Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Το μυστικό ραντεβού Μητσοτάκη-Ιερώνυμου


 Γιάννης Μπασκάκης

Στη «Δεξιά του Κυρίου» έσπευσε για προεκλογική βοήθεια ο πρωθυπουργός ● Τις πάγιες διεκδικήσεις της για μονιμοποιήσεις

κληρικών και για αξιοποίηση της περιουσίας της επαναφέρει στο τραπέζι η Εκκλησία.

Kρυφή συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, πριν από περίπου 10 ημέρες στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών στην Πλάκα.

Αλλά για ποιο λόγο ένα τέτοιο ραντεβού να γίνει μυστικά; Επειδή, όπως όλα δείχνουν, εντάσσεται στις υπόγειες προετοιμασίες για τις επικείμενες κάλπες του πρωθυπουργού, ο οποίος, βλέποντας την κυβερνητική φθορά και προδίδοντας το άγχος του για τις εκλογές, έσπευσε να ζητήσει προεκλογική χείρα βοηθείας από την Εκκλησία. Η τελευταία όμως δεν φαίνεται διατεθειμένη να τη δώσει αν δεν δει να ικανοποιούνται κάποια από τα πάγια αιτήματά της που άπτονται των σχέσεων Εκκλησίας - Πολιτείας και τα οποία θεωρεί εκκρεμή και τα διεκδικεί.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η συνάντηση έγινε βράδυ και τελείωσε γύρω στα μεσάνυχτα, ενώ τον κ. Μητσοτάκη φέρεται πως συνόδευε ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης. Στόχος του Κυρ. Μητσοτάκη ήταν να βρει βοήθεια από τη «Δεξιά του Κυρίου» εν όψει των επικείμενων εκλογών, χωρίς να διευκρινίζει το πότε αυτές θα γίνουν. Οσο για τον κ. Ιερώνυμο, ήταν μια ευκαιρία να επαναφέρει στο τραπέζι γνωστά αιτήματα της Εκκλησίας, μετά το τελευταίο φιάσκο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου τον περασμένο Δεκέμβριο.

Και ποια είναι αυτά τα αιτήματα που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, επανέφερε; Κατά πρώτον, το γνωστό ζήτημα της μονιμοποίησης των τεσσάρων χιλιάδων ιερέων, μέσω της αύξησης των οργανικών θέσεων από τις 6 χιλιάδες στις 10 χιλιάδες. Κάτι στο οποίο φαίνεται ότι είχαν συμφωνήσει οι κ. Μητσοτάκης και Ιερώνυμος στην προπαρασκευαστική τους συνάντηση στο μέγαρο Μαξίμου, η οποία είχε προηγηθεί της επίσκεψης του πρώτου στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, αλλά η συμφωνία αυτή ναυάγησε σε εκείνη τη φάση λόγω των σφοδρών αντιδράσεων. Για το θέμα αυτό, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να είπε στον Αρχιεπίσκοπο, κατά τη μυστική τους συνάντηση στην Πλάκα, ότι θα το λύσει μετά τις εκλογές, αλλά ο κ. Ιερώνυμος εμφανίζεται να επιθυμεί να ολοκληρωθεί πιο άμεσα.

Και το δεύτερο που επαναφέρει στο τραπέζι η Εκκλησία, είναι το ζήτημα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, με τις ίδιες πληροφορίες να λένε ότι ιδιαιτέρως την «καίει» το θέμα ακινήτων στο Σχιστό και στη Βουλιαγμένη. Εξάλλου και αυτό το ζήτημα ήταν ανάμεσα στις σαφείς αιχμές που είχε αφήσει προς την κυβέρνηση ο κ. Ιερώνυμος στην τοποθέτησή του απέναντι στον πρωθυπουργό στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 13ης Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, είχε πει ότι «αναθεωρήσαμε τους Κανονισμούς που αφορούν στη διαχείριση και αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας ώστε να προβούμε σε αξιοποίηση και απεμπλοκή από νομικές και άλλες δυσκολίες όσων εκτάσεων μας έχουν απομείνει», σημειώνοντας με νόημα ότι «αναμένουμε όμως και την πάντοτε απαραίτητη συναντίληψη και αρωγή της Πολιτείας για την ωρίμανση, ένταξη και υλοποίηση των προτάσεών μας στα δικά της σχέδια», καθώς και ότι «συναφώς έχουμε υποβάλει στους αρμόδιους υπουργούς προτάσεις για τις παραπάνω πρωτοβουλίες, όσο και ιδέες για τον εξορθολογισμό της νομοθεσίας σχετικά με την διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας και την εκκαθάριση πολυετών εκκρεμοτήτων μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας. Είναι ατυχές αποτέλεσμα αυτών των χρονίων δυσκολιών ότι μέχρι σήμερα η Εκκλησία κτηματολογικώς μεν εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης σημαντικής περιουσίας, δημοσιονομικώς όμως παραμένει αδύναμη».

Μπρα ντε φερ

Τότε μάλιστα, εν όψει εκείνης της συνάντησης, το μέγαρο Μαξίμου προσπαθούσε, μέσω των σχετικών διαρροών, να πείσει ότι ο λόγος που για πρώτη φορά πήγαινε πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ήταν μόνο το θέμα της διαχείρισης της πανδημίας εν όψει Χριστουγέννων. Αλλά τελικά, η απόφαση της Εκκλησίας να δημοσιοποιήσει τότε την προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου στον πρωθυπουργό είχε αποκαλύψει το γεγονός ότι στο παρασκήνιο διεξαγόταν ένα πολύ σοβαρό μπρα ντε φερ μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας, για τα ζητήματα που άπτονται των ευρύτερων σχέσεων Πολιτείας - Εκκλησίας και τα οποία η δεύτερη διεκδικεί.

Μάλιστα ο κ. Ιερώνυμος, ο οποίος είχε φροντίσει να αφήσει έντονες αιχμές προς τον Κυρ. Μητσοτάκη σε σχέση με τα ανοιχτά αυτά ζητήματα και συγκεκριμένα θέτοντας το θέμα εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας περί μισθοδοσίας των κληρικών, αλλά και το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας, έφτασε να επικαλεστεί μπροστά στον σημερινό πρωθυπουργό τη συμφωνία που ο ίδιος είχε κάνει με τον Αλέξη Τσίπρα. Τη συμφωνία εκείνη, δηλαδή, που τον Ιούλιο του 2019, επί των πρώτων ημερών της κυβέρνησης Ν.Δ., οι κ. Μητσοτάκης και Ιερώνυμος είχαν ενταφιάσει, θεωρώντας την «ως μη γενόμενη». Μετά, λοιπόν, το φιάσκο αυτό του Δεκεμβρίου αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις Μητσοτάκη - Ιερώνυμου, καταλαβαίνει κανείς γιατί, όπως φαίνεται, οι τωρινές συζητήσεις αποφασίστηκε να μείνουν κρυφές. Οποιος καίγεται στον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι, λέει η παροιμία.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις