Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

Σαρηγιάννης: Ίσως πλησιάζουμε στην κορύφωση του πέμπτου κύματος – Τι δείχνουν τα στοιχεία

 


Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και η ομάδα του αποκωδικοποιούν καθημερινά για το enikos.gr την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, παραθέτοντας τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

“Στη Θεσσαλονίκη κυρίως και λίγο αργότερα στην Αθήνα, ίσως πλησιάζουμε στην κορύφωση. Η ταχύτητα αύξησης πανελλαδικά έπεσε ξανά χθες. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν αυτό είναι αποτέλεσμα των λιγότερων τεστ λόγω Θεοφανίων ή πραγματικό αποτέλεσμα” αναφέρει στο enikos.gr o καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.

Η ανάλυση που κάνουν για το enikos.gr ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης και η ομάδα του:

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανέρχεται στα 29.334 με τον αντίστοιχο κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών να διαμορφώνεται στα 34.350. Οι προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE (που λαμβάνουν υπόψη την διασπορά όλων των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2) είναι 47.864 (ημερήσια νέα κρούσματα) και 38.726 (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) αντίστοιχα. Ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν ήταν 136.447 και σε συνδυασμό με τον αριθμό των κρουσμάτων, ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 21,5 %. Η πραγματοποίηση αριθμού τεστ σε επίπεδα άνω των 150.000 την ημέρα, συντελεί στο να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την πορεία της πανδημίας, αλλά και να εντοπίζονται περισσότεροι ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί, συντελώντας στην ανάσχεση ή έστω στον μετριασμό πιθανής έξαρσης που μπορεί να συμβεί λόγω της εμφάνισης ολοένα και ταχύτερα μεταδιδόμενων στελεχών, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα ανοίγματα. Σημαντικοί σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια αύξησης του αριθμού των τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 αποτελούν εκτός από τα rapid test και τα self test, για να καταπολεμηθεί η δυναμική αύξησης της διασποράς στις περιοχές όπου μια τέτοια αύξηση διαφαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα και την υπολογιστική πλατφόρμα CORE.

Ο αριθμός ημερήσιων θανάτων (78) που καταγράφηκε είναι αυξημένος σε σχέση με την Πέμπτη (70). Όπως είχαμε προβλέψει ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος που σήμερα είναι 67,0 ακολουθεί πλέον την πορεία του αριθμού των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση.

Όσον αφορά στους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), ο αριθμός είναι ελαφρά μειωμένος σε σχέση με την Πέμπτη (632 από 639). Η καμπύλη εξέλιξης του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ με βάση τις προσομοιώσεις της πλατφόρμας CORE, παρουσιάζεται στο Σχήμα 1, των ασθενών που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες στο Σχήμα 2 (όπου διαφαίνεται πλέον η αναμενόμενη αύξηση στις νοσηλείες τις τελευταίες ημέρες), ενώ η εκτίμησή μας για την πορεία των θανάτων ανά ημέρα παρουσιάζεται στο Σχήμα 3.

Σαρηγιάννης

Σχήμα 1. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Σχήμα 2. Αριθμός κρουσμάτων σε σοβαρή κατάσταση (νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Σχήμα 3. Αριθμός θανάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Η πορεία της μέσης εβδομαδιαίας τιμής των κρουσμάτων, καθώς και του κυλιόμενου μέσου όρου 7 ημερών του αριθμού των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, όπως έχουν καταγραφεί από τον ΕΟΔΥ και η αναμενόμενη πορεία τους όπως προδιαγράφεται από την υπολογιστική πλατφόρμα CORE για την Ελληνική επικράτεια μέχρι τις 15  Ιανουαρίου, αποτυπώνονται στο Σχήμα 4. Αυτή η προβλεπόμενη πορεία, που αφορά τα κρούσματα, τους νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες, όσο και σε ΜΕΘ, καθώς επίσης και τους θανάτους, βασίζεται στις ακόλουθες παραδοχές:

– 360.000 self-test πραγματοποιούνται ημερησίως κατά μέσο όρο πλέον και περίπου 320.000 rapid και PCR test, και οι φορείς που εντοπίζονται θετικοί και θα επιβεβαιώνονται και με τεστ του ΕΟΔΥ, θα εισέρχονται σε καραντίνα 14 ημερών και θα ακολουθεί ιχνηλάτηση των επαφών τους. Σε αυτή τη βάση πιστεύουμε να γίνεται κατανοητή η σημασία του μέτρου, αφού συντελεί αποφασιστικά στη διακοπή αλυσίδων μετάδοσης από ασυμπτωματικούς και προσυμπτωματικούς που χωρίς να έχουν αντιληφθεί ότι είναι φορείς, θα μετέδιδαν τον ιό.

– Τα ισχύοντα ανοίγματα δραστηριοτήτων πραγματοποιούνται με τους προγραμματισμένους όρους προφύλαξης, λαμβάνοντας υπόψη και τα πιο πρόσφατα μέτρα που ισχύουν από 24/12/2021, αλλά και τα επιπλέον μέτρα που από τις 29/12/2021 (θεωρώντας ότι θα ισχύσουν μέχρι τέλος Ιανουαρίου), ενώ ταυτόχρονα δε θα παρατηρηθούν εικόνες αδικαιολόγητης συρροής. Χρειάζεται λοιπόν προσοχή, υπευθυνότητα και σύνεση ώστε να τηρηθούν οι παραπάνω όροι.

– Ο ρυθμός εμβολιασμών θα συνεχιστεί με το ρυθμό που πραγματοποιείται τώρα, δηλαδή περίπου 85.000 ημερησίως, και θα περιλαμβάνει τόσο νέους εμβολιασμούς, όσο και αναμνηστικές δόσεις. Αυτή τη στιγμή, η διατήρηση του τείχους ανοσίας που χτίζεται, είναι υψίστης σημασίας για την πορεία της πανδημίας τις επόμενες ημέρες.

Αυτές τις ημέρες, παρατηρείται σημαντική επιβράδυνση του αριθμού των κρουσμάτων, η οποία ακολούθησε την πολύ έντονη άνοδο, η οποία πλέον είναι αποδεδειγμένο ότι οφείλεται στη διασπορά του στελέχους Ο στον πληθυσμό. Η εκτίμησή μας είναι ότι πάνω από το 95% των νέων κρουσμάτων στην ελληνική επικράτεια αφορά πια στο στέλεχος Ο. Δεδομένου ότι η αύξηση της διασποράς της παραλλαγής Ο στον ελληνικό πληθυσμό εξηγεί την παρατηρούμενη αύξηση της συνολικής διασποράς του ιού, πλέον το βάρος πέφτει στην εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης της διασποράς του ιού, η οποία προβλέπεται να αναπτυχθεί περαιτέρω σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Και χθες, για δεύτερη ημέρα, μετά από 18 ημέρες συνεχόμενης ανόδου, παρατηρείται πτώση του αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών), και μένει να δούμε στις επόμενες ημέρες, εάν αυτή η μείωση είναι αποτέλεσμα της ελλειπούς καταγραφής των κρουσμάτων λόγω των συνεχόμενων εορταστικών αργιών και θα υπάρξει συνέχιση της ανοδικής πορείας, ή εάν άρχισε νωρίτερα η κάμψη του 5ου κύματος.

Σχήμα 4. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ελληνική επικράτεια

Στις επιμέρους περιοχές με υψηλό υγειονομικό κίνδυνο, και την Παρασκευή παρατηρείται μειωμένος αριθμός κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη με 3005 κρούσματα (3739 κρούσματα την Πέμπτη), όπως και στην Αττική, με 10135 κρούσματα (12884 κρούσματα την Πέμπτη). Η Αττική αντιπροσωπεύει περίπου το 35 % των κρουσμάτων, και εμφανίζει σχεδόν 3 φορές περισσότερα κρούσματα από τη Θεσσαλονίκη. H Αττική τις προηγούμενες ημέρες ήταν η περιοχή με την πιο έντονη άνοδο παρά την επιβράδυνση που εμφανίζει (Σχήμα 5), ενώ η πορεία των κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ) παρουσιάζεται στο Σχήμα 6.

Σχήμα 5. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αττική

Σχήμα 6. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE στην Αττική

Στη Θεσσαλονίκη επίσης η έντονα ανοδική πορεία έχει αρχίσει να κάμπτεται (Σχήμα 7), ενώ η πορεία των κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ) στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζεται στο Σχήμα 8.

Σχήμα 7. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσσαλονίκη

Σχήμα 8. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE στη Θεσσαλονίκη

Όσον αφορά στη Θεσσαλία, μειωμένος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με την Πέμπτη παρατηρήθηκε στη Λάρισα με 847 κρούσματα, και η έντονα ανοδική πορεία παρουσιάζει επιβράδυνση (Σχήμα 9), όπως και στη Μαγνησία, όπου εντοπίστηκαν 525 κρούσματα ήμερα (Σχήμα 10), ενώ επιβράδυνση του έντονου ρυθμού ανόδου παρατηρείται και στην Καρδίτσα όπου εντοπίζονται 300 κρούσματα (Σχήμα 11), και στα Τρίκαλα, που εντοπίστηκαν 365 κρούσματα (Σχήμα 12).

Σχήμα 9. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λάρισα

Σχήμα 10. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Μαγνησία

Σχήμα 11. Πο

 

Σχήμα 12. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Τρίκαλα

Στην Αχαΐα, παρουσιάζεται μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με την Πέμπτη με 994 κρούσματα, και συνεχίζει η ανοδική πορεία με επιβράδυνση (Σχήμα 13), ενώ στη Λακωνία, όπου εντοπίστηκαν 161 κρούσματα παρατηρείται μικρή κάμψη (Σχήμα 15). Μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με την Πέμπτη παρουσιάστηκε στην Αργολίδα όπου εντοπίστηκαν 272 κρούσματα (Σχήμα 16) και επίσης υπάρχει κάμψη στην ανοδική πορεία, όπως και στην Αρκαδία, όπου εντοπίσθηκαν 234 κρούσματα (Σχήμα 14), ενώ στη Μεσσηνία στην οποία εντοπίστηκαν 335 κρούσματα, παρατηρείται μικρή μείωση του ρυθμού ανόδου (Σχήμα 17). Στην Ηλεία, όπου εντοπίστηκαν 376 κρούσματα, επίσης παρατηρείται κάμψη της ανοδικής πορείας (Σχήμα 18), ενώ στην Κορινθία, όπου εντοπίστηκαν 400 κρούσματα, συνεχίζει έντονα ανοδικά (Σχήμα 19).

Σχήμα 13. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αχαΐα

Σχήμα 14. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λακωνία

Σχήμα 15. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αργολίδα

Σχήμα 16. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αρκαδία

Σχήμα 17. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Μεσσηνία

Σχήμα 18. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ηλεία

Σχήμα 19. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κορινθία

Στην Αιτωλοακαρνανία όπου εντοπίσθηκαν 506 κρούσματα, παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με την Πέμπτη, και η ανοδική πορεία παρουσιάζει κάμψη (Σχήμα 20), όπως και στην Εύβοια, με 542 κρούσματα, όπου και παρατηρείται μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με την Πέμπτη (Σχήμα 21). Μικρότερο αριθμό κρουσμάτων είχαμε στη Βοιωτία όπου εντοπίστηκαν 256 κρούσματα και η ανοδική τάση παρουσιάζει  κάμψη, (Σχήμα 22), ενώ στη Φωκίδα, όπου εντοπίστηκαν 94 νέα κρούσματα παρατηρείται μείωση του ρυθμού ανόδου (Σχήμα 23). Μικρότερος σε σχέση με την Πέμπτη ήταν ο αριθμός των κρουσμάτων στη Φθιώτιδα όπου εντοπίσθηκαν 315 κρούσματα, συνεχίζει η ανοδική πορεία επίσης με ελαφρά μειωμένο ρυθμό (Σχήμα 24), ενώ στην Ευρυτανία, όπου εντοπίστηκαν 35 νέα κρούσματα, παρατηρείται έντονη κάμψη της ανοδικής πορείας (Σχήμα 25).

Σχήμα 20. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αιτωλοακαρνανία

Σχήμα 21. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Εύβοια

Σχήμα 22. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Βοιωτία

Σχήμα 23. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Φωκίδα

Σχήμα 24. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Φθιώτιδα

Σχήμα 25. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Ευρυτανία

Αναφορικά με τις περιοχές της Ηπείρου, μικρότερος σε σχέση με την Πέμπτη ες ήταν ο αριθμός των κρουσμάτων στα Ιωάννινα με 489 κρούσματα (Σχήμα 26), όπου συνεχίζει η ανοδική πορεία με μειωμένη ένταση. Στη Θεσπρωτία (Σχήμα 27) εντοπίστηκαν 134 κρούσματα, η ανοδική πορεία παρουσιάζει έντονη κάμψη, ενώ στην Άρτα όπου εντοπίστηκαν 178 νέα κρούσματα, η κάμψη είναι ηπιότερη (Σχήμα 28). Στην Πρέβεζα, στην οποία εντοπίστηκαν 187 νέα κρούσματα, παρατηρείται επιβράδυνση της έντονα ανοδικής πορείας (Σχήμα 29).

Σχήμα 26. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Ιωάννινα

Σχήμα 27. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσπρωτία

Σχήμα 28. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Άρτα

Σχήμα 29. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πρέβεζα

Όσον αφορά στις πόλεις της Βορείου Ελλάδας, μείωση στον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων παρατηρήθηκε στην Καστοριά με 156 κρούσματα (Σχήμα 40), στη Χαλκιδική με 193 κρούσματα (Σχήμα 41), στην Κοζάνη με 408 κρούσματα (Σχήμα 32), στα Γρεβενά με 64 κρούσματα (Σχήμα 38), στη Δράμα με 257 κρούσματα (Σχήμα 34), στην Καβάλα με 320 κρούσματα (Σχήμα 36), στην Πέλλα με 227 κρούσματα (Σχήμα 31), στην Πιερία με 357 κρούσματα (Σχήμα 37), στην Ημαθία με 274 κρούσματα (Σχήμα 30), στις Σέρρες με 326 κρούσματα (Σχήμα 39), στο Κιλκίς με 128 κρούσματα (Σχήμα 35) και στη Φλώρινα με 177 κρούσματα (Σχήμα 33). Σε όλες τις περιοχές στη Μακεδονία συνεχίζει η ανοδική πορεία, όμως σε κάποιες μεμονωμένες όπως την Ημαθία, την Πέλλα, τη Φλώρινα, την Πιερία, τα Γρεβενά, τις Σέρρες και το Κιλκίς, παρατηρείται σημαντική μείωση του ρυθμού ανόδου.

Σχήμα 30. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ημαθία

Σχήμα 31. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πέλλα

Σχήμα 32. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κοζάνη

Σχήμα 33. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Φλώρινα

Σχήμα 34. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Δράμα

Σχήμα 35. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Κιλκίς

Σχήμα 36. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καβάλα

Σχήμα 37. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πιερία

Σχήμα 38. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Γρεβενά

Σχήμα 39. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στις Σέρρες

Σχήμα 40. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καστοριά

Σχήμα 41. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Χαλκιδική

Όσον αφορά στη Θράκη, στη Ροδόπη εντοπίστηκαν 156 κρούσματα (Σχήμα 42), παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με την Πέμπτη, και η έντονα ανοδική πορεία επιβραδύνεται, ενώ η Ξάνθη, όπου εντοπίστηκαν 177 κρούσματα, συνεχίζει ανοδικά (Σχήμα 33). Στον Έβρο, όπου εντοπίσθηκαν 411 κρούσματα, συνεχίζει η έντονα ανοδική πορεία επιβραδύνεται (Σχήμα 44).

Σχήμα 42. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Ροδόπη

Σχήμα 43. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ξάνθη

Σχήμα 44. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στον Έβρο

Στο Ηράκλειο, όπου εντοπίστηκαν 1150 κρούσματα, παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός σε σχέση με την Πέμπτη, και συνεχίζει ανοδικά με ελαφρά μειωμένο ρυθμό (Σχήμα 45), όπως και τα Χανιά με 594 κρούσματα (Σχήμα 46). Μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων παρατηρείται στο Ρέθυμνο με 390 κρούσματα, και παρατηρείται μείωση του ρυθμού ανόδου (Σχήμα 47). Στο Λασίθι παρατηρείται μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με την Πέμπτη, καθώς εντοπίστηκαν 188 κρούσματα (Σχήμα 48), η πορεία συνεχίζει σε έντονα ανοδική.

Σχήμα 45. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Ηράκλειο

Σχήμα 46. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Χανιά

Σχήμα 47. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Ρέθυμνο

Σχήμα 48. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Λασίθι

Στη Λέσβο, εντοπίστηκαν 191 νέα κρούσματα, και συνεχίζει η πιο πρόσφατη ανοδική τάση με ελαφρά μειωμένη ένταση (Σχήμα 49), ενώ η Κέρκυρα, όπου εντοπίστηκαν 185 κρούσματα, συνεχίζει έντονα ανοδικά (Σχήμα 50). Αντίθετα στη Χίο, όπου εντοπίστηκαν 140 νέα κρούσματα, παρατηρείται κάμψη της ανοδικής πορείας (Σχήμα 51), όπως και στη Θάσο, όπου εντοπίστηκαν 24 νέα κρούσματα (Σχήμα 52). Στη Ζάκυνθο, όπου εντοπίστηκαν 97 κρούσματα, συνεχίζει η ανοδική πορεία με ελαφρά μειωμένο ρυθμό (Σχήμα 53), όπως και στην Πάρο όπου εντοπίστηκαν 19 νέα κρούσματα (Σχήμα 54), ενώ η Μύκονος, όπου εντοπίστηκαν 19 νέα κρούσματα, τώρα περιέρχεται σε πιο έντονη ανοδική πορεία (Σχήμα 55). Στη Σαντορίνη που εντοπίστηκαν 38 νέα κρούσματα, συνεχίζει η έντονα ανοδική πορεία (Σχήμα 56), ενώ στη Ρόδο, όπου εντοπίστηκαν 436 κρούσματα, παρατηρείται σημαντική επιβράδυνση (Σχήμα 57).

Σχήμα 49. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λέσβο

Σχήμα 50. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κέρκυρα

Σχήμα 51. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Χίο

Σχήμα 52. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Θάσο

Σχήμα 53. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Ζάκυνθο

Σχήμα 54. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πάρο

Σχήμα 55. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Μύκονο

Σχήμα 56. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Σαντορίνη

Σχήμα 57. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ρόδο

 

Συμπεράσματα:

Με βάση τα χθεσινά αποτελέσματα, σε σχέση με την Πέμπτη, έχουμε μικρότερο αριθμό ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), και μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από COVID-19. Σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας διαμορφώθηκε στο 14,4% (η ημερήσια τιμή την Παρασκευή είναι 21,5%) ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) μειώθηκε σημαντικά στο 1,65 (Rt πάνω από τη μονάδα υποδηλώνει καθαρή αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα). Στις 23/12/21 ξεκίνησε και επίσημα το 5ο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα λόγω της ταχείας διασποράς του στελέχους Ο του SARS-CoV-2 η οποία εκτιμάται από τα σχετικά δεδομένα ότι πλέον έχει ξεπεράσει το 95% των νέων κρουσμάτων.

O πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής Rt ανά περιφερειακή ενότητα της χώρας παρουσιάζεται στο Σχήμα 58.

Σχήμα 58. Πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής Rt

Η ανοδική τάση που είχε διαμορφωθεί από τις 23/12 και που οφείλεται στην μετάλλαξη Ο, παρουσιάζει σημαντική επιβράδυνση, και αντικατοπτρίζεται στον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών), ο οποίος βρίσκεται κάτω από τις 35000 (34350). Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάποιες περιοχές παρουσιάζεται επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου ή ακόμα και κάμψη, πράγμα που σημαίνει ότι τα μέτρα που εφαρμοστήκαν στις 24 και 29/12, άρχισαν να αποδίδουν, ενώ το πότε και σε τι ύψος θα κορυφωθεί το 5ο κύμα σε κάθε περιοχή θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό, πέρα από την εφαρμογή των μέτρων, και από το ποσοστό εμβολιασμού (και μάλιστα με 3η δόση). Με δεδομένο ότι και σήμερα, μετά από 18 ημέρες συνεχόμενης ανόδου, παρατηρείται πτώση του αριθμού των κρουσμάτων (στον κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών), μένει να δούμε στις επόμενες ημέρες, εάν αυτή η μείωση είναι αποτέλεσμα της μη πλήρους καταγραφής των κρουσμάτων λόγω των συνεχόμενων εορταστικών αργιών και θα ακολουθήσει συνέχιση της ανοδικής πορείας, ή εάν άρχισε νωρίτερα η κάμψη του 5ου κύματος λόγω της αποτελεσματικής εφαρμογής των μέτρων που ανακοινώθηκαν στις 24 και 29 Δεκεμβρίου, σε συνδυασμό με την σημαντική συνειδητοποίηση εκ μέρους του πληθυσμού ότι χρειάζεται προσοχή και σύνεση για την αντιμετώπιση της διασποράς της παραλλαγής Ο. Πέρα από την εφαρμογή των μέτρων, η συστηματική αποκλιμάκωση της πανδημίας (της οποίας η έναρξη όπως ήδη βλέπουμε να τοποθετείται σε διαφορετικό χρονικό σημείο ανά περιοχή) θα οφείλεται στο συνδυασμό των επιπέδων ανοσίας του πληθυσμού (επίκτητη και φυσική), αλλά και στον πολύ μεγάλο αριθμό των τεστ συνολικά (μοριακά, rapid και self-test) που πραγματοποιούνται καθημερινά, των οποίων ο αριθμός έχει φθάσει σε ημερήσια βάση τις 700.000.

Όσον αφορά τη διαμόρφωση της ανοσίας, αξίζει να επισημανθεί ότι η επιτάχυνση των νέων εμβολιασμών είναι θετική εξέλιξη και πρέπει να διατηρηθεί. Μέχρι το τέλος του έτους φτάσαμε στο να είναι πλήρως εμβολιασμένοι με 2 δόσεις το 65,5% του πληθυσμού. Αντίστοιχα όμως, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η διατήρηση της ανοσίας στους ήδη εμβολιασμένους που έχουν ξεπεράσει το εξάμηνο από τον εμβολιασμό και με της δεύτερη δόση με τη χορήγηση της τρίτης δόσης, έτσι ώστε να μην αντισταθμιστούν οι νέοι εμβολιασμοί, από άτομα στα οποία θα έχει παρέλθει η ανοσία. Σήμερα έχει εμβολιαστεί με 3 δόσεις το 35% του πληθυσμού. Είναι κρίσιμο για την επιτυχή αντιμετώπιση της κλιμάκωσης της διασποράς του στελέχους Ο να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός με τη 3η δόση και ο εμβολιασμός των παιδιών σχολικής ηλικίας (5-18). Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα των συνδυαστικών αυτών εργαλείων πρόληψης της διασποράς, θα πρέπει να αποτελέσει οδηγό για την αντιμετώπιση του κύματος της μετάλλαξης Ο.

Η επιδημιολογική εικόνα χθες σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή, παρουσιάζεται στα συγκριτικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα που δίνονται στο Σχήμα 59.

Σαρηγιάννης

Σχήμα 59. Συγκριτικά αποτελέσματα της επιδημιολογικής εικόνας της χθεσινής Παρασκευής (07/01/2022) σε σχέση με τη προηγούμενη (31/12/2021)

Όσον αφορά επιμέρους περιοχές, όλες βρίσκονται πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχές ανησυχίας. Η συγκεντρωτική εικόνα των επιμέρους περιοχών παρουσιάζεται στο Σχήμα 60.

Σχήμα 60. Συγκεντρωτική εικόνα των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) των επιμέρους περιοχών

Η αποτύπωση των τάσεων στις επιμέρους περιοχές, παρουσιάζεται στο Σχήμα 61, όπου παρουσιάζεται ο ρυθμός μεταβολής των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) των επιμέρους περιοχών. Θετικές τιμές του ρυθμού μεταβολής υποδηλώνουν άνοδο, ενώ αρνητικές τιμές υποδηλώνουν πτωτική πορεία. Το σχήμα αυτό είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικό, γιατί οι τιμές που παρουσιάζονται είναι κανονικοποιημένες ως προς τον πληθυσμό, και η σύγκριση των τάσεων ανάμεσα στις επιμέρους περιοχές είναι άμεση.

Σχήμα 61. Συγκεντρωτική εικόνα του ρυθμού μεταβολής των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) των επιμέρους περιοχών

Με βάση το Σχήμα 61, αλλά και τη συνολικότερη πορεία των τελευταίων ημερών όπως αυτή αποτυπώνεται στο Σχήμα 58 (πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής Rt ανά περιοχή), οι περισσότερες περιοχές της χώρας συνεχίζουν να έχουν ανοδική τάση στις καμπύλες διασποράς, με πιο έντονη στη Ρόδο, το Ρέθυμνο, τα Χανιά, την Καστοριά και το Ηράκλειο ακολουθούμενες από άλλες επιμέρους περιφερειακές ενότητες, με σημαντικά μειωμένο ρυθμό ανόδου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στις περιοχές που εμφανίζουν την πιο έντονη ανοδική πορεία συνιστούμε κινητοποίηση κλιμακίων του ΕΟΔΥ για αυξημένους ελέγχους με rapid test και καλή ιχνηλάτηση επαφών των θετικών περιπτώσεων, εντατικοποίηση των ελέγχων σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν σήμερα και λήψη ή επιμήκυνση της ισχύος περιοριστικών της διασποράς μέτρων, ενώ συνιστάται εντατικοποίηση των αλληλουχίσεων των δειγμάτων που λαμβάνονται από τις περιοχές αυτές για ταχεία ανίχνευση πιθανής διασποράς της μεταλλαγής Ο (ιδιαίτερα στη Ρόδο, το Ρέθυμνο, τα Χανιά, την Καστοριά και το Ηράκλειο). Προσοχή χρειάζεται ξανά πέρα από την Αττική και στη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει σημαντική διασπορά και παρά την επιβράδυνση της ανοδικής πορείας, και βέβαια δημιουργεί έντονη ανησυχία ιδιαίτερα σε σχέση με την έντονη πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ σχετικά με τη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ για ασθενείς με COVID-19.

Με δεδομένα τα υπάρχοντα ανοίγματα οικονομικών δραστηριοτήτων, την παρουσία των μεταλλάξεων (και ιδίως της Β.1.1.529) και τις μετακινήσεις πληθυσμού είναι ακόμα πιο σημαντική η τήρηση των μέτρων, με κυριότερη την ορθή και μαζική εφαρμογή των self-test, με ταυτόχρονη αύξηση της ιχνηλασίας των επαφών των ανιχνευθέντων ως θετικοί και καραντίνα 14 ημερών για τους συμπολίτες μας που θα επιβεβαιωθεί ότι είναι θετικοί στην μόλυνση με SARS-CoV-2 ακόμη και αν είναι ασυμπτωματικοί. Η σημασία και η αποτελεσματικότητα του αυξημένου αριθμού test και του εμβολιασμού έχει ήδη φανεί από τον Απρίλιο και έπειτα. Με δεδομένη την εμφάνιση και γρήγορη ανάπτυξη της διασποράς της B.1.1.529 (Ο), ο πλήρης εμβολιασμός (με τρεις δόσεις για διατήρηση της ανοσίας) του συνολικού πληθυσμού είναι σε συνδυασμό με τη μαζική και συχνή χρήση self-test από όλους (εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους) οι δύο πιο αποτελεσματικές γραμμές άμυνας που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε ΑΜΕΣΑ αυτό το πολύ πιο μεταδοτικό στέλεχος του SARS-CoV-2.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις