Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Πρώτη παράταση στα απαγορευτικά μέτρα από την κυβέρνηση - Δεν θα «ξημερώσει» πριν την άνοιξη


 Μια πρώτη παράταση μέχρι τις 23 Ιανουαρίου παίρνουν τα απαγορευτικά μέτρα της κυβέρνησης, με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά οι εκτιμήσεις είναι ότι απλώς η πρώτη παράταση και ότι πριν την ερχόμενη άνοιξη οι Έλληνες πολίτες θα βιώνουν ότι πέρασαν τον περσινό χειμώνα και την άνοιξη του 2020, με περιορισμούς στην κυκλοφορία, με κλείσιμο της εστίασης, απαγόρευση θεατών σε όλες τις αθλητικές εκδηλώσεις κτλ.

Η κυβέρνηση είναι παντελώς αδύναμη να ελέγξει ακόμα και την εξαιρετικά ελαφρά μετάλλαξη Όμικρον, οι πολίτες είναι κουρασμένοι και η Ελλάδα βιώνει ένα από τα πιο σκληρά εν μέρει lockdown της Ευρώπης.

Οι όποιες δραστηριότητες συνεχίζονται έχουν να κάνουν με την οικονομική αδυναμια της κυβέρνησης να καταβάλλει τα περίφημα 500αρικα και τις λεγόμενες επιστρεπτέες προκαταβολές, παρά με την πραγματική βούλησή της να κλειδώσει πάλι τους Έλληνες στα σπίτια τους.

Aυτή την ώρα συνεδριάζει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας προκειμένου να εκτιμήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας και να κάνει τις εισηγήσεις της προς την κυβέρνηση όσον αφορά το κατά πόσο τα υφιστάμενα υγειονομικά μέτρα, τα οποία ισχύουν μέχρι την Κυριακή θα παραταθούν ή όχι.

Η επιτροπή θα επανεξετάσει το πλήθος των νέων κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία, και την πίεση στο Ε.Σ.Υ. προκειμένου να σχηματίσει μία εικόνα για το ποιος είναι ο καταλληλότερος βηματισμός για τις επόμενες εβδομάδες. Αναφορικά με την συζήτηση περί επαναφοράς της μουσικής στην εστίαση και αύξησης της χωρητικότητας στα γήπεδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν κάποιες σημειακές παρεμβάσεις στα μέτρα, ωστόσο τόνισε ότι είναι πρόωρο να μιλάμε αυτή τη στιγμή για χαλάρωση και να εκπέμψουμε αυτό το μήνυμα.

Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με τις πληροφορίες οι επιστήμονες πιθανολογείται να εισηγηθούν την συνέχεια στο καθεστώς των υγειονομικών μέτρων, οδεύοντας προς παράταση τουλάχιστον μίας εβδομάδας, ίσως και έως τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ο αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων από τη μετάλλαξη Omicron παραμένει σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που προκαλεί πίεση κυρίως σε απλές κλίνες νοσηλείας.

Από τις εισαγωγές όμως που γίνονται καθημερινά στα νοσοκομεία μας για κορωνοϊό, ένα σημαντικό ποσοστό αφορά μολύνσεις της μετάλλαξης «Δέλτα», με βαρύτερη νόσηση, γεγονός που συντηρεί την πίεση στις Μ.Ε.Θ. Ενώ δηλαδή στην κοινότητα η αναλογία της διασποράς είναι 80% Omicron και 20% «Δ», οι νοσηλείες είναι 50% «Ο» και 50% «Δ». Φαίνεται έτσι ότι η «Δ» υπάρχει ακόμα και προκαλεί σοβαρές νοσηλείες.

Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται πως είναι πρόωρο να μιλάμε για άρση των μέτρων που ισχύουν από το τέλος του 2021. Αμέσως μετά την συνεδρίαση των επιστημόνων η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει υπόψιν τις εισηγήσεις τους και να πάρει τις αποφάσεις της.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις