Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή για την ακρίβεια – Οι “ίσες αποστάσεις”, η “Ωραία Ελένη” και ο “κραταιός Νικόλας”


 Σφοδρή σύγκρουση ξέσπασε στη Βουλή για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό στην Ελλάδα.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης κατηγόρησε την πλειοψηφία πως δεν πήρε τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να ανασχεθεί η ακρίβεια στην αγορά.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρίνης απευθυνόμενος στους υπουργούς «αν συνεχίσετε έτσι, ενδεχομένως σε λίγο καιρό να μην μπορείτε να επισκεφθείτε έστω και για επικοινωνιακούς λόγους, ούτε ένα σούπερ μάρκετ ή ένα βενζινάδικο».

«Κύριοι της κυβέρνησης, αν δεν το έχετε συνειδητοποιήσει, οι διαρκείς ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και είδη διαβίωσης, οι φουσκωμένοι και κυρίως απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος, και το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται χιλιάδες πολίτες, χιλιάδες οικογένειες, συνιστά την πρώτη ύλη για κοινωνική αναταραχή και αποσταθεροποίηση», προειδοποίησε.

Κατρίνης - Βουλή

Για τον πληθωρισμό ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις μιλούν για διατήρησή του σε υψηλά επίπεδα έως και το δεύτερο τρίμηνο του 2022, αν και ο κ. Γεωργιάδης έλεγε ότι το φαινόμενο θα είχε διάρκεια έως ως τον Δεκέμβριο που πέρασε.

«Τόσο διορατικοί είστε στην κυβέρνηση», σημείωσε και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει πώς μπορούν άνθρωποι με 600 ευρώ, πώς μπορούν συνταξιούχοι με συντάξεις 300 και 400 ευρώ να σταθούν όρθιοι μπροστά σε αυτό το κύμα ανατιμήσεων.

Η απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη

Για «λαϊκισμό χειρίστου είδους», κατηγόρησε το Κίνημα Αλλαγής ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα, με τη μείωση των φόρων, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, με τα οικονομικά μέτρα στήριξης- έχει ήδη αντιμετωπίσει σε επίπεδο τσέπης το πρόβλημα της ακρίβειας και θα συνεχίσει και το 2022».

Ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων σχολίασε όσα είχε παρατηρήσει ο Μιχάλης Κατρίνης για τη διορατικότητά του ότι θα αρχίσουν να πέφτουν οι τιμές, τον Δεκέμβριο που πέρασε.

Άδωνις Γεωργιάδης

«Ως προς την πρόβλεψη μου, καταθέτω χθεσινό άρθρο από το Reuters, που αναφέρει ότι δυστυχώς η ΕΚΤ έχει πολύ κακό προηγούμενο, στις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης για να προσθέσει:

«Απέτυχε η ΕΚΤ στις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και προφανώς, ο υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδος, τις εκθέσεις της ΕΚΤ τις διαβάζει και της ΤτΕ διαβάζει. Και όταν αυτά τα ινστιτούτα, που έχουν τους πιο εξειδικευμένους επιστήμονες για να κάνουν αυτή τη δουλειά, πέφτουν έξω στις προβλέψεις τους, ναι θα πέσω και εγώ έξω στην πρόβλεψή μου. Δικαιούμαι».

«Το φαινόμενο του πληθωρισμού είναι τόσο δυναμικό στην παγκόσμια οικονομία και τελικά τόσο πολύ περισσότερο πολυπαραγοντικό, όπου το να γίνουμε και προφήτες, είναι λίγο δύσκολο», είπε ο κ. Γεωργιάδης και προσέθεσε πως η όλη επιχειρηματολογία για την πρόβλεψή του, μπορεί να αντικατασταθεί με την πρόβλεψη της Κριστίν Λαγκάρντ, με την πρόβλεψη της αμερικανικής κεντρικής τράπεζες, με την πρόβλεψη των Moody’s κλπ.

Στην Ελλάδα, δεν έχουμε στην πραγματικότητα άνοδο των τιμών. Η άνοδος που έχουμε οφείλεται στην άνοδο της τιμής της ενέργειας, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων καταθέτοντας στοιχεία του ΙΟΒΕ για τον πληθωρισμό το 2021 λόγω ενεργειακών αγαθών.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι ο πληθωρισμός, από τον Δεκέμβριο του 2021, στον Ιανουάριο του 2022, έπεσε κατά 0,2.

Η «ωραία Ελένη» και ο «κραταιός Νικόλας»

Η ένταση ανέβηκε περισσότερο όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης, είπε μεταξύ άλλων ότι «ούτε ο Θεός δεν θέλει την αδικία και γι’ αυτό θα σας τιμωρήσει. Την πλατφόρμα e-katanolotis την ξέρετε; Δεν την δείχνετε μέσα από ένα κινητό και στον Ανδρουλάκη, εκεί στις Βρυξέλλες μπας και ξεστραβωθεί; Γιατί εκεί στις Βρυξέλλες μπορεί να μην το έχει δει».

Η φράση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Ευαγγελίας Λιακούλη από το ΚΙΝΑΛ, απαντώντας ότι «σε ό,τι με αφορά, επειδή απέναντι στο Θείο έχω σεβασμό και έχω συνηθίσει να το χρησιμοποιώ στα πολύ δύσκολα με φειδώ! Όταν ακούω υπουργούς να αναφέρονται με το τρόπο αυτό στον τιμωρό Θεό όχι μόνο με εντυπωσιάζετε αρνητικά αλλά και σε ανθρώπινο επίπεδο με θλίβετε βαθιά. Τη μεγάλη ταραχή και ανησυχία σας και φουρτούνα σας μπορώ να τη καταλάβω ότι οφείλεται σε πολιτικούς λόγους».

Λιακούλη- ΚΙΝΑΛ

Λίγο πιο μετά, ο Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε να διαγραφεί η φράση από τα πρακτικά, ενώ η κα Λιακούλη απάντησε ότι θα έπρεπε να ζητήσει και δημόσια συγγνώμη πέρα από τη διαγραφή από τα πρακτικά.

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε ειδική αναφορά στο Νίκο Ανδρουλάκη και τη πολιτική τακτική του να λαμβάνει ίσες αποστάσεις, κάνοντας παραλληλισμό με την Ιλιάδα και την ωραία Ελένη. «Δίνω μια συμβουλή στον κ. Ανδρουλάκη: το να πολιτεύεσαι κρυπτόμενος είναι καλή τακτική αλλά για λίγο. Η συνταγή της ωραίας Ελένης. Ξέρετε ο Όμηρος στην Ιλιάδα δεν έχει περιγραφή για το πως είναι η Ελένη, ούτε λέει αν είναι ξανθιά ή μελαχρινή, ψηλή ή κοντή. Είναι ωραίο κόλπο στην ποίηση αλλά για τη πολιτική είναι για λίγο», είπε με νόημα για να πάρει και πάλι την απάντηση της κ. Λιακούλη: « Δεν είναι η ωραία Ελένη, ο κραταιός Νικόλας είναι! Χωνέψτε το! Αυτό είναι ο πρόεδρός μας! καταλαβαίνω όσα λέτε, αλλά δείχνουν τη φουρτούνα σας».

 

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις