Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Σκάνδαλο με μονοκλωνικά και χάπια της Pfizer: Φέρνουν σκευάσματα χωρίς καμία μελέτη για να πλουτήσει ο Α.Μπουρλά


 Πολλά έχουν ειπωθεί για τις σχέσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, και όπως φαίνεται όχι αδίκως. 

Εκτός από τα όσα έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες με τα εμβόλια, πλέον έχουμε και μια νέα εξέλιξη, καθώς η Ελλάδα, όπως σας αποκάλυψε το pronews.gr, δεν θα προμηθευτεί άλλα μονοκλωνικά αντισώματα. Τη θέση τους θα πάρουν τα αντιικά χάπια της Pfizer και της Merck.

Και προφανώς είναι κάτι θετικό που η Ελλάδα προμηθεύεται τα χάπια, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί δεν προμηθεύεται και τα μονοκλωνικά, ώστε να έχουν περισσότερα «όπλα» στη φαρέτρα τους οι γιατροί. 

Τα χάπια θα συνταγογραφούνται από τους γιατρούς και η λήψη τους θα γίνεται από τους ασθενείς στην οικία τους, ενώ δημοσιευμένη μελέτη αποτελεσματικότητας έχει μόνο το ένα, ενώ για το δεύτερο η φαρμακοβιομηχανία δεν έχει δημοσιεύσει ακόμα αντίστοιχη μελέτη.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης, είπε οι μελέτες που υπάρχουν για το ένα αντιικό χάπι (σ.σ. της Merck) «δείχνουν μια αποτελεσματικότητα που είναι μεταξύ 30 με 50% στην πρόληψη σοβαρών, ανεπιθύμητων εκβάσεων όπως είναι η νοσηλεία ή εισαγωγή στη ΜΕΘ και οι θάνατοι».

Για το έτερο αντιικό χάπι (σ.σ. της Pfizer), όπως ανέφερε, η αποτελεσματικότητα του «αγγίζει το 90%» ωστόσο η φαρμακοβιομηχανία που το παράγει δεν έχει δημοσιεύσει τη μελέτη παρά μόνο έχει εκδώσει ανακοίνωση.

«Δεν έχουμε δει μέχρι τώρα δημοσιευμένη μελέτη, αλλά μια ανακοίνωση της Pfizer για τα αποτελέσματα της μελέτης της χωρίς να υπάρχει έως τώρα δημοσίευση» τόνισε.

Ο κ. Λουκίδης είπε ότι για το φάρμακο της Pfizer που δεν έχει δημοσιεύσει μελέτη των αποτελεσμάτων, υπάρχουν και ορισμένα στοιχεία που αφορούν αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα.

«Άρα όταν θα θελήσει να το χορηγήσει ο γιατρός θα έχει περιορισμούς» παρατηρεί ο καθηγητής. Δηλαδή, όπως εξηγεί, θα υπάρχουν ασθενείς που είναι σε ομάδα υψηλού κινδύνου και οποίοι επειδή παίρνουν διαφορά φάρμακα δεν θα μπορεί να το συνταγογραφήσει λόγω κίνδυνου αλληλεπίδρασης αντιικών με τα φάρμακα που ήδη λαμβάνουν.

Τα νέα χάπια μπορούν να τα λάβουν όλοι οι ενήλικες «με εξαίρεση τις γυναίκες που είναι σε κύηση και τα παιδιά».

Τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα συγκεκριμένα σκευάσματα έχουν πάρει προσωρινή αδειοδότηση, ο ασθενής θα πρέπει να συναινεί με την υπογραφή του για τη λήψη τους.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις