Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

Γ. Κύρτσος: Τα πράγματα δεν πάνε καλά και θα γίνουν χειρότερα!


 Φίλιππος Πανταζής

Δριμεία επίθεση προσωπικά στον Πρωθυπουργό εξαπολύει ο -ανεξάρτητος πλέον- Ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, μέσω συνέντευξής του στο Euro2day.gr. Λίγες ώρες μετά τη

διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία, κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «συνδυάζει την αδιαφορία με την άγνοια κινδύνου» στο θέμα της πανδημίας, ότι «δυσφημίζει διεθνώς τη χώρα» και ότι προσπαθεί να του χρεώσει «τον διασυρμό που φέρει την υπογραφή του» όσον αφορά την υπόθεση Novartis.

Για την οικονομία υποστηρίζει ότι «νοικοκυριά και οικονομία έχουν μπει σε φάση ενεργειακού στραγγαλισμού, χωρίς να ξέρει η κυβέρνηση τι ακριβώς θα κάνει». Στην ερώτηση γιατί δεν αποχώρησε ο ίδιος νωρίτερα αφού τα έβλεπε όλα λάθος, ο κ. Κύρτσος απαντά ότι «δεν είμαι από αυτούς που εγκαταλείπουν την προσπάθεια ούτε ήθελα να προσφέρω άλλοθι αποχώρησής μου στην ηγεσία».

Για το πολιτικό μέλλον σε συνάρτηση και με τη σχέση του με τον Νίκο Ανδρουλάκη, κάνει λόγο για «προσωπική φιλία και αμοιβαίο σεβασμό, χωρίς πολιτική διάσταση», ενώ σημειώνει πως «η επόμενη μέρα θα είναι ίδια με την προηγούμενη», χωρίς πάντως να «ανοίγει τα χαρτιά του» γι’ αυτήν.

«Προσπαθούν να μου αποδώσουν κάθε είδους προθέσεις που δεν έχω. Νομίζουν ότι με την παραπολιτική μπορεί να δραπετεύσουν από την πολιτική», καταλήγει.

Είναι σαφές ότι η κριτική σας προς την Κυβέρνηση ήταν το τελευταίο διάστημα πολύ σκληρή και συνεχής. Γιατί επιλέξατε αυτή την τακτική;

Η κριτική μου στην κυβέρνηση ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020 με αφορμή την κακή κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και κλιμακώθηκε σιγά σιγά με πανδημία, οικονομία, ενεργειακό, Novartis και διώξεις. Στην αρχή διαπίστωσα κάποια προβλήματα στην κυβερνητική πολιτική. Στη συνέχεια κατέληξα στο συμπέρασμα ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά και θα πάνε, για διάφορους λόγους, χειρότερα. Θεώρησα καθήκον μου να προειδοποιήσω για τις συνέπειες σοβαρών λαθών και παραλείψεων.

Πριν δημοσιοποιήσετε τις διαφωνίες σας, τις είχατε θέσει στο κόμμα ή στο Μέγαρο Μαξίμου;

Την κριτική μου την ανέπτυξα δημόσια, απευθυνόμενος στο ευρύ κοινό αλλά και την κοινοβουλευτική ομάδα με ήπιο τρόπο, στην μόνιμη Επιτροπή της Βουλής για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, αλλά και με επιστολές στο Μαξίμου και σε επικοινωνία με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Να ξέρετε ότι το κόμμα, όπως αποδείχθηκε και από τον τρόπο διαγραφής μου – χωρίς συζήτηση, χωρίς συνεδρίαση κάποιου πειθαρχικού και με εντολή Μητσοτάκη που προσποιείται τον ανήξερο – είναι πολιτικά αδρανοποιημένο. Όσο για το Μαξίμου είναι ο Μητσοτάκης και μία κλειστή ομάδα έμπιστών του.

Για την πανδημία, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «είμαστε σε καλό δρόμο αλλά δεν έχουμε τελειώσει ακόμη». Εσείς εγκαλείτε την Κυβέρνηση για «λάθη και παραλείψεις που κόστισαν χιλιάδες νεκρούς». Που το στηρίζετε;

Το πρώτο εξάμηνο της πανδημίας, ο Μητσοτάκης ακολουθούσε σοβαρή πολιτική στο θέμα της πανδημίας και τον επαινούσα δημόσια. Στη συνέχεια η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει και φτάσαμε τους 25.000 θανάτους. Τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα είναι μεταξύ των τριών-τεσσάρων χωρών με τις χειρότερες επιδόσεις (θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους) στην ΕΕ των 27. Με 70, 80 και 90 θανάτους την ημέρα ο Μητσοτάκης προσποιείται ότι πηγαίνουμε καλά και γεμίζει γήπεδα και νυχτερινά κέντρα. Συνδυάζει την αδιαφορία με την άγνοια κινδύνου.

Αναφέρεστε σε «λάθη οικονομικής πολιτικής που φτωχοποίησαν κόσμο και οδηγούν σε νέες περιπέτειες». Ποια, κατά τη γνώμη σας, θα έπρεπε να είναι η διαχείριση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης; Πιστεύετε ότι γίνονται και υπερβολικές παροχές;

Στην ενέργεια δεν έπρεπε να κάνουμε γρήγορα την απολιγνιτοποίηση ούτε να φτάσουμε στην υπερβολική εξάρτηση από το φυσικό αέριο που απογειώθηκε. Έπρεπε να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας που λειτουργεί κερδοσκοπικά και τιμωρεί τα νοικοκυριά και τις παραγωγικές μονάδες. Έπρεπε επίσης να εξυγιάνουμε τον τρόπο χρέωσης της ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές. Έχουμε φτάσει στο σημείο να χρεώνουν στους ανυποψίαστους καταναλωτές μέχρι και τη μαζική ρευματοκλοπή. Νοικοκυριά και οικονομία έχουν μπει σε φάση ενεργειακού στραγγαλισμού χωρίς να ξέρει η κυβέρνηση τι ακριβώς θα κάνει. Από τον Αύγουστο προειδοποιώ για το ενεργειακό και τις πληθωριστικές πιέσεις. Τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση παρουσίασε τον προϋπολογισμό του 2022 με πρόβλεψη ετήσιου πληθωρισμού 0,8%. Σήμερα βρισκόμαστε σε πληθωρισμό 6,2% με ανοδική τάση και ο κόσμος όπως και η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο. Τα μακροοικονομικά στοιχεία βαράνε καμπανάκια κινδύνου. Μπήκαμε στην κρίση του 2009 με χρέος 125% του ΑΕΠ και είμαστε σήμερα στο 200% του ΑΕΠ. Το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι 9 – 10% του ΑΕΠ για το 2020 και το 2021. Το ασφαλιστικό έλλειμμα αυξάνεται, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε 33% το 2021 και έχουμε ξανά δίδυμα ελλείμματα. Τα επιτόκια στο δεκαετές ομόλογο του ελληνικού Δημοσίου τραβάνε την ανηφόρα μαζί με τα spread και όλα αρχίζουν να μοιάζουν με ένα προγραμματισμένο ατύχημα.

Κάνετε λόγο για «κουκούλωμα του σκανδάλου Novartis» και διώξεις με τις οποίες διαφωνείτε. Η Νέα Δημοκρατία, στην ανακοίνωση της διαγραφής σας, σας κατηγορεί πως δυσφημίζετε διεθνώς τη χώρα. Ποιο το σχόλιό σας;

Ο Μητσοτάκης προσωπικά δυσφημίζει διεθνώς τη χώρα. Κουκούλωσε το σκάνδαλο της Novartis εφόσον το δημόσιο δεν στράφηκε κατά της ελβετικής πολυεθνικής για να διεκδικήσει αποζημιώσεις. Φτάσαμε στο έσχατο σημείο εθνικού ξεπεσμού να πληρώνει η Novartis πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμύριων δολαρίων στις ΗΠΑ για όσα έκανε στην Ελλάδα και ο Μητσοτάκης να μην πατάει το κουμπί για να στραφεί το Δημόσιο κατά της εταιρείας διεκδικώντας τα λεφτά μας πίσω. Όσο για τις διώξεις δημοσιογράφων και δικαστικής λειτουργού στιγματίζουν Μητσοτάκη, κυβέρνηση και δυστυχώς τη χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κατά συνέπεια ο Μητσοτάκης προσπαθεί να μου χρεώσει τον διασυρμό που φέρει την υπογραφή του. Η μέθοδός του δείχνει και το επίπεδό του.

Αφού τα βλέπατε όλα λάθος, γιατί παραμείνατε έως τώρα ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και δεν αποχωρήσατε μόνος σας αντί να σας διαγράψουν;

Η άποψη που έχω για την πολιτική είναι να παρεμβαίνω για το καλύτερο, θεωρώντας ότι μπορώ να επηρεάσω τις καταστάσεις. Άλλωστε με τίμησαν 200.000 ψηφοφόροι με τον σταυρό προτίμησής τους ζητώντας μου προφανώς, να προστατεύσω τη δημόσια υγεία, να βελτιώσω την οικονομική και κοινωνική κατάστασή τους και να προωθήσω τη διαφάνεια και την εξυγίανση. Δεν είμαι από αυτούς που εγκαταλείπουν την προσπάθεια, ούτε ήθελα να προσφέρω άλλοθι αποχώρησής μου στην ηγεσία.

Ποιο το πολιτικό μέλλον του Γιώργου Κύρτσου; Υπάρχει ή αίσθηση πιθανής συνεργασίας σας με το ΚΙΝΑΛ.

Η επόμενη μέρα θα είναι ίδια με την προηγούμενη. Σκληρή, αλλά υπεύθυνη κριτική στην κυβέρνηση για τα σοβαρά λάθη και τις παραλείψεις της. Προτάσεις για να αποτρέψουμε το διαφαινόμενο αδιέξοδο και σοβαρή δουλειά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για εθνικά και ευρωπαϊκά θέματα. Ούτως ή άλλως ο κ. Μητσοτάκης με είχε εξαφανίσει πολιτικά και οργανωτικά στο εσωτερικό της ΝΔ. Με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ. Ανδρουλάκη με συνδέει στενή προσωπική φιλία που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πολύ πριν αναδειχθεί στην ηγεσία. Πρόκειται για προσωπική φιλία και αμοιβαίο σεβασμό, χωρίς πολιτική διάσταση. Η πορεία μου προς το τέλος της θητείας μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το καλοκαίρι του 2024, θα είναι όπως την ξέρετε. Το Μαξίμου με εντάσσει κάθε μέρα σε διαφορετικό κόμμα σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Αντί να ασχοληθούν με τα σοβαρά επιχειρήματα που προβάλλω, προσπαθούν να μου αποδώσουν κάθε είδους προθέσεις που δεν έχω. Νομίζουν ότι με την παραπολιτική μπορεί να δραπετεύσουν από την πολιτική.

Φίλιππος Πανταζής

f.pantazis@euro2day.gr

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις