην έχω επαφή με κανέναν. Ωστόσο, είμαι κλειδωμένος στη χώρα μου αυτή τη στιγμή», είπε ο Τομ Πάπιν, 53 ετών, ο οποίος ταξίδεψε επίσης στην Οτάβα.

«Δεν μπορώ να πάω διακοπές. Δεν μπορώ να πάω σε εστιατόριο, δεν μπορώ να πάω για μπόουλινγκ. Δεν μπορώ να πάω να δω ταινία. Ξέρετε, τα πράγματα έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο» είπε Οπως δήλωσε στην Toronto Sun ότι οι παρευρισκόμενοι είναι πιθανό να παραμείνουν έξω από το Κοινοβούλιο μέχρι να αρθούν οι εντολές εμβολίων.

Ο Καναδάς και τα αυστηρά πρωτόκολλα

Ο Καναδάς έχει θεσπίσει μερικά από τα πιο αυστηρά πρωτόκολλα COVID-19 παγκοσμίως. Το Οντάριο έκλεισε εστιατόρια, γυμναστήρια και κινηματογράφους μόνο στις αρχές αυτού του μήνα και θα τα ανοίξει ξανά στις αρχές Φεβρουαρίου.

Οι εμβολιασμοί έγιναν υποχρεωτικοί για τους ομοσπονδιακούς εργαζομένους πέρυσι και ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ ανακοίνωσε σχέδια για τιμωρία των μη εμβολιασμένων κατοίκων που δεν έχουν ιατρικό λόγο να μην κάνουν το εμβόλιο.

Οδηγοί φορτηγών από τις ΗΠΑ - οι οποίοι επιτρέπεται να εισέλθουν στον Καναδά μόνο εάν είναι εμβολιασμένοι εντάχθηκαν επίσης στη μαζική πορεία. Η μεγαλύτερη αυτοκινητοπομπή στην ιστορία είχε μήκος μόλις πέντε μίλια, αποτελούταν από 480 φορτηγά και πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο το 2020, σύμφωνα με το Βιβλίο των Παγκόσμιων Ρεκόρ Γκίνες.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις