Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Απειλούνται οι 900 μονάδες στο Χρηματιστήριο


 Μιχαήλ Γελαντάλις

m.gelantalis@euro2day.gr

Ισχυρές αναταράξεις στα χρηματιστήρια, εν μέσω ανάλογων καταστάσεων σε όλες τις αγορές. Αλμα στις τιμές της

ενέργειας, "βουτιά" στις τιμές των μετοχών.

Από Φρανκφούρτη, Λονδίνο μέχρι την Αθήνα η ίδια εικόνα με το ταμπλό σε βαθύ κόκκινο. Ισχυρότερες οι πιέσεις απ' ότι την Δευτέρα- στο πρώτο ισχυρό ωστικό κύμα απόρροια των ενεργειών της
Μόσχας, πιέζοντας σε όρια αντοχών όσους βραχυπρόθεσμους είχαν λάβει θέσεις από την συνεδρίαση της 21/3 μέχρι και την χθεσινή.

Χαμηλότερα και των 14.000 μονάδων ο DAX στο πρώτο εκρηκτικό 10λεπτο, στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης την ώρα που οι τιμές ενέργειας στην γερμανική αγορά εκτινάσσονταν έως 34% υψηλότερα.
Κλίμα, που από την προσυνεδρίαση ήταν πρόδηλο στις πρώτες εντολές που περνούσαν στο σύστημα οι χρηματιστές.

Προετοιμασμένοι, στο μέτρο του δυνατού καθώς αρκετοί είχαν συνεκτιμήσει το ενδεχόμενο ενός "δεύτερου βήματος" από τον Ρώσο πρόεδρο άμεσα.

Η ενεργοποίηση μηχανισμών ελέγχου κωδικών μόχλευσης, ενέργεια αυτονόητη, συνέβαλε σε μία κατ' αρχήν προσπάθεια διαχείρισης του πρώτου κύματος πωλήσεων.

Οπως ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο, οι χρονισμοί του Αυτόματου Μηχανισμού Ελέγχου Μεταβλητότητας (ΑΜΕΜ) μεταβάλλονται άμεσα ως εξής:

  • Φάση Συγκέντρωσης Εντολών λόγω ΑΜΕΜ: 10 λεπτά (από 2 λεπτά)
  • Φάση Επέκτασης Συγκέντρωσης Εντολών λόγω ΑΜΕΜ: 5 λεπτά (από 1 λεπτό)

Με το "άνοιγμα" της συνεδρίασης, για τον ΓΔ οι εντολές ξεκίνησαν από τις 940 για να "βουτήξουν έως τις 911,20 μονάδες.

Στο σύνολο των μετοχών ενός χαρτοφυλακίου οι εντολές, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη διόρθωση τραπεζικών, blue chips και επιλεγμένων mid caps.

Στα 16 εκατ. η αξία των συναλλαγών, στα πρώτα 30' ενδεικτική ενός μίνι ξεπουλήματος, με τα τραπεζικά χαρτιά να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες. Οπως και στην συνεδρίαση της Δευτέρας οι πρώτες μετοχές, που βρέθηκαν στο στόχαστρο των πωλητών ήταν των Eurobank, ETE, Alpha BankΑΛΦΑ -8,52% και Πειραιώς. Δεδομένης της υπεραπόδοσης τους, το προηγούμενο διάστημα συνεκτιμώντας το "κλείσιμο" μηνός/2μηνου την Δευτέρα 928/2) ο κλάδος ήταν ο πρώτος, που πιέστηκε.

Ενδεικτικό, ότι με τον ΔΤΡ να διορθώνει 4,89% στις 688 μονάδες (στις 11.05') η συνολική απόδοση του ήταν στο 20,03% από την αρχή του έτους και στο 10,21% σε διάστημα μηνός. Αναπόφευκτο (και φυσιολογικό) το "κλείδωμα" μέρους βραχυμεσοπρόθεσμων θέσεων.

Συγκριτικά ηπιότερη η πίεση για την πλειονότητα των blue chips, λ.χ. η μετοχή του ΟΤΕ υποχωρούσε 2,09% στα 17,80 ευρώ όταν στην Αlpha Bank οι πωλήσεις έφθαναν 4,81% χαμηλότερα στα 1,285 ευρώ.

Ανάλογες περιπτώσεις για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (9), ΕΛΠΕ (6,92), ΕΥΔΑΠ (7,22), Quest (18,48) κ.α. με απώλειες μικρότερες της αγοράς και του FTSE25.

Σε Αlpha Bank, Jumbo, Εθνική, Mytilineos, Πειραιώς, Eurobank, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ και Motor Oil οι πρώτες 10 με βάση την συναλλακτική δραστηριότητα/τζίρο.

Στα 20 εκατ. η αξία συναλλαγών, στις 11.10' με αμείωτο τον ταχύ ρυθμό εντολών.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις