Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Κρίση πάλι: Οι πρώτοι ρωσόφωνοι άμαχοι από Αν.Ουκρανία έφτασαν στο ρωσικό έδαφος εν μέσω σφοδρού ουκρανικού βομβαρδισμού

 


Τα πρώτα λεωφορεία που μεταφέρουν αμάχους από τις αυτονομιστικές επαρχίες της Ουκρανίας έφτασαν στην περιοχή του Ροστόφ, στη Ρωσία, αργά απόψε, μετέδωσε το πρακτορείο Tass.

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ ανακοίνωσε νωρίτερα ότι θα απομακρύνει τους κατοίκους της στη Ρωσία, επειδή αυξήθηκαν οι βομβαρδισμοί κατά μήκος της γραμμής οριοθέτησης.

Οι αυτονομιστές και η ουκρανική κυβέρνηση αλληλοκατηγορούνται για την αύξηση της έντασης στην περιοχή.

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ ανακοίνωσε αργότερα με τη σειρά της ότι ο άμαχος πληθυσμός θα εκκενώσει την περιοχή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, που επικαλείται την αποστολή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ στο Κοινό Κέντρο Ελέγχου και Συντονισμού, οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν με τουλάχιστον 177 οβίδες έξι οικισμούς απόψε, μέσα σε διάστημα μικρότερο της μιάμισης ώρας.

Αντιαεροπορικά συστήματα S-300PMU-2 με ραντάρ 40N6 και αναβαθμισμένα άρματα μάχης T-72B3 του ρωσικού Στρατού στην περιοχή του Κούρσκ καταγράφουν βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Το Κούρσκ βρίσκεται σχετικά κοντά στην Ουκρανία καθώς απέχει 110 χλμ. από τα σύνορα.

Η κατάσταση έχει μεταβληθεί σε πολιτικό-στρατιωτικό επίπεδο, ακριβώς στο σημείο που όδευε προς ολική αποκλιμάκωση μετά την επίθεση των Ουκρανών στις δύο ανακηρυχθείσες ως ανεξάρτητες Δημοκρατίες της ανατολικής Ουκρανίας.

Αν συνεχιστεί η ουκρανική επίθεση, δεν αποκλείεται να απαντήσει με μαζικά πυρά ο ρωσικός Στρατός.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Α.Λουκασένκο, ανέφερε από το Κρεμλίνο όπου βρίσκεται για να συναντήσει τον Β.Πούτιν, πως η:

«H Λευκορωσία δεν θέλει πόλεμο, αλλά είναι έτοιμη γι αυτόν. Η κατάσταση στο Ντονμπάς, επιδεινώνεται ραγδαία. Αντιμετωπίζουμε έναν πραγματικό κίνδυνο αυτή τη φορά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το Ντονμπάς έχει απαγορευτεί η έξοδος σε όσους άντρες είναι μεταξύ 18 και 65 ετών και ηχούν οι σειρήνες πολιτικής Άμυνας.

Ο διοικητής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Βαλέρι Ζαλούζνι, πάντως, διέψευσε σήμερα ότι η Ουκρανία ξεκίνησε στρατιωτικές ενέργειες στην αποσχισθείσα περιοχή του Ντονμπάς και ότι σχεδίασε ένα σαμποτάζ στην πόλη Χορλίφκα της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» νωρίτερα σήμερα.

«Οι δηλώσεις που έκαναν οι επικεφαλής των κατοχικών διοικήσεων για την υποτιθέμενη επίθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και την δια της βίας απελευθέρωση των προσωρινά κατεχόμενων εδαφών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Οι πληροφορίες που έδωσα μπορούν επίσης να επαληθευθούν από τον ΟΑΣΕ», έγραψε στο Facebook ο Ζαλούζνι. Πρόσθεσε ότι η διπλωματία είναι η μοναδική αποδεκτή επιλογή που κάνει το Κίεβο για την επίλυση του ζητήματος του Ντονμπάς.

«Η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία δεν σχεδιάζουν, ούτε διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία. Η μοναδική αποδεκτή επιλογή μας είναι να άρουμε την κατοχή του λαού και των εδαφών μας μέσω της πολιτικής και της διπλωματίας. Μια επιχείρηση επίθεσης στο Ντονμπάς θα οδηγούσε αναγκαστικά σε πολλές απώλειες μεταξύ των αμάχων, κατά συνέπεια τέτοια σενάρια ούτε καν εξετάζονται», συνέχισε.

Ο διοικητής πρόσθεσε ότι ο ουκρανικός στρατός δεν ανοίγει πρώτος πυρ στο Ντονμπάς αλλά μόνο απαντά στους βομβαρδισμούς.

«Δεν ξεγελιόμαστε με τις προκλήσεις. Δεν βομβαρδίζουμε κατοικημένες περιοχές όπου οι αυτονομιστές, με κυνισμό, αναπτύσσουν τις θέσεις τους (…) Οι πληροφορίες περί ομάδων δολιοφθορέων των ενόπλων δυνάμεων που υποτίθεται ότι σχεδίαζαν να ρίξουν χλώριο στη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων της Χορλίφκα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», κατέληξε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας της Ουκρανίας Ολέσκι Ντανίλοφ ο οποίος κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι «προβαίνει σε προκλήσεις στην ανατολική Ουκρανία σε μια προσπάθεια να προκαλέσει τον στρατό της Ουκρανίας να απαντήσει, αλλά η Ουκρανία θα επιμείνει σε ειρηνικούς τρόπους για την εκτόνωση της κρίσης».

Σε κοινή ενημέρωση, η υπουργός Επανένταξης Προσωρινά Κατεχόμενων Εδαφών Ιρίνα Βερεστσούκ είπε ότι η Ρωσία προσπαθεί να αναγκάσει την Ουκρανία να κάνει παραχωρήσεις.

Ο Ντανίλοφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας (NSDC) της Ουκρανίας, είπε ότι δεν υπάρχουν εντολές για την απελευθέρωση του Ντονμπάς από το Κίεβο. Ο Ντανίλοφ είπε ότι η Ουκρανία δεν σχεδιάζει να απελευθερώσει με τη βία εδάφη που κατέχουν οι αυτονομιστές, προσθέτοντας ότι μια πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι απίθανη.

«Δήθεν, ο στρατός μας πρόκειται να επιτεθεί στο Ντονέτσκ και στο Λουχάνσκ, δήθεν για να απελευθερώσει τα εδάφη μας. Μπορώ να σας πω ότι όλα αυτά είναι απολύτως αναληθή, δεν υπάρχουν εντολές να ελευθερώσουμε τα εδάφη μας με βία. Επιπλέον, γνωρίζουμε ότι, αν ληφθεί απόφαση για την απελευθέρωση αυτών των εδαφών, θα υπάρξουν σοβαρές απώλειες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού, δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια εντολή στη χώρα μας», δήλωσε ο Ντανίλοφ σήμερα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.

Δήλωσε ότι η Ρωσία φέρεται να διέρρευσε αναφορές για σχέδια επίθεσης επίτηδες για να προκαλέσει τον ουκρανικό στρατό στις “απαντήσεις που ήθελαν να δώσουμε”.

«Τα στρατεύματα δεν μπορούν να ανοίξουν πυρ εάν υπάρχει απειλή για τη ζωή των στρατιωτών μας», είπε ο Ντανίλοφ.

Ο επικεφαλής της ανεξάρτητης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (DPR), Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι «ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα διατάξει σύντομα τον στρατό να εξαπολύσει επίθεση στο Ντονμπάς, για να εφαρμόσει ένα σχέδιο εισβολής στο έδαφος των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ».

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις