Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

OYKPANIA: Ανταλλαγή πυρών στο Λουγκάνσκ – Σκοτώθηκε Pωσόφωνος πολιτοφύλακας

 


Κλιμακώνεται η κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς πληροφορίες θέλουν να σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών στο Λουγκάνσκ με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Ρωσόφωνος πολιτοφύλακας.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, φαίνεται πως σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών στη ρωσόφωνη περιφέρεια του Λουγκάνσκ, μία από τις δύο στο Nτονμπάσκ που de facto έχει αποσχιστεί από το Κίεβο και δεν ελέγχεται από τις δυνάμεις του Κιέβου. Από τα πυρά των Ουκρανών σκοτώθηκε ένας Ρωσόφωνος πολιτοφύλακας και οι Ρωσόφωνοι ανακοίνωσαν ότι έχουν απαντήσει με πυρά εναντίον των ουκρανικών θέσεων.

Δεν έχει επιβεβαιωθεί αν αυτή είναι η προβοκάτσια που περίμεναν για να ξεκινήσουν μεγαλύτερα επεισόδια, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση της κατάστασης.

Τι ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου Πούτιν-Σολτς

“Δεν θέλουμε πόλεμο στην Ευρώπη”, δήλωσε κατηγορηματικά ο Βλάντιμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς. Ο ισχυρός άνδρας της Μόσχας, ερωτηθείς για την κρίση με την Ουκρανία, διαβεβαίωσε ότι “αυτός είναι ο λόγος που έχουμε κάνει τις προτάσεις μας, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία του διαλόγου για “ίση ασφάλεια για όλους”. Σχετικά με το ΝΑΤΟ, ο Ρώσος πρόεδρος σχολίασε ότι οι χώρες έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν σε συμμαχίες, ωστόσο, σημείωσε ότι είναι επίσης σημαντικό “να διατηρεί κανείς την ασφάλειά του αλλά όχι εις βάρος της ασφάλειας άλλων χωρών”. “Είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε τις διαδικασίες διαλόγου”, πρόσθεσε.

Το ζήτημα της Ουκρανίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Όλαφ Σολτς στο Κρεμλίνο. Η συζήτηση των δύο ηγετών διήρκεσε περισσότερο από τρεις ώρες. Ο Γερμανός καγκελάριος έφτασε στη Μόσχα, έπειτα από το ταξίδι του στο Κίεβο την Δευτέρα, όπου συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο.

“Το πιο σημαντικό είναι να διαχειριστούμε τις σχέσεις μεταξύ των χωρών, μέσω γόνιμων συζητήσεων” είπε ο Όλαφ Σολτς στον Βλάντιμιρ Πούτιν που τον υποδέχτηκε και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι δύο τους θα είχαν αυτή την κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Σολτς: Υποχρέωσή μας να αποτρέψουμε μια πολεμική κλιμάκωση

Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, μετά τη συνάντηση, ο Γερμανός καγκελάριος σημείωσε ότι ελπίζει πως στο άμεσο μέλλον τα “μπλοκαρίσματα” στο διάλογο θα επιλυθούν με περαιτέρω υψηλόβαθμες συζητήσεις. “Είναι το απόλυτο καθήκον μας, ως ηγέτες κυβερνήσεων, ότι η Ευρώπη δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με κλιμάκωση, μέσω ενός πολέμου”, διαμήνυσε ο Όλαφ Σολτς.

“Να πάρει η ευχή, είναι υποχρέωσή μας να αποτρέψουμε μια πολεμική κλιμάκωση”, είπε χαρακτηριστικά ο Όλαφ Σολτς και κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο σε απευθείας συνομιλίες για τη διένεξη με την Ουκρανία. Περιέγραψε ως “καλό σημάδι” τη μερική απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από τα ουκρανικά σύνορα και τόνισε ότι τα προβλήματα ασφάλειας στην Ευρώπη μπορούν να λυθούν “μόνο με τη Ρωσία και όχι εναντίον της”. Ο Γερμανός καγκελάριος, προειδοποίησε ωστόσο και ότι “σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, σίγουρα ξέρουμε τι να κάνουμε”.

Πούτιν-Σολτς

“Δεν πρέπει να καταλήξουμε σε αδιέξοδο, αυτό θα ήταν καταστροφή. Και δεν βλέπω εύλογο λόγο για την ανάπτυξη στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία”, υπογράμμισε ο Σολτς στη συνέντευξη Τύπου και υπογράμμισε ότι οι διπλωματικές δυνατότητες “δεν έχουν εξαντληθεί”. Αρνούμαι να περιγράψω την παρούσα κατάσταση ως “απελπιστική”, συνέχισε. “Για τη δική μου γενιά ένας πόλεμος στην Ευρώπη έχει καταστεί αδιανόητος. Οι πολιτικοί πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνει και έτσι”, είπε χαρακτηριστικά ο Σολτς.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αντίδραση της Δύσης σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας, ο Γερμανός καγκελάριος επανέλαβε ότι οι σύμμαχοι “γνωρίζουν σίγουρα τι πρέπει να γίνει” και συμπλήρωσε: “Η εντύπωσή μου είναι ότι το γνωρίζουν και όλοι οι άλλοι”. Σχετικά με τον ρόλο του αγωγού Nord Stream 2 στη διένεξη, ο Όλαφ Σολτς περιορίστηκε να απαντήσει: “Σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον αγωγό, όλοι ξέρουν τι συμβαίνει”.

Ερωτηθείς σχετικά με τον ρόλο του πρώην Καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος εργάζεται για ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς, δήλωσε εκ νέου ότι ο κ. Σρέντερ εκφράζει προσωπικές του απόψεις, οι οποίες δεν αντιπροσωπεύουν τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης. Ο καγκελάριος διαβεβαίωσε ακόμη ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις που αφορούν τον Nord Stream 1 για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μέσω Ουκρανίας, Λευκορωσίας και Πολωνίας.

Ο Όλαφ Σολτς αναφέρθηκε στις ιστορικές και πολιτισμικές σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και “στα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων”, επικρίνοντας όμως ταυτόχρονα το γεγονός ότι “στενεύει ο χώρος για την κοινωνία των πολιτών”. Δήλωσε ότι αναμένει η Deutsche Welle -η οποία ανέστειλε τη λειτουργία της στη Ρωσία έπειτα από σχετική απόφαση των ρωσικών αρχών, ως αντίποινα για τη διακοπή λειτουργίας του ρωσικού RT στη Γερμανία- να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και αναφέρθηκε στην υπόθεση της φυλάκισης του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι. “Αυτό δεν είναι συμβατό με το κράτος δικαίου”, ανέφερε. Υπογράμμισε, επίσης, ότι κανένα θέμα δεν έμεινε εκτός των συζητήσεων.

Πούτιν: Έτοιμοι να ακολουθήσουμε τον δρόμο των διαπραγματεύσεων

“Είμαστε έτοιμοι για περαιτέρω συνεργασία. Είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε τον δρόμο των διαπραγματεύσεων”, απάντησε ο Βλάντιμιρ Πούτιν ο οποίος πρόσθεσε ότι η Γερμανία “είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εταίρους της Ρωσίας”.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του για το ότι η Μόσχα δεν πήρε μια εποικοδομητική απάντηση από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στις προτάσεις που έκανε για τις εγγυήσεις ασφαλείας, σημείωσε, όμως, ότι παρόλα αυτά η Ρωσία βλέπει στις απαντήσεις που έλαβε από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ “μερικά στοιχεία, τα οποία μπορούν να συζητηθούν”. “Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό μόνο συζητώντας συνολικά εκείνα τα βασικά ζητήματα τα οποία είναι για μας πρωταρχικής σημασίας”, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, η Μόσχα υπολογίζει ότι ο διάλογος θα διαμορφωθεί με τον εξής τρόπο: “Ανάλογα με το πως θα εξελίσσεται ο διάλογος, θα εξελίσσεται και η κατάσταση και σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, τα οποία ανησυχούν και εσάς και εμάς”. Υπογράμμισε ότι η Ρωσία ενημερώθηκε για το ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στο εγγύς μέλλον, αλλά ότι η Μόσχα δεν θεωρεί ότι αυτή η διαβεβαίωση είναι αρκετά καλή και ότι θέλει να επιλυθεί το θέμα στο σύνολό του, τώρα.

Διατυπώνοντας τις επιφυλάξεις του για την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και για τον ρόλο της συμμαχίας, υπενθύμισε τον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, λέγοντας ότι “ήμασταν μάρτυρες ενός πολέμου στην Ευρώπη, που έκανε το ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας” και συμπλήρωσε ότι “υπήρξε πόλεμος χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. “Ήταν ένα κακό παράδειγμα, που όμως υπήρξε”, πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Αναφερόμενος στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, είπε ότι αναμένει την έγκριση της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής, τονίζοντας ότι είναι ένα καθαρά εμπορικό έργο το οποίο θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Επανέλαβε, επίσης, ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας μετά το 2024, όταν λήξει η ισχύουσα συμφωνία για την διαμετακόμιση φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις