Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

Οι ΗΠΑ πιέζουν την ΕΕ να βρει άλλες πηγές φυσικού αερίου αλλά το Κατάρ είπε «όχι»


 Το Κατάρ αγνόησε τις επιταγές των ΗΠΑ και ζήτησε να βρεθεί λύση στο «Ουκρανικό»

O βασικός σχεδιασμός των Αμερικανών για διακοπή παροχής του φθηνού (εν σχέσει με το πανάκριβο αμερικανικό LNG) ρωσικού αερίου προς την ΕΕ πλέον αποκαλύπτεται και χρησιμοποιείται ως βασικό «όχημα» για την υλοποίησή του μία κρίση στην Ουκρανία η οποία περισσότερο δημιουργήθηκε παρά υπάρχει πραγματικά.

Φυσικά μία κρίση δημιουργείται από αυτόν που κερδίζει κάτι από αυτήν και όχι από αυτόν που έχει να χάσει.

Η Ρωσία έχει μόνο να χάσει από μία ένταση στην Ουκρανία αντίθετα οι ΗΠΑ έχουν πολλά να κερδίσουν καθώς αποσκοπούν να θέσουν υπό απόλυτο έλεγχο την ΕΕ μέσω της ενέργειας από την οποία θα αποκομίζουν και υπέρογκα κέρδη.

Η ΕΕ εντείνει τις συνομιλίες με διεθνείς εταίρους για αναζήτηση νέων ή αυξημένων προμηθειών φυσικού αερίου αλλά φαίνεται πως δεν βρίσκει διαθέσιμα «.ωτα».

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα ενέργειας, Τιμ Μακ Φάι, οι συζητήσεις με στόχο τη διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου στην ΕΕ έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες.

Για παράδειγμα με τη Νορβηγία οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά γίνονται συζητήσεις και με το Κατάρ.

Η συνομιλία που είχε την περασμένη εβδομάδα η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Εμίρη του Κατάρ, συνεχίστηκε σήμερα στην τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της Επιτρόπου Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον με τον Υπουργό Ενέργειας του Κατάρ.

Επιπλέον, η Επίτροπος Ενέργειας θα επισκεφθεί στις 4 Φεβρουαρίου το Αζερμπαϊτζάν για το συμβούλιο ενέργειας που αφορά το Νότιο Διάδρομο φυσικού αερίου, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον το Συμβούλιο Ενέργειας ΕΕ-ΗΠΑ, με τη συμμετοχή της Επιτρόπου Ενέργειας και του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Η διαφοροποίηση της ενέργειας, είναι ένα μακροπρόθεσμο ζήτημα για τις ΗΠΑ και όχι για την ΕΕ. Οι Αμερικανοί βρήκαν ως πρόσχημα την αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου που ξεκίνησε στα τέλη του καλοκαιριού και την δήθεν ουκρανική κρίση.

Ακόμα και η αύξηση στις τιμές προκλήθηκε με αμερικανική «βοήθεια» καθώς δεν επέτρεψαν την λειτουργία του ρωσικού αγωγού Nord Stream II.

Υπενθυμίζεται ότι στην κοινή δήλωση για το θέμα της ενέργειας που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 28 Ιανουαρίου, μετά την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ της Προέδρου της Επιτροπής και του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επισημαίνεται ότι «οι ΗΠΑ και η ΕΕ εργάζονται από κοινού για τη συνεχή, επαρκή και έγκαιρη προμήθεια φυσικού αερίου στην ΕΕ από διάφορες πηγές σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να αποφευχθούν σοκ στον εφοδιασμό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θα μπορούσαν να προκύψουν από μια περαιτέρω ρωσική εισβολή στην Ουκρανία». Επισημαίνεται, επίσης, ότι «οι ΗΠΑ είναι ήδη ο μεγαλύτερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην ΕΕ».

Είναι κατανοητό λοιπόν για ποιο λόγο γίνεται ο καβγάς.

Τέλος, σχετικά με τον αγωγό NorthStream II, ο Τιμ Μακ Φάι υπενθύμισε ότι η διαδικασία έγκρισης βρίσκεται προς το παρόν στη ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας.

Όταν η γερμανική ρυθμιστική αρχή εγκρίνει το σχέδιο απόφασης πιστοποίησης, θα αποσταλεί στην Επιτροπή, η οποία με τη σειρά της, εντός δύο μηνών, θα εκδώσει τη γνώμη της σχετικά με τη συμμόρφωση του αγωγού με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Δηλαδή κάνουν τα πάντα για να υπάρξουν «καθυστερήσεις» τις οποίες θα τις πληρώνουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, οι οποίοι δεν ενδιαφέρουν ποσώς τα κέντρα εξουσίας σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον και δέχονται και καθημερινή πλύση εγκεφάλου από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ ότι όλα γίνονται για το «καλό» τους.

Η Ντόχα τονίζει ότι δεν μπορεί μονομερώς να αναπληρώσει τις ανάγκες της Ευρώπης σε φυσικό αέριο σε περίπτωση ελλείψεων

Το Κατάρ, ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς φυσικού αερίου στον κόσμο, δεν θα είναι σε θέση να αναπληρώσει μονομερώς τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης σε περίπτωση ελλείψεων λόγω της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας του εμιράτου.

Ο υπουργός, ο Σαάντ Σερίντα Αλ Κάμπι εξέφρασε την ελπίδα σε ανακοίνωσή του ότι «οι εντάσεις στην Ευρώπη μπορούν να επιλυθούν διπλωματικά, έτσι ώστε όλοι οι προμηθευτές να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Η άρνηση του Κατάρ δείχνει πως οι εταίροι των ΗΠΑ δεν υπολογίζουν την υπερδύναμη όπως παλιότερα όπου κυριολεκτικά θα «έκοβαν τον λαιμό» τους για να ικανοποιήσουν τα αιτήματά της.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις