Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Οι Ρώσοι «βομβαρδίζουν» την Ευρώπη με φυσικό αέριο!

 Φρένο στις τιμές φυσικού αερίου, μετά το ράλι του προηγούμενου διαστήματος. Οι αμερικανικές κυρώσεις παρακάμπτουν τον τομέα ενέργειας. Οι ρωσικές εξαγωγές εκτινάχθηκαν κατά 38%, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς υποχώρησαν έως 28%.

Αυξήθηκαν οι ρωσικές ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, βάζοντας φρένο στο ράλι των τιμών, καθώς  οι αμερικανικές κυρώσεις προς τη Μόσχα εξαίρεσαν τον ενεργειακό τομέα.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας εκτινάχθηκαν σχεδόν κατά 38% την Πέμπτη, αγγίζοντας τα κανονικά επίπεδα, ενώ αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 24% σήμερα Παρασκευή, σύμφωνα με στοιχεία του φορέα εκμετάλλευσης δικτύου της Ουκρανίας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς υποχώρησαν έως και 28%, μετά από τέσσερις συνεχόμενες ημέρες κερδών. Την Πέμπτη, οι τιμές σκαρφάλωσαν κατά 51%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2005, εν μέσω αβεβαιότητας για το πώς θα επηρεάσει τις ροές η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, καλύπτοντας περισσότερο από το ένα τρίτο των αναγκών της περιοχής, ενώ περίπου το ένα τρίτο αυτών των αποστολών διέρχονται μέσω Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι εταιρείες κοινής ωφέλειας προχωρούν σε παραγγελίες, στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβάσεων με την Gazprom PJSC, καθώς οι συμφωνίες τιμολογούνται με τρόπο που οι ρωσικές εισαγωγές είναι πλέον φθηνότερες σε σύγκριση με την προμήθεια αερίου στην αγορά spot. Η εξέλιξη έρχεται ύστερα από μήνες περιορισμένων ρωσικών εξαγωγών.

«Τα μηνιαία προθεσμιακά συμβόλαια της Gazprom ήταν "άχρηστα" όλο τον χρόνο, διατηρώντας τις εξαγωγές χαμηλά», ανέφεραν αναλυτές της BCS Global Markets. «Αυτό άλλαξε την Πέμπτη, καθώς οι τιμές εκτινάχθηκαν και η ζήτηση για ρωσικό φυσικό αέριο αυξήθηκε απότομα. Θα μπορούσε κάλλιστα να αυξηθεί περαιτέρω τις επόμενες ημέρες».

Η Gazprom επανέλαβε ότι η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας εκτελείται κανονικά και αυξάνεται σύμφωνα με τα αιτήματα των πελατών. Ταυτόχρονα, ένας βασικός αγωγός προς τη Γερμανία μέσω Πολωνίας δεν μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Εκτός από τα οικονομικά στοιχεία, πίσω από τις υψηλότερες ευρωπαϊκές αγορές ρωσικού φυσικού αερίου, «μπορεί να υπάρχει και μια στρατηγική συνιστώσα, καθώς οι αγοραστές επιδιώκουν να αγοράσουν τώρα, δεδομένης της πιθανότητας διακοπής των ροών ή περαιτέρω αυξήσεων τιμών», δήλωσε ο Stefan Ulrich, αναλυτής στο Bloomberg NEF.

«Πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος περικοπής των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου κάτω από τη συμβατική της δέσμευση είναι περιορισμένος, εκτός εάν υπάρξει περαιτέρω υλική κλιμάκωση της κρίσης», ανέφεραν σε έκθεσή τους αναλυτές της JPMorgan Chase & Co.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις