Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Τι αναφέρει η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – Ποια κόμματα τάσσονται υπέρ

ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ "Η ΒΟΥΛΗ" 
ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 301 ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΝΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ... ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΤΣΕΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ!


 Για έναν πρωθυπουργό και μία κυβέρνηση που «αποδεικνύονται αναποτελεσματικοί και επικίνδυνοι για τη χώρα» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε στον πρόεδρο της Βουλής υπογεγραμμένη από τους βουλευτές του κόμματος.

Ειδικότερα, στην πρόταση μομφής που δημοσίευσε η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρεται στις απώλειες από τον κορωνοϊό, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει λάβει «τα αναγκαία μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ», καθώς επίσης και στο «ανεξέλεγκτο κύμα ακρίβειας» που έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν οι πολίτες «μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους».

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επικαλείται και τις συνθήκες που επικράτησαν μετά την πρόσφατη κακοκαιρία, υποστηρίζοντας ότι «τις τελευταίες μέρες η κοινωνία βίωσε τη διάλυση του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη».

Αναλυτικά η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Μέσα σε μια συγκυρία διαδοχικών κρίσεων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αποδεικνύονται αναποτελεσματικοί και επικίνδυνοι για τη χώρα.

22.970 άνθρωποι έχουν χαθεί από τον κορωνοϊό, η χώρα καταλαμβάνει περίοπτα αρνητική θέση στους πίνακες της πανδημίας και η κυβέρνηση επιλέγει να μην λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ και των γιατρών και των νοσηλευτών που δίνουν καθημερινά τη μάχη χωρίς την αναγκαία στήριξη. Αντίθετα, κηρύσσουν για ακόμη μια φορά το τέλος της πανδημίας και αντιμετωπίζουν το θάνατο ως φυσικό επακόλουθο.

Την ίδια στιγμή, οι πολίτες χάνουν μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους, λόγω του ανεξέλεγκτου κύματος ακρίβειας στην ενέργεια και στα βασικά αγαθά. Η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανη να λάβει οποιοδήποτε επαρκές μέτρο στήριξης της κοινωνίας και επιλέγει να διαχειριστεί την κρίση με το επικοινωνιακό σύνθημα ότι πρόκειται για παροδικό και παγκόσμιο φυσικό φαινόμενο.

Δυστυχώς για τη χώρα, τις τελευταίες μέρες η κοινωνία βίωσε τη διάλυση του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη. Η Αττική παραδόθηκε στην κακοκαιρία, οδηγοί εγκλωβίστηκαν για ώρες, χιλιάδες νοικοκυριά παρέμειναν χωρίς ηλεκτρισμό, νοσοκομεία χωρίς τροφοδοσία και από την εικόνα χάους εξαφανίστηκαν για μέρες ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να διαχειριστεί την αναποτελεσματικότητά της και την αδιέξοδη πολιτική της με βοναπαρτικά διαγγέλματα, απρόσφορα μέτρα και αποποίηση της ευθύνης, καταφέρει πλήγμα στην εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος. Αυτός ο απαραίτητος όρος της κοινωνικής συνοχής, η εμπιστοσύνη, πλήττεται με σφοδρότητα και από την έπαρση και τον καθεστωτισμό του πρωθυπουργού και των υπουργών του που μάλιστα φέρονται να συνδιαλέγονται με οποιονδήποτε εξυπηρετεί συμφέροντα και σκοπιμότητες, καταδεικνύοντας έτσι τον τρόπο που οι ίδιοι αντιλαμβάνονται την άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας.

 Η πρωτοφανής αυτή νοοτροπία διακυβέρνησης άνευ όρων και ορίων, ο εκφυλισμός του κράτους κανόνων σε διακυβέρνηση ανεπαρκών και ιδιοτελών αποφάσεων, που δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες της κοινωνίας, είναι στρατηγικές επιλογές αυτής της Κυβέρνησης, η οποία δεν χαίρει της εμπιστοσύνης των πολιτών.

Για τους λόγους αυτούς υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης».

Το παρασκήνιο της κατάθεσης της πρότασης μομφής

Λίγο πριν ξεκινήσει η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας στην αίθουσα της Γερουσίας ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες να συναντηθεί με το προεδρείο της ΚΟ.

Εκεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι έχει έρθει η ώρα για να προχωρήσουν σε πρόταση μομφής.

Με την αποψη Τσίπρα συμφώνησαν ομόφωνα όλα τα μέλη του προεδρείου –η Όλγα Γεροβασίλη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Έτσι, παίρνοντας εκτάκτως τον λόγο στη Βουλή το πρωί της Πέμπτης, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της κακοκαιρίας “Ελπίδα” και το γεγονός πως ακόμη και σήμερα πολίτες μένουν χωρίς ρεύμα, για τη διαχείριση της πανδημίας με τον αριθμό των νεκρών να είναι πάνω από τους 100 καθημερινά τις τελευταίες μέρες αλλά και για την ακρίβεια για την οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν κάνει τίποτα.

Πώς αντιδρούν στην πρόταση μομφής τα υπόλοιπα κόμματα

«Το ΚΚΕ καταψηφίζει την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως είχε κάνει και με όλες τις προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις, καταψηφίζοντας στο “πρόσωπό” τους την πολιτική που θυσιάζει τη ζωή, την υγεία, το εισόδημα, τα εργασιακά δικαιώματα, συνολικά τις εργατικές – λαϊκές ανάγκες, για να διασφαλίσει τα κέρδη των λίγων, τις επιλογές του σημερινού σάπιου κράτους και συστήματος» αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος «για την πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης της ΝΔ».

Στο Κίνημα Αλλαγής ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος δίνει συνέντευξη απόψε στο Open συγκάλεσε σύσκεψη με συνεργάτες του προκειμένου να χαράξουν την γραμμή που θα ακολουθήσουν.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το ΚΙΝΑΛ θα υπερψηφίσει την πρόταση, όπως είχε κάνει άλλωστε και με την προηγούμενη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να τοποθετηθεί επ’ αυτού (πριν τους άλλους αρχηγούς) απόψε στις 19:15.

Από την πλευρά του ΜέΡΑ 25 ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε: «Εμείς θα είμαστε στη Βουλή, από αύριο μέχρι την Κυριακή, θα καταθέσουμε βεβαίως την ψήφο μομφής απέναντι στην Μητσοτάκης ΑΕ, αλλά η ψήφος της μομφής μας θα απευθύνεται τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στα άλλα μνημονιακά κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που έχτισαν αυτόν τον κυκεώνα, αυτό το τεράστιο ψέμα δήθεν μίας κανονικότητας, επιστροφής στην ελευθερία από την τρόικα έξω από τα μνημόνια».

«Στις 18 Δεκεμβρίου 2021, από το βήμα της βουλής είχα ζητήσει προσωπικά την παραίτηση της κυβέρνησης και την άμεση προσφυγή στις κάλπες για να λυτρωθεί η πατρίδα μας από τα δεινά που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ με τα ολέθρια λάθη της. Καλώντας μάλιστα τον κ. Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής διότι η Ελληνική Λύση δεν διέθετε τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών για να το πράξει» δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

«Εξυπακούεται λοιπόν ότι θα υπερψηφίσουμε την πρόταση μομφής, όχι για να επαναφέρουμε τον καταστροφικό ΣυΡιζΑ στην κυβέρνηση, αλλά για να ζητήσουμε από τον ελληνικό λαό να μας δώσει μία τετραετία» κατέληξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Οικονόμου: «Κίνηση εντυπωσιασμού η πρόταση μομφής

«Ο κ. Τσίπρας βλέποντας την πολιτική του απήχηση να φθίνει και το πολιτικό μέλλον του χώρου του να είναι αμφίβολο, επιχειρεί μία κίνηση εντυπωσιασμού» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και συμπλήρωσε:

«Στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που προβλέπεται θα φανεί ανάγλυφα, τι εκφράζει και τι υπηρετεί ο καθένας.

Θα είναι μίας πρώτής τάξεως ευκαιρία για μία συζήτηση εφ΄ όλης τη ύλης, μια συζήτηση που οι πολίτες θα έχουν άλλη μία ευκαιρία, να ακούσουν για την οικονομία, για τη θωράκιση της χώρας, για την υγεία, για το Κράτος Δικαίου, για το ψηφιακό μετασχηματισμό, για την ασφάλεια, για τη διαχείριση κρίσεων και για πολλά ακόμα».

Ηλιόπουλος: Η υποτίμηση της νοημοσύνης του κόσμου φάνηκε όταν ο κ. Οικονόμου έφτασε στο σημείο να αμφισβητεί αν η Κατεχάκη βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια

«Η κυβέρνηση νομίζει ότι μπορεί να συνεχίζει να κοροϊδεύει ακόμα και σήμερα τους ταλαιπωρημένους πολίτες από τη χιονόπτωση και τα νοικοκυριά που έμειναν χωρίς ρεύμα επί ένα τριήμερο, όπως πιστεύει ότι κάνει με τις χιλιάδες οικογένειες που χάνουν καθημερινά τα αγαπημένα τους πρόσωπα λόγω των εγκληματικών επιλογών του κ. Μητσοτάκη», υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο.  

«Η υποτίμηση της νοημοσύνης του κόσμου φάνηκε όταν ο κ. Οικονόμου έφτασε στο σημείο να αμφισβητεί αν η Κατεχάκη βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια και έφτασε να κατηγορεί τους μετεωρολόγους για το κυβερνητικό φιάσκο», σημειώνει χαρακτηριστικά και συνεχίζει:  

«Καταλαβαίνουμε ότι χαλάσαμε ένα ακόμα τριήμερο του κ. Μητσοτάκη, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να έχει τόσα νεύρα καίγοντας τον κυβερνητικό του εκπρόσωπο. Είμαστε σίγουροι ότι θα βρει ευκαιρία να γιορτάσει τον έναν χρόνο από τη συμμετοχή του στο κορωνοπάρτι της Ικαρίας κάποια από τις επόμενες ημέρες».   

 Ο Ν. Ηλιόπουλος κλείνει με υστερόγραφο, δηλώνοντας: «Κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας είναι αυτονόητο ότι θα περιμένουμε απαντήσεις από τον κ. Γεραπετρίτη για τις εξαρτήσεις του ιδίου, αλλά και του πρωθυπουργού του με τον υπόδικο Φουρθιώτη».


Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις