Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

Στο ΕΣΥ μόνο εμβολιασμένοι υγειονομικοί – Το «άγνωστο» επεισόδιο Πλεύρη με μέλος της Επιτροπής


 Τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο Υγείας επιμένουν ότι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα τεθούν εκτός ΕΣΥ και αυτό γιατί η επικρατούσα σκέψη είναι η μονιμοποίηση του μέτρου υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους υγειονομικούς.

Έτσι, την άμεση αντικατάσταση των υγειονομικών που θα παραμείνουν ανεμβολίαστοι και μετά την 31η Μαρτίου 2022 επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, εδώ και λίγες ημέρες τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών -στο ανώτατο επίπεδο- προετοιμάζουν τη λύση, η οποία θα δώσει άμεση ανάσα στο σύστημα από την επομένη κιόλας της εκπνοής της σχετικής προθεσμίας.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι το σενάριο που προκρίνεται είναι η άμεση προκήρυξη των θέσεων όσων υγειονομικών θα τεθούν εκτός συστήματος Υγείας.

Το υπουργείο Υγείας έλαβε τη διαβεβαίωση από το Εσωτερικών ότι η σχετική προκήρυξη μπορεί να εκδοθεί άμεσα και -με βάση τον κανόνα μία πρόσληψη για μία αποχώρηση- τα κενά των ανεμβολίαστων υγειονομικών να καλυφθούν πλήρως και το συντομότερο δυνατόν.

Στο ίδιο πλαίσιο, προκειμένου να υπάρξουν τα λιγότερα δυνατά κενά, το υπουργείο Εσωτερικών πρότεινε και τη μετατροπή των συμβάσεων του προσωπικού που έχει προσληφθεί εκτάκτως με τρίμηνες συμβάσεις σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας οκτώ μηνών.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του υπουργείου Υγείας να μην οπισθοχωρήσει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι δεδομένη. Η επέλαση της παραλλαγής «Όμικρον» δείχνει ότι, ακόμα και αν η νόσος μετατραπεί σε ενδημική, έχει έρθει για να μείνει, με συνέπεια τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, αρχής γενομένης από το εσωτερικό των νοσοκομείων.

Τα σενάρια που μελετώνται όσον αφορά τη μονιμοποίηση του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών είναι δύο. Είτε να καταστεί ο εμβολιασμός προαπαιτούμενο διορισμού, συμπαρασύροντας έτσι και όσους ήδη βρίσκονται εντός συστήματος Υγείας, είτε να μετατραπεί ο μη εμβολιασμός σε πειθαρχικό παράπτωμα, το οποίο θα επισύρει ποινή απόλυσης από το Δημόσιο.

απειλές

Ενισχυτικά προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί και το γεγονός ότι από τους περίπου 6.000 υγειονομικούς που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας λόγω μη εμβολιασμού, ελάχιστοι προχώρησαν σε άρση της αναστολής τους με εμβολιασμό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο Υγείας, η αναστολή εργασίας έχει αρθεί για περίπου 1.500 εργαζομένους, ωστόσο η συντριπτική πλειονότητα αφορά άρσεις εργαζομένων που νόσησαν και επέστρεψαν με πιστοποιητικό νόσησης και όχι επειδή εμβολιάστηκαν.

Σύμφωνα με την τροπολογία που έχει ήδη ψηφιστεί, την 31η Μαρτίου το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού θα πρέπει να επανεξεταστεί, όλα, ωστό σο, δείχνουν ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν νωρίτερα, ώστε από την 1η Απριλίου να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την αντικατάσταση των υγειονομικών που θα παραμείνουν ανεμβολίαστοι.

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών σημείωναν, μάλιστα, με νόημα ότι ήδη βρίσκεται σε επεξεργασία η προκήρυξη για την πρόσληψη 4.000 μόνιμων νοσηλευτών, στην οποία θα μπορούσε να προστεθεί και ο ανάλογος αριθμός εκείνων που θα αντικαταστήσουν όσους τεθούν εκτός συστήματος, ώστε η διαδικασία να περατωθεί το συντομότερο δυνατόν.

Αποχώρησε ο Πλεύρης από τη συνεδρίαση

Η επέλαση της «Όμικρον» δοκιμάζει τα νεύρα πολλών και σίγουρα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, αλλά και της επιτροπής των ειδικών.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ένα μικρής έκτασης επεισόδιο που διαδραματίστηκε στη συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών την περασμένη Τετάρτη ανάμεσα σε μέλος της επιτροπής και τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Όλα συνέβησαν όταν μέλος της επιτροπής απευθύνθηκε στον υπουργό Υγείας, ο οποίος παρακολουθούσε τη συνεδρίαση, ερωτώντας τον αν έχει αντιληφθεί την πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας.

Ο κ. Πλεύρης, θεωρώντας ότι η ερώτηση υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα, απάντησε με έντονο τρόπο, παρουσιάζοντας σε real time την κατάσταση στα νοσοκομεία όλης της χώρας και λέγοντας ότι ο ρόλος της επιτροπής είναι να εισηγείται προς την κυβέρνηση, η οποία λαμβάνει τις αποφάσεις.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

ΕΣΥ

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις